Woensdag 01/12/2021

rel rond VVSG-folder

VVSG verontschuldigt zich voor "wansmakelijke" folder waarin N-VA-parlementslid "als hoer wordt afgeschilderd"

N-VA kan niet lachen met de ludiek bedoelde folder van de VVSG. Beeld Het Nieuwsblad
N-VA kan niet lachen met de ludiek bedoelde folder van de VVSG.Beeld Het Nieuwsblad

De Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten (VVSG) betreurt de commotie die is ontstaan over een folder waarop verschillende politici humoristisch bedoelde teksten in de mond gelegd krijgen. N-VA eiste - en kreeg - excuses voor de "wansmakelijke" folder.

"Dit is niveau Aalst carnaval, ik zou mij haasten om mij te excuseren als ik de VVSG was", reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever verontwaardigd in Het Nieuwsblad. De folder, die maandagavond op het afscheidsfeest van VVSG-directeur Mark Suykens werd uitgedeeld aan medewerkers en ex-medewerkers van de VVSG, steekt de draak met de fusie van de gemeenten.

De folder toont verschillende politici die zich zogezegd uitspreken over de gemeentelijke fusies, telkens met een knipoog naar eerdere uitspraken of naar hun beleidsdomein. Zo ook Nadia Sminate, Vlaams Parlementslid en burgemeester van Londerzeel (N-VA), met een oude foto waarmee ze jaren geleden schaars gekleed P-magazine sierde. Sminate riep een tijd terug haar buurgemeenten op tot een fusie. Op de folder wordt dat iets prikkelender verwoord: "Aan onze buurgemeenten. Een fusie is voor jullie echt wel een happy ending. Daar sta ik persoonlijk borg voor."

Met de foto heeft Sminate geen problemen, maar het bijhorende tekstje noemt ze "wansmakelijk". "Ik word afgeschilderd als hoer ­tegenover al mijn, voornamelijk mannelijke, collega-burgemeesters. Je verwacht dat misschien in Molenbeek naar je kop te krijgen, maar niet op een afscheidsfeest van een belangenvereniging die mij moet vertegenwoordigen."

Ook De Wever vindt de folder er ver over. "Als dit nu een intern blaadje was geweest, enkel bedoeld voor de VVSG-medewerkers: tot daar aan toe. Maar die folder werd uitgedeeld op een afscheidsfeest waar honderden mensen aanwezig waren, onder wie heel wat collega-burgemeesters van Nadia", laat hij via zijn woordvoerder Joachim Pohlmann weten aan De Morgen. Het gaat ook over de context, stipt die aan. "Het gaat hier over een vrouw van Marokkaanse afkomst die de westerse waarden verdedigt, en zich dan ook niet schaamt voor die foto's. En zij wordt nu te kakken gezet als een hoer."

Plooien gladstrijken

De VVSG heeft zich intussen al geëxcuseerd voor de folder. "Het was zeker nooit de bedoeling mensen te beledigen. De VVSG wil zich dan ook uitdrukkelijk excuseren indien artikels en/of afbeeldingen mensen zouden hebben gekwetst", klinkt het in een mededeling.

"We betreuren dit. Dit was uiteraard niet onze bedoeling en we zullen de plooien proberen gladstrijken", zegt Nathalie Debast. Ze voegt eraan toe dat de folder wel degelijk een puur intern document was, dat op de één of andere manier toch in de buitenwereld beland is. "Dit was een manier om enkele creatieve geesten binnen ons personeel eens hun gang te laten gaan zonder dat dat in een officieel document moest uitmonden. Die folder heeft echt totaal niks met de VVSG als serieuze organisatie te maken."

null Beeld Het Nieuwsblad
Beeld Het Nieuwsblad

Professor Lokale Politiek Johan Ackaert (UHasselt) ziet geen graten in de folder. "Laat ons dit tot zijn ware proporties herleiden: dit is gewoon een grap onder collega's. Dat blaadje staat vol kolder, zoals dat ook hier op de universiteit weleens gebeurt wanneer een collega op pensioen gaat."

Sminate merkt ook op dat de folder "vooral N-VA-ers" in het vizier neemt. "Het was zeker niet de bedoeling om een bepaalde partij aan te pakken. We betreuren het als we iemand het gevoel hebben gegeven dat we hen viseren", zegt Debast. Ackaert wijst erop dat in de fotocollage dan wel voornamelijk N-VA'ers figureren, maar dat in de rest van het krantje vooral de draak wordt gestoken met Mark Suykens, die onder meer wordt vergeleken met de Amerikaanse president Donald Trump.

"CD&V-voorkeur"

Er zit al langer ruis op de lijn tussen de grootste partij van het land en de VVSG, die de Vlaams-nationalisten als CD&V-bolwerk zien. Het overwicht van CD&V is logisch: de VVSG wordt gevormd door alle Vlaamse steden en gemeenten, en de christendemocraten leveren nog steeds de meeste burgemeesters.

Dat Suykens gisteren uithaalde naar Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA), die stelselmatig de stad Antwerpen zou voortrekken, viel niet in goede aarde bij de Vlaams-nationalisten. "De VVSG doet wel een beroep op de Antwerpse administratie, knowhow en financiën, maar geeft in ruil een ezelsstamp", aldus De Wevers woordvoerder, die het heeft over "een verdekte partijpolitieke uithaal".

Onzin, stelt Ackaert, die betwist dat Suykens een kruistocht voert tegen N-VA. "Suykens is altijd zeer kritisch geweest, wie ook de bevoegde minister was. Het is dan ook zijn rol om zijn gemeenten te beschermen." Ackaert benadrukt dat Suykens zich tezelfdertijd steeds constructief heeft opgesteld.

Bij N-VA constateren ze echter een CD&V-voorkeur bij de VVSG. "Onze mandatarissen krijgen het gevoel dat bepaalde coalities soms voorrang krijgen omwille van de aard van de VVSG en het overwicht van een bepaalde partij. Maar dat beantwoordt niet meer aan de huidige realiteit, en dat wekt soms wrevel op", aldus Pohlmann.

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V), die ook op de folder staat afgebeeld, wenste niet te reageren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234