Donderdag 01/12/2022

N-VA

Vuye en Wouters gaan alleen door: "Eigen partijtje oprichten? Zeg gerust partij"

Hendrik Vuye en Veerle Wouters zijn geen lid meer van N-VA.
Hendrik Vuye en Veerle Wouters zijn geen lid meer van N-VA. "We konden binnen N-VA geen stem meer geven aan het Vlaams-nationalisme."Beeld BELGA

Hendrik Vuye heeft partijvoorzitter Bart De Wever via de telefoon laten weten dat hij samen met Veerle Wouters uit de N-VA stapt. Een kwestie van principes. "Wij willen de Vlaamse zaak een stem geven."

Ann De Boeck

Vuye en Wouters mogen voortwerken aan Objectief V, de communautaire denktank van N-VA, maar wel onder het toezicht van ondervoorzitter Sander Loones. Dat voorstel maakte partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) vanmiddag over via een e-mail. "Een motie van wantrouwen, want wij hadden de belofte gekregen om onafhankelijk te kunnen werken."

Ontgoocheld?
“Neen, eerder opgelucht. Omdat we nu eindelijk weten waar we staan. Al is dit natuurlijk een moeilijke beslissing geweest. Zeker voor Veerle, die al sinds de oprichting bij N-VA zit. Zelf had ik mij de laatste jaren ook helemaal toegelegd op die staatshervorming. We zijn dus niet over één nacht ijs gegaan.”

Waarom stapt u op?
“Omdat ik een stem wil geven aan het Vlaams-nationalisme. Dat bleek niet meer mogelijk binnen N-VA."

Hoezo?
“Tot nu toe was Objectief V een onafhankelijk orgaan dat vanuit een breed maatschappelijk kader werkte. In onze wetenschappelijke raad zaten mensen van verschillende gezindten. Nu gaat de partij er iets helemaal anders van maken. Objectief V wordt een partijorgaan dat enkel nog gebruikt zal worden om N-VA-standpunten wetenschappelijk te onderbouwen. Elke keer als wij iets zouden communiceren, zouden we eerst langs de partijwoordvoerder moeten passeren. Bovendien wordt het orgaan onder leiding geplaatst van de ondervoorzitter (Sander Loones, ADB). Daar passen wij voor.”

Begrijpt u waarom De Wever u heeft teruggefloten?
“Neen, eigenlijk niet. Wij hebben nooit iets gezegd dat in strijd is met het partijprogramma. En onze mening van vandaag is niet anders dan onze mening van twee jaar geleden.”

Het is dus N-VA die verandert?
“Ja, toch wel. De partij hult zich duidelijk in een communautair stilzwijgen. Dat merk je aan het feit dat niemand zijn mond nog durft opentrekken over de Vlaamse zaak. En wie het wel aandurft, wordt daar meteen voor afgestraft. De Wever had ons maandag al uit het partijbestuur gegooid nog voor het was samengekomen.”

Terwij hij u wel chef communautaire zaken had gemaakt. Neemt u hem dat kwalijk?
“Het enige dat ik jammer vind, is dat we geen enkele kans hebben gekregen om ons te verdedigen. Ik denk niet dat hij de zaak op de meest verstandige manier heeft aangepakt. Maar soit, ik ben niet van plan om met modder te gooien. Hij gaat nu zijn weg, wij de onze. Veerle en ik zetten ons project gewoon voort. De komende dagen gaan we kijken met wie en in welke vorm.”

Bent u van plan om een eigen partijtje op te richten?
“Partijtje, zegt u? Zeg gerust partij. Wij zijn al even groot als de PvdA. Maar goed, we zullen de komende dagen nog zien."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234