Zondag 05/02/2023

Verenigde Staten

VS krijgen eerste zwarte minister van Defensie

Oud-generaal Lloyd Austin wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe Amerikaanse minister van Defensie. Beeld AP
Oud-generaal Lloyd Austin wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe Amerikaanse minister van Defensie.Beeld AP

De VS krijgen voor het eerst een zwarte minister van Defensie. Aankomend president Joe Biden heeft de gepensioneerde viersterrengeneraal Lloyd Austin gekozen om het Pentagon te leiden, zo bevestigen bronnen tegen diverse Amerikaanse media.

Stieven Ramdharie

De keuze voor Austin (67) komt na kritiek van onder anderen zwarte Congresleden dat Biden tot nu toe te weinig zwarte ministers heeft benoemd op belangrijke posten in zijn kabinet. De keuze voor Austin is een verrassing omdat Biden overwoog geschiedenis te schrijven door een belangrijke bondgenoot, voormalig Obama-functionaris Michèle Flournoy, te benoemen als eerste vrouwelijke Defensie-minister.

Austin, wiens benoeming deze week bekend wordt gemaakt, was de eerste zwarte generaal die een legerdivisie leidde in oorlogsomstandigheden. Dit was tijdens de oorlog in Afghanistan. Hij was ook de eerste zwarte militair die Central Command leidde, het commando dat de leiding heeft over de Amerikaanse militaire operaties in het Midden-Oosten en een deel van Azië. In die functie, tussen 2013 en 2016, overzag hij onder meer de strijd tegen IS en de steun aan rebellen in Syrië.

De benoeming van Austin is niet onomstreden. Het is ongebruikelijk dat een voormalige hoge officier die carrière heeft gemaakt in de krijgsmacht, het Pentagon leidt. President Trump brak met deze traditie door oud-mariniersgeneraal James Mattis te benoemen als Defensie-minister. Gewoonlijk worden voormalige burgerfunctionarissen van het Pentagon, Congresleden of oud-politici benoemd op deze belangrijke post.

Druk groter op Biden

Net als Mattis zal Austin een speciale ontheffing moeten krijgen van het parlement. Oud-militairen moeten zeven jaar de krijgsmacht hebben verlaten, willen ze worden benoemd op zo’n hoge functie in het Pentagon. De generaal ging in 2016 met pensioen, na een militaire loopbaan van zo’n veertig jaar in vooral de landmacht . Austin zat daarna in onder andere de raad van commissarissen van Raytheon, een van de grootste defensiebedrijven in de VS.

Biden benaderde Austin zondag nadat hij dagenlang kritische geluiden hoorde van vooral zwarte Democraten in het Congres over zijn benoemingen. Naast het vicepresidentschap was de hoogste functie tot nu toe voor een zwarte kandidaat het ambassadeurschap bij de VN. Deze post ging naar de diplomaat Linda Thomas-Greenfield. Ook de zwarte burgerrechtenorganisatie, de NAACP, liet zich kritisch uit.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Biden heeft zijn overwinning, ook tijdens de Democratische voorverkiezingen, voor een groot deel te danken aan de massale steun van zwarte kiezers. ‘Tot nu toe is het niet goed’, aldus de invloedrijke zwarte parlementariër James Clyburn afgelopen week. De kritiek van Clyburn was een waarschuwing voor Biden. Het was Clyburn die de Democratische presidentskandidatuur van Biden begin dit jaar redde door zijn steun voor de oud-vicepresident uit te spreken. Biden was toen in problemen gekomen door zijn slechte resultaten tijdens de eerste voorverkiezingen.

De boosheid onder zwarte bondgenoten werd vergroot omdat Biden wel koos voor diverse latino’s op belangrijke ministeries. Zo werd Alejandro Mayorkas benoemd tot minister van Binnenlandse Veiligheid, de eerste latino die dit departement gaat leiden. Op maandag werd een andere latino, Xavier Becerra, benoemd tot minister van Volksgezondheid. De druk werd de afgelopen dagen groter op Biden om behalve op Defensie ook op Justitie een zwarte minister te benoemen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234