Woensdag 23/10/2019

Vrouw premier Michel opgeroepen om te getuigen over F-16-gate: "Beschadigingsoperatie van cdH"

De partner van de Belgische premier Michel, Amélie Derbaudrenghien (rechts) is opgeroepen om te getuigen over de F-16-gate. In de entourage van Michel wordt het feit dat zijn eega gevraagd werd op te draven een 'beschadigingsoperatie' genoemd van cdH. Beeld Photo News

Amélie Derbaudrenghien is uitgenodigd om gehoord te worden in het parlement over het F-16-dossier. Ze is defensieadviseur van minister van Begroting Sophie Wilmès (MR), en de eega van premier Charles Michel. Die laatste kan er niet mee lachen, schrijft De Tijd vandaag.

Commissievoorzitster Karolien Grosemans (N-VA) stuurde Michels partner een uitnodiging om aankomende woensdag gehoord te worden in de commissie-Defensie over de F-16-affaire. Grosemans kreeg van alle fracties de namen door van wie zij willen horen in de F-16-saga. 

"Vandeput uit de wind zetten"

Op het lijstje van het cdH stond Derbaudrenghien. Zonder die lijstjes te filteren stuurde Grosemans alle namen - meer dan 30 - een uitnodiging. Door zoveel mensen op te roepen, die in één dag gehoord moeten worden, wilde Grosemans de vis verdrinken en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) uit de wind zetten, klinkt het.

Beschadigingsoperatie

In de entourage van Michel wordt het feit dat zijn eega gevraagd werd op te draven een 'beschadigingsoperatie' genoemd van cdH. In informeel meerderheidsoverleg is inmiddels wel afgesproken dat geen medewerkers van andere kabinetten dan dat van Vandeput moeten opdraven. Dus ook niet de partner van premier Michel.

Gebrek aan respect

Oppositiepartij sp.a heeft kritiek op die gang van zaken. "Dat getuigt van een totaal gebrek aan respect voor het parlement", zo zei Kamerlid Dirk Van der Maelen vandaag in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Volgens hem moeten minstens de defensiespecialist van de premier en de defensieadviseur van begrotingsminister Wilmès (Amélie Derbaudrenghien dus) gehoord worden. "De Kamer moet die twee personen horen", aldus Van der Maelen.

Van der Maelen heeft verder weinig begrip voor de manier waarop de meerderheidspartijen het dossier willen afhandelen in het parlement. "Het is onaanvaardbaar in een democratie dat over een miljardendossier als de vervanging van de F-16's zo weinig debat is gevoerd en transparantie is gegeven", aldus het sp.a-Kamerlid. Zo vindt hij het niet kunnen dat de Kamerleden de auditrapporten pas vanmiddag krijgen.

Volgens Van der Maelen is het dossier ook nog niet afgehandeld. "Dit gaat om een dossier van miljarden. Hetgeen we weten van de interne audit bevestigt dat er bij de de legertop pogingen ondernomen zijn om cruciale info achter te houden".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234