Armoede
Vraag aan Demir & co: voer jullie akkoord uit
Vrouwen en werklozen krijgen het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Organisaties Welzijnszorg en Netwerk tegen Armoede hebben alvast aanbevelingen klaar voor de regering en bevoegd staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA).
"Het belangrijkste is dat de uitkeringen worden opgetrokken tot de armoedegrens", zegt Bert D'hondt van Welzijnszorg. "Die belofte staat in het regeerakkoord, maar we zien daar weinig resultaat van."
De uitkeringen gingen tot nog toe vooral omhoog via de index en de verdeling van de welvaartsenveloppe. "Die is bedoeld om de uitkeringen op een bepaald peil te houden, niet om de historische achterstand weg te werken", benadrukt D'hondt. "Bovendien waren de middelen al onvoldoende en heeft men er bij de laatste begrotingscontrole nog verder in gesnoeid."
Welzijnszorg pleit ook voor het automatisch toekennen van rechten. "Geef mensen waar ze recht op hebben, zonder administratieve rompslomp, zoals dat bij de studietoelagen al het geval is." Al is daar natuurlijk voldoende geld voor nodig. "Er moet een concreet actieplan komen. Nu geraakt men niet verder dan een projectje hier en daar, enkele cliché-uitspraken en goede voornemens. Voor defensie is er een meerjarenbegroting, waarom niet voor armoedebestrijding?"
'Taxshift aanpassen'
Naast het vrijmaken van de nodige budgetten is er ook nood aan kwalitatieve jobs. "Mensen in armoede hebben een job nodig die toekomst biedt, met goede arbeidsvoorwaarden en een deftig loon", zegt D'hondt. Het zijn immers niet alleen werklozen die een groot risico op armoede lopen. In absolute getallen telt Vlaanderen meer werkende armen dan werkloze armen. "Het idee dat een job het armoedeprobleem oplost, klopt niet. Bijvoorbeeld omdat ze als alleenstaande ouder deeltijds werken."
Werkgevers kunnen via fiscale voordelen aangespoord worden om aangepaste jobs te voorzien voor kwetsbare groepen, stelt Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede.
Een andere mogelijke oplossing is het bijsturen van de taxshift voor mensen met een deeltijdse job. Iemand die voltijds werkt voor het bruto minimumloon van 1.501,82 euro per maand, houdt daar via de taxshift 83 euro extra per maand aan over, of bijna 1.000 euro per jaar. Maar wie deeltijds werkt voor het minimumloon recupereert amper 11 euro per jaar.
"Meer overleg nodig"
Vanhauwaert wijst op nog een andere factor. "Huisvesting is een Vlaamse bevoegdheid, maar is in combinatie met jobcreatie een erg sterke hefboom. De overheid ondersteunt nu vooral eigendomsverwerving, maar dat budget zou deels moeten verschuiven naar de kwetsbaren op de huurmarkt. Ik denk dan aan meer sociale en betaalbare woningen of huurpremies."
Net omdat de bevoegdheden rond armoedebestrijding verspreid zijn over verschillende niveaus, pleit D'hondt voor meer overleg. "De interministeriële conferentie rond armoedebestrijding is deze legislatuur nog geen enkele keer samengekomen. Dat is ronduit onbegrijpelijk." Nochtans is die conferentie volgens het Rekenhof "het enige instrument voor de coördinatie van de beleidsmaatregelen op het vlak van armoedebestrijding".
De nieuwste armoedecijfers tonen aan dat de tijd dringt. "Qua percentage blijft het armoederisico al enkele jaren stabiel, maar in absolute cijfers neemt het aantal armen wel toe", besluit D'hondt. "Er leven nu 1.750.000 mensen in armoede in België: dat is enorm."