Maandag 03/08/2020

Werk

Voorstel Groen: te veel burn-outs op de werkvloer? "Werkgevers betalen"

Groen-voorzitter Meyrem Almaci.Beeld BELGA

Bedrijven die meer langdurig zieken hebben dan andere in hun sector, moeten zelf opdraaien voor de ziekte-uitkering van hun personeel. Dat zegt de partij Groen. "Maar een burn-out is niet altijd de schuld van de werkgever", reageert VOKA.

Steeds meer Belgen zijn langdurig ziek. Halfweg 2017 waren bijna 400.000 loontrekkenden en zelfstandigen langer dan een jaar buiten strijd. Dat is een vijfde meer dan in 2014. De grote boosdoener blijkt stress. Vorig jaar was er in 28.000 gevallen van langdurige ziekte sprake van een burn-out.

Dat straalt af op de kosten voor de ziekte- en invaliditeitsuitkeringen. Vorig jaar gaf het RIZIV ruim 7 miljard euro uit. Dat is 1,2 miljard meer dan in 2014. Die verhoging wordt wel gedeeltelijk gecompenseerd door een daling van het aantal werklozen. Dat is het gevolg van het strenge activeringsbeleid van de regering.

Opmerkelijk: twee op de drie werknemers voelen zich regelmatig te moe om te genieten van vrije tijd. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau iVox in opdracht van de partij Groen. Het onderzoek werd afgenomen bij 2.000 werkende Vlamingen. Ongeveer 72 procent ervaart regelmatig stress op het werk.

"Dat is een structureel probleem", zegt partijvoorzitter Meyrem Almaci. "En dat vergt ook een structurele oplossing."

Als het van Groen afhangt, gaan we Nederland achterna. Wie daar langdurig ziek wordt, krijgt zijn of haar loon nog twee jaar doorbetaald door de werkgever. Zo wordt die gestimuleerd om in preventie te investeren. Sindsdien is het ziekteverzuim flink gedaald. Al zijn er ook klachten van kwetsbare mensen die door de regeling moeilijker aan een job geraken.

Daarom is Groen milder. Vandaag valt een Belgische werknemer na één maand terug op de sociale zekerheid. Maar zodra een bedrijf twee jaar op rij een hoger ziekteverzuim heeft dan gemiddeld in de sector, zou het zelf moeten bijdragen aan de ziekte-uitkering van zijn personeelsleden. Hoe langer het slechte parcours, hoe hoger de bijdrage. "Wij stellen voor dat de werkgever aanvankelijk 20 procent van de uitkering betaalt. Voor elk bijkomend jaar dat het bedrijf er niet in slaagt om het verzuim op een normaal niveau te krijgen, neemt dat aandeel toe", zegt Almaci.

Andersom worden bedrijven met een positief parcours beloond via een korting op hun sociale zekerheidsbijdrage. "Zij moeten dus niet mee opdraaien voor concurrenten die het minder verantwoord aanpakken", zegt de partijvoorzitter.

Arbeidsmarktspecialist Stan De Spiegelaere van onderzoeksinstituut ETUI vindt dat alleszins geen slecht idee. "Op dit moment worden Belgische werkgevers te weinig op hun verantwoordelijkheid gewezen", zegt hij. "Het Nederlandse systeem is dan weer te streng, waardoor werkgevers bijvoorbeeld minder makkelijk een vast contract geven. Maar dit lijkt me een gulden middenweg."

800 euro per zieke

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) ziet echter een aantal praktische bezwaren. "Het is haast onmogelijk om een normaal verzuimpercentage per sector vast te leggen", zegt hij. "Dat wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de leeftijd en de gezondheid van een werknemer."

Bovendien werkt de regering-Michel al aan een andere oplossing. "Momenteel ligt een ontwerp van wet klaar dat een werkgever oplegt om een re-integratieplan voor werknemers op te stellen. Wie dat niet doet, moet een bijdrage betalen", zegt Peeters. Voorlopig ligt dat bedrag op 800 euro, maar dat is binnen de regering voer voor discussie. "Daarnaast is er de wet 'welzijn op het werk' die de werkgever verplicht om een veilige en gezonde werkomgeving te voorzien."

Werkgeversorganisatie VOKA reageert ook bijzonder kritisch. "Wenst Groen de werkgevers misschien te ontraden om vrouwen, oudere personen en mensen met een medische voorgeschiedenis aan te werven?" vraagt Pieter Van Herck van VOKA zich af. "Bij deze groepen liggen de uitvalcijfers namelijk hoger."

VOKA verwacht dat werkgevers hun sociale bijdrage massaal zullen aanvechten. "Kwetsbaarheid is niet enkel aan je sector gelinkt, maar ook aan overbelasting in je privéleven", zegt Van Herck. "Het valt dan ook moeilijk te objectiveren of een burn-out de schuld is van de werkgever."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234