Zaterdag 27/11/2021

Schild & Vrienden

Voor N-VA is kwestie Schild & Vrienden afgehandeld

Schild & Vrienden. Beeld RV
Schild & Vrienden.Beeld RV

N-VA poogt de verwevenheid van meerdere jonge leden bij de extreem-rechtse beweging Schild & Vrienden door te slikken. De woorden ‘geen heksenjacht’ staan daarbij centraal.

Zeker, wat ze zag was "verwerpelijk en walgelijk". Maar, voegde Vlaamse vice-minister-president Liesbeth Homans (N-VA) er in De zevende dag meteen aan toe: “Laten we geen heksenjacht voeren op een groep jongeren met een eigen mening. We moeten wel streng zijn en grenzen stellen.” In één adem vond de minister ook dat we “een debat over alle vormen van extremisme moeten hebben”.

Met die ‘jongeren met een eigen mening’ kon breed Vlaanderen vorige week kennis maken toen VRT-programma Pano de extreme kant van de ultrarechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden ontblootte. Het gedweep met wapens, geweld en zelfs Adolf Hitler, het antisemitisme, de homo- en moslimhaat en het seksisme, doen ook Vlaanderens grootste partij, de N-VA, zweten: meerdere S&V’ers zijn lid van N-VA of haar jongerenbewegingen, sommigen staan of stonden op de kieslijsten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

“Opkuisen”, beloofde partijvoorzitter Bart De Wever al over de extremisten in de partijrangen. De Wever stelde dat hij nooit een flauw benul had gehad van hun aanwezigheid in zijn nabijheid. Die verklaring staat enigszins op gespannen voet met de alarmkreet van enkele Jong-N-VA’ers die de partijtop al eerder alarmeerden over het riskante extremisme dat ze bij Schild & Vrienden onder ogen hadden gekregen.

'Geen inquisitie'

Had de partij niet sneller en kordater moeten ingrijpen tegen die ontsporing van partijleden? De N-VA-top vindt van niet. “Wij zijn de inquisitie niet”, zegt de partijwoordvoerder. “Niemand kon bevroeden wat er in Pano is getoond. We hadden geen idee hoe ver Schild & Vrienden ging in zijn besloten groepen. Wat ons werd gemeld bleef erg vaag.”

De reactie weerspiegelt, net als de citaten van minister Homans, de lijn die de partij aanhoudt over de kwestie: afstand nemen, maar tegelijk afremmen (‘Geen heksenjacht’, ‘geen inquisitie’ …) en de focus verruimen naar elke vorm van extremisme.

Die lijn is afgelopen zaterdag afgesproken op de partijraad. Met ieder individueel lid dat deel uitmaakte van S&V volgt een "goed gesprek". Alleen van wie aangetoond kan worden dat hij (of zij) actief betrokken was bij het verspreiden van haatberichten wordt de lidkaart verscheurd. Ook hier geldt dus: ‘geen heksenjacht’.

Zo kan het dus dat in Lubbeek, de gemeente van staatssecretaris en partijboegbeeld Theo Francken, het voormalige Schild & Vrienden-lid Nick Peeters gewoon op de lijst blijft staan voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Donderdag heb ik een goed gesprek gehad met Nick”, zegt Francken. “Uiteindelijk bleek dat hij zich al acht maanden geleden verzette tegen een vorm van militarisering die bezig was bij Schild & Vrienden. Nick was er beter helemaal uitgestapt, maar ik ben er zeker van dat hij niet op de hoogte was van die geheime chatgroepen. Hij mag dus op mijn lijst blijven staan.”

Op sociale media circuleert een door Nick Peeters gesigneerde spotprent van een vrouw met Afrikaanse trekken, met de begeleidende tekst: “Geloof me, ik heb haar nog mooi afgebeeld, want in werkelijkheid was ze veel lelijker. De buitenkant liet in haar geval zien wie ze aan de binnenkant is. Is dit nu wat Leuven anno 2016 aan het worden is?” Volgens Theo Francken is er weinig aan de hand: de cartoon dateert uit 2016 en verwijst naar een busincident met Afrikaanse vrouwen waar Peeters getuige van was.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234