Maandag 19/04/2021

In Memoriam

Volksunie-boegbeeld Willy Kuijpers overleden aan corona

Willy Kuijpers was actief in de nationale politiek en was ook jarenlang burgemeester van Herent. Beeld Tim Dirven
Willy Kuijpers was actief in de nationale politiek en was ook jarenlang burgemeester van Herent.Beeld Tim Dirven

‘Pujol, kust mijn hol’, sprak hij ooit plechtig ter attentie van de Catalaanse premier. Volksunie-boegbeeld Willy Kuijpers, brede grijns, kwam met zulke dingen weg. Hij overleed dinsdag aan corona, op 83-jarige leeftijd.

“Meneer de voorzitter! Uw pasverkozene is daar, zonder das.” Zijn eerste eedaflegging in 1971 ging ei zo na niet door omdat de bode van het parlement hem bij de ingang al staande hield. “Ik liep erbij zoals ik er altijd bij liep. Maar dergelijke incidentjes betekenden in feite: een Vlaming die een talent ontwikkelde moest worden uitgeschakeld of moest op z’n minst achteraan gaan staan.” Kuijpers vertelde het twee jaar geleden nog in een interview met zijn Leuvense N-VA-partijgenoot Lorin Parys naar aanleiding van 50 jaar ‘Leuven Vlaams’, waarvan hij een van de leiders was. Hoe de Vlaamse zaak altijd zijn hoofdzaak was geweest. Was het in het Vlaamse, nationale of Europese parlement, of als senator: Willy Kuijpers zou nooit aflaten het geel-zwart te verdedigen. Eerst voor de Volksunie en later voor de N-VA. “Ik zeg nochtans aan al mijn kinderen en kleinkinderen: leer Frans en Duits en dan ook Engels - wat ze natuurlijk vanzelf al kennen. Want nationalisme betekent volgens mij: inter-nationaal leven. Samenleven. De Vlaamse beweging staart wat mij betreft te veel in de eigen navelbuik”, toonde hij zich kritisch voor de nieuwe generatie Vlaams-nationalisten.

Kuijpers stapte met zijn kenmerkende sandalen over vele grenzen. Waar naar hij meende verdrukte volkeren dienden verdedigd, drukte hij ze aan de borst: de Koerden, Ieren, Armeniërs, Palestijnen, Catalanen. En niet te vergeten de Basken, die hij hartsgrondig een vrij Baskenland gunde. Legendarisch was zijn optreden, alweer vol vurig activisme, op de trappen van de kathedraal van Guernica waar hij pamfletten uitdeelde en werd opgepakt door de ordehandhavers van de Spaanse dictator Franco, waarop hij de cel in ging en de dag nadien het land werd uitgezet.

Kuijpers miste de geboorte van zijn eerste kind omdat hij bij een van de betogingen rond ‘Leuven Vlaams’ alweer in de nor was gedraaid. “Mijn blakende vrouw en zoontje zag ik de volgende ochtend pas, toen ze me losten.” Ze hadden het eens voor hem uitgerekend, hij moet toch zo’n dertig keer zijn gearresteerd bij manifestaties allerhande voor wat hij de goede zaak noemde - en Kuijpers zag veel goede zaken. “Maar ik had chance: mijn vrouw Lieve had precies hetzelfde diploma als ik. Zij nam mijn lessen over als ik weer eens vastzat. Van mij wisten ze: ‘Een ander stuurt zijn kat, Kuijpers stuurt zijn poes’.”

Zijn hart klopte voor het Vlaams-nationalisme. Niet van thuis uit, trouwens. “Wij waren wel Vlaamsgezind, maar geen Vlaams-nationalisten. Wat toen nog de smet had van de oorlog en repressie”, zei hij later eens op Doorbraak. “Mijn familie behoorde noch tot de collaboratie, noch tot het verzet. Maar ik vond de Volksunie een logische keuze. Wij woonden in een volkse parochie. De taalgrens was een sociaal begrip. De hogere stand in Leuven was Franstalig. Daar hebben we tegen moeten opboksen.”

‘Verwend bazeke’

Kuijpers was altijd hartelijk. Wat niet wil zeggen dat hij de gemakkelijkste mens was. Maar hij was een man met veel humor, een geboren entertainer - toen politici dat nog lang niet waren. En hij durfde, met zijn grappen. Zoals die keer op bezoek bij de Catalaanse premier Jordi Pujol. Kuijpers hield voor een enthousiaste massa een lofrede in het Catalaans en kondigde dan aan dat hij zou besluiten met een emotioneel dankwoord in zijn eigen Vlaamse taal. ‘Pujol, kust mijn hol’, klonk het, waarna duizenden onwetende Catalanen hem beloonden met een ovationeel applaus.

Kuijpers stapte al in 1997 uit de nationale politiek, om gezondheidsredenen. Maar burgemeester van Herent bleef hij nog tot 2012. Kuijpers nam in 2016 finaal afscheid van de politiek, maar twee jaar later duwde hij nog wel de lokale N-VA-lijst van Herent om zijn partij te steunen.

“Als je me vraagt hoe het nu met me gaat, heb ik maar één antwoord: ik pikkel dus ik ga”, zei hij in april nog, in een interview met Het Laatste Nieuws. “Paniek door corona? Neen, op mijn leeftijd ben je bereid om komen te gaan, zoals ze dat wel eens zeggen. Maar ik heb nog zoveel te doen in dit leven. Ik ben ‘een verwend bazeke’: ik heb de wereld gezien, heb zoveel mensen ontmoet. Maar het blijft kriebelen. Het klinkt misschien raar in deze tijden van pandemie, maar ik sta blijmoedig in het leven. Ik ben niet van plan om me over te geven aan angst voor een of andere sluipmoordenaar en raad mijn generatiegenoten aan hetzelfde te doen, want het leven is te kort.”

Toch kreeg de sluipmoordenaar hem te pakken. Kuijpers overleed dinsdag in het UZ Gasthuisberg. Hij herstelde er van operatie na een beenbreuk na een val in de tuin. Hij pikte er het gevreesde virus op, ging van traumatologie naar de covidafdeling. Hij leek eerst goed te herstellen, maar vorig weekend verslechterde zijn toestand plots.

Op Twitter reageerden veel N-VA-boegbeelden verslagen op het nieuws van zijn overlijden. Zuhal Demir noemde hem gisteren haar “politieke vader”. “Zijn Vlaams-nationalisme is er één van solidariteit onder volkeren. Als Koerdische was dat mijn eerste stap naar de N-VA”, schreef ze. Theo Francken had het over “een monument en inspirator”, Jan Jambon over “een doorzetter en een schitterende metgezel”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234