Dinsdag 18/06/2019

Voka vindt weinig animo voor besparingen op onderwijs en welzijn

Peeters: "Bezuinigen in zachte sector is allesbehalve evident." Beeld PHOTO_NEWS

Werkgeversvereniging Voka heeft donderdag bij de Vlaamse onderhandelaars Kris Peeters en Geert Bourgeois haar voorstel verdedigd om 2,4 miljard euro 'meeruitgaven te vermijden' op onderwijs en welzijn. "Allesbehalve evident", zei Kris Peeters na afloop van het onderhoud. "Onderwijs is cruciaal, daar moeten we niet op besparen", vond Karel Van Eetvelt van de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo).

Hoofdonderhandelaars Kris Peeters (CD&V) en Geert Bourgeois (N-VA) hadden donderdagvoormiddag hun eerste consultaties met het oog op de vorming van een Vlaamse regering. Voka mocht beginnen en ging bij het Vlaamse duo haar besparingsvoorstellen verdedigen.

Gedelegeerd bestuurder Jo Libeer toonde zich optimistisch over "een pact tussen het beleid, het onderwijs en de burgers". Met gerichte besparingen en investeringen wil Voka volop inzetten op jobcreatie. "Hoe meer mensen aan het werk zijn, hoe beter de sociale zekerheid ervoor staat", aldus Libeer.

Onderwijs cruciaal
De bezuiniging in de zachte sector werd echter niet meteen op gejuich onthaald. "Dat is allesbehalve evident, zeker met de bijkomende uitdagingen in onderwijs en welzijn", reageerde Kris Peeters. Ook Unizo stelde zich terughoudend op. "Ik wil er geen bedrag op kleven, maar onderwijs is cruciaal, daar moeten we niet op besparen", zei topman Karel Van Eetvelt. "Ook welzijn, met bijvoorbeeld de kinderopvang, heeft een effect op de arbeidsmarkt." Onderhandelaar Geert Bourgeois hield het erop dat CD&V en N-VA het erover eens zijn te bezuinigen om ruimte te maken voor investeringen, in de zachte en de harde sector.

Unizo ziet meer in een besparing op het ambtenarenapparaat. "Dat is momenteel te zwaar", aldus Van Eetvelt. "Door te opereren vanuit vertrouwen in plaats van controle kan je met minder mensen werken." Wat de arbeidsmarkt betreft wil Unizo inzetten op activering, ook voor de oudste werklozen.

Beide werkgeversorganisatie hoedden zich voor blind enthousiasme over de op til zijnde coalitie, ook al zijn de onderhandelende partijen het ondernemersveld erg genegen. "De gedroomde coalitie is degene die ons programma uitvoert, dat is belangrijker dan de partijen", in de woorden van Karel Van Eetvelt. De werkgevers hopen wel dat de nieuwe regering al in de loop van de komende weken van start kan gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden