Dinsdag 10/12/2019

Politiek

Vlaamse regering verslikt zich in benoeming Oost-Vlaamse gouverneur

Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). Beeld Photo News

De Vlaamse regering is er niet in geslaagd een nieuwe gouverneur voor Oost-Vlaanderen aan te duiden. Open Vld gaat niet akkoord met de kandidaat van minister Liesbeth Homans (N-VA), maar zij houdt het been stijf. “Ik ga mijn voordracht niet meer veranderen.”

Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers gaat op 1 november met pensioen. Normaal zou de Vlaamse regering op de ministerraad zijn opvolger aanduiden, maar dat is gisteren niet gelukt. In afwachting van een definitieve beslissing heeft ze zijn adjunct, arrondissementscommissaris Didier Detollenaere, aangesteld als waarnemend gouverneur.

Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) wijst met een vinger naar coalitiepartner Open Vld. “In 2010 hebben we op hun vraag een onafhankelijke procedure vastgelegd voor de benoeming van gouverneurs. Die hebben we correct doorlopen met behulp van een onafhankelijk bureau. Maar ik stel vast dat Open Vld niet akkoord gaat met de uitkomst.”

Alles lag klaar om een beslissing te nemen, benadrukt Homans. “Uit de procedure was een lijst van geschikte kandidaten gekomen. Zij waren niet gerangschikt, maar ze hadden wel een score gekregen voor de competenties waarop ze werden getest. Op basis van die scores heb ik een kandidaat voorgedragen aan de Vlaamse regering.”

Neutraal of niet?

De kandidaat in kwestie is Wim Leerman, de directeur van de stad Aalst. Hij heeft geen lidkaart van een politieke partij, maar zijn politieke kleur is voer voor discussie. Zo stond hij in de jaren 90 op een lokale lijst van de Volksunie. Liberale bronnen wijzen erop dat hij een neef is van Jan Loones, politicus voor N-VA en vader van ondervoorzitter Sander Loones. Vlaams-nationalisten repliceren dat zijn tante Martine Lesaffre lijstduwer was voor Open Vld in Oostende.

Wim Leerman. Beeld Rutger Lievens

Leerman krijgt van N-VA en CD&V de voorkeur op andere namen die tot nu toe circuleerden: Open Vld-Kamerlid Carina Van Cauter, N-VA-burgemeester van Haaltert Veerle Baeyens of Peter Vansintjan (CD&V), de kabinetschef van Kris Peeters. “Uit de procedure bleek dat deze kandidaat het beste aansloot bij het competentieprofiel dat we in maart binnen de regering hebben opgesteld”, zegt Homans. “Toch aanvaardt Open Vld mijn voordracht niet.”

Volgens regeringsbronnen wil Open Vld liever Van Cauter als nieuwe gouverneur. Het Kamerlid wordt al lang getipt als opvolgster voor Briers en heeft het niet slecht gedaan op het onafhankelijk assessment. Bovendien zijn de resultaten van de beoordeling vatbaar voor interpretatie. Sommigen tellen de scores voor de gepeilde competenties op per kandidaat. Anderen vinden dat bepaalde competenties, zoals stressbestendigheid, zwaarder doorwegen.

Muurvast

“Carina is de juiste vrouw op de juiste plaats”, zegt een liberale bron. “Ze is niet alleen geschikt bevonden, maar heeft ook ervaring in de provincie en bewees in het parlement dat ze over partijgrenzen heen kan werken.” Bij Open Vld zijn ze van mening dat de scores van de kandidaten niet zomaar met elkaar kunnen worden vergeleken. “Ze zijn door zes verschillende consultants beoordeeld.”

Carina Van Cauter. Beeld BELGA

Zo zit de aanduiding van een nieuwe gouverneur voorlopig muurvast. Open Vld blijft gaan voor Carina Van Cauter, maar Homans houdt het been stijf. “Ik ga mijn voordracht niet meer veranderen”, benadrukt ze. Het gaat volgens haar om een principiële keuze, maar ook een voorzichtige keuze. “Mijn voordracht is zeer objectief opgebouwd. De kandidaten hebben de procedure doorlopen. Ik ga nu geen risico lopen op procedures bij de Raad van State.”

Huidig gouverneur Jan Briers reageerde gisteren verrast op de tijdelijke aanduiding van een waarnemend gouverneur. “Ik had er geen problemen mee om nog wat langer op post te blijven”, klonk het. Volgens minister Homans laten de statuten van het gouverneurschap dat echter niet toe. “Het klinkt misschien wat raar, maar een gouverneur moet op zijn 65ste met pensioen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234