Woensdag 11/12/2019

Politiek

Vlaamse formatie bijna rond: onderhandelaars hakken laatste knopen door

Jan Jambon mag zich binnenkort allicht Vlaams minister-president noemen. Beeld Illias Teirlinck

Het ziet ernaar uit dat Jan Jambon (N-VA) dit weekend zijn Vlaamse regering zal kunnen voorstellen. De onderhandelaars hakken wellicht nog deze week de laatste knopen door. De regeerverklaring is voorzien voor maandag of dinsdag. 

“Het is money time nu.” Dat is onderhandelaarstaal om te zeggen: we zitten in de laatste rechte lijn. Gisteren zaten de afgevaardigden van N-VA, Open Vld en CD&V samen om met de kam door alle begrotingsuitgaven te gaan. Er moet namelijk 600 miljoen euro bespaard worden en de onderhandelaars zoeken nog wat extra middelen om te kunnen spenderen aan nieuw beleid. De regering-Jambon wil immers haar eigen stempel drukken, en geen doorslagje worden van het kabinet-Bourgeois.

 Het resultaat daarvan zou niet lang meer op zich mogen laten wachten. Er wordt in ieder geval niet meer getemporiseerd, verzekert een bron. Een andere stelt het iets plastischer. “Het is zoals met een zwangere vrouw aan het einde van haar zwangerschap. Je weet dat het ieder moment kan gebeuren, maar het valt niet te voorspellen wanneer het het kind ter wereld komt.”

De kans dat Jan Jambon (N-VA) vandaag al een Zweedse baby baart, is echter klein. Dan worden namelijk heel wat prominente onderhandelaars verwacht in het Vlaams Parlement. Daar vindt een ad hoc-commissie plaats die normaal gezien de hele dag zal duren en zelfs tot in de vroege uurtjes zou kunnen doorgaan. Volksvertegenwoordigers die met prangende vragen zitten voor de uittredende regering – en daarin zitten dus nogal wat onderhandelaars – kunnen die bij daar stellen, aangezien de reguliere commissies nog niet geïnstalleerd zijn.

Donderdag of vrijdag, hopelijk uiterlijk in het weekend zouden dan de kaatste knopen doorgehakt kunnen worden. Dat is in ieder geval waar de partijen al sinds vorige week op mikken, luidt het. En dat is ook de timing die het Vlaams Parlement heeft doorgekregen. 

Dat Vlaams Parlement bereidt zich namelijk voor om maandag of dinsdag de regering te installeren. “Woensdag of donderdag zouden dan de debatten over de regeerverklaring kunnen plaatsvinden”, bevestigt Vlaams Parlementsvoorzitter Wilfried Vandaele (N-VA). In principe kan die timing ook opschuiven naar later in de week, maar “we hopen dat het vroeger kan”, zegt Vandaele. Sowieso zal er een dag tussen de regeerverklaring en de start van de debatten voorzien worden, zodat de volksvertegenwoordigers tijd hebben om de regeerverklaring grondig uit te vlooien.

Plaatsverdeling

Tijdens die debatten zullen de parlementsleden, zoals het er nu naar uitziet, op hun vertrouwde plekken plaatsnemen. In het Uitgebreid Bureau, waarin alle fracties vertegenwoordigd zijn, is gisteren namelijk opnieuw geen beslissing genomen over de herindeling van het parlement.

De zetelverdeling in het Vlaams Parlement blijft intussen nog voor discussie zorgen. Beeld Photo News

Pro memorie: na de verkiezingen van 26 mei gooide N-VA de knuppel in het hoenderhok. De fractie zit verdeeld over rechter- en het middenvak en ze zouden liever allemaal samen zitten. Ze verwijzen daarvoor naar twee ongeschreven wetten. Eén: de grootste partij zit in het midden. Twee: de partijen zitten ideologisch (min of meer) van links naar rechts. Momenteel zit CD&V in het midden. Tot twee legislaturen geleden was dat perfect logisch: de christendemocraten waren de grootste partij én ze lagen ook ideologisch in het midden van het bed. 

Tijdens de zomermaanden werkten de diensten van het Vlaams Parlement vier voorstellen uit. Maar over geen van de vier bereikten de partijen intussen een consensus. Officieel luidt het dat er door de regeringsonderhandelingen gewoon geen tijd is geweest om zich over de kwestie te buigen. Officieus dat het er bovenarms op zit tussen CD&V en N-VA.

In praktijk betekent het dat, wanneer de regering volgende week geïnstalleerd wordt, het momentum om nog iets aan de plaatsverdeling te doen wellicht voorbij is. En dat alles dus zal blijven zoals het was. Dat is ook prima, denkt parlementsvoorzitter Vandaele. “Als puntje bij paaltje komt zal niemand hier volgens mij een halszaak van maken. Iedereen beseft dat er veel belangrijkere problemen zijn dan dat.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234