Woensdag 05/08/2020

Coronacommissie

Vlaamse coronacommissie neemt eerst woon-zorgcentra onder de loep

Bjorn Rzoska.Beeld Photo News

De ad hoc-commissie van het Vlaams Parlement die zich zal buigen over de coronacrisis, neemt eerst de aanpak van de crisis in de woon-zorgcentra onder de loep. Commissievoorzitter Björn Rzsoka (Groen) hoopt tegen 24 juli, de laatste commissiezitting voor het zomerreces, al een eerste tussentijds verslag met conclusies en aanbevelingen klaar te hebben.

Morgen schiet de coronacommissie van het Vlaams Parlement (officieel: “Commissie ad hoc voor de Evaluatie en Verdere Uitvoering van het Vlaamse Coronabeleid”) uit de startblokken. Die commissie krijgt de taak het Vlaamse coronabeleid tegen het licht te houden en te evalueren.

Volgens commissievoorzitter Björn Rzoska is afgesproken om te werken volgens “urgentie”. Daarom wordt gestart met de aanpak van de crisis in de Vlaamse woon-zorgcentra. “Daar vielen de meeste slachtoffers”, aldus Rzoska.

Drie stappen

Bedoeling is om daarbij in drie stappen te werken. Eerst krijgen mensen uit de sector van de woon-zorgcentra zelf het woord (medewerkers, bewoners, verantwoordelijken van voorzieningen,...). Wie dat wenst, krijgt de mogelijkheid om anoniem te getuigen. In een tweede stap worden de wetenschappers en virologen zoals o.a. Herman Goossens, Marc Van Ranst en Erika Vlieghe uitgenodigd. En tot slot komen ook de top van de administratie en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) langs.

Die laatste is uitgenodigd op 24 juli, de laatste zitting voor het zomerreces. Tegen dan hoopt commissievoorzitter Björn Rzoska al een eerste reeks tussentijdse aanbevelingen en conclusies klaar te hebben. “Tegen dan moeten we als commissie een beeld hebben van wat er is misgelopen in de woon-zorgcentra en wat er moet geregeld zijn om klaar te zijn voor een eventuele tweede golf”, aldus Rzoska.

Rzoska beseft dat een aantal vragen die de commissie zal willen onderzoeken, zullen botsen op het probleem van de complexe bevoegdheidsverdeling op het vlak van zorg en gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan de discussies over het beschermingsmateriaal of de contactopsporing. Toch is het volgens Rzoska niet de bedoeling om bijvoorbeeld federale ministers als Maggie De Block of Philippe De Backer naar de Vlaamse commissie te halen. Omdat ook de Kamer met een eigen bijzonder coronacommissie zal starten, hoopt Rzoska om een aantal interparlementaire vergaderingen te kunnen organiseren.

Na het zomerreces neemt de Vlaamse coronacommissie andere domeinen zoals onderwijs, de bijzondere jeugdzorg, de sector van personen met een handicap, enz... onder de loep.

Beeld BAS BOGAERTS

Onderzoekscommissie

Er is afgesproken dat de commissie indien nodig kan opgeschaald worden naar een echte onderzoekscommisie, waardoor de commissie dezelfde onderzoeksdaden zou kunnen stellen als een onderzoeksrechter. Maar Rzsoka maakt zich sterk dat hij met zijn commissie “alles naar boven kan halen”. “Kijk naar de dioxinecommissie uit het verleden. Dat was ook geen onderzoekscommissie en die is er toen ook in geslaagd alles boven water te halen”, aldus Rzoska.

De Vlaamse coronacommissie vergadert twee keer per week, met name op vrijdagvoormiddag en op maandagnamiddag. Bedoeling is om tegen het einde van 2020 volledig klaar te zijn, zodat er in januari 2021 een themadebat kan gehouden worden in de plenaire van het parlement. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234