Dinsdag 21/05/2019

politiek

Vlaams Parlement schrijft nog amper zelf wetgeving

Plenaire vergadering in het Vlaams parlement. Beeld Photo News

Slechts een op de vijf Vlaamse decreten komt er nog op initiatief van een lid van het Vlaams Parlement. De wetgevende functie van het parlement brokkelt regeerperiode na regeerperiode af. Dat meldt De Tijd vandaag.

Zowel het Vlaams Parlement als de regering kan wetgeving voorstellen, die in Vlaanderen decreten worden genoemd. Sinds de start van deze regeerperiode in 2014 is een op de vijf decreten het gevolg van een vanuit het Vlaams Parlement ingediend voorstel. De rest van het wetgevend werk vloeit dus voort uit ontwerpen van de Vlaamse regering.

Verkapte regeringsvoorstellen

Die verhouding zal de komende weken niet meer veranderen. Het Vlaams Parlement sluit pas op 24 april de deuren en traditioneel worden op het einde nog heel wat plannen door het parlement gejaagd. Maar uit een overzicht van het werk dat nog moet gebeuren en dat De Tijd kon inkijken, blijkt dat de verhouding ongewijzigd zal blijven.

Terwijl 20 jaar geleden 30 procent van de goedgekeurde decreten door parlementsleden werd ingediend, gold dat voor deze regeerperiode slechts voor 19 procent van de goedgekeurde decreten, aldus De Tijd. Bovendien zijn een groot deel daarvan verkapte regeringsvoorstellen, zegt parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.