Maandag 17/01/2022

Vlaams Belang

Vlaams Belang zoekt het voortaan in de rand

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Beeld belga
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld belga

In de grote steden hebben we binnenkort niets meer te zoeken, beseft het Vlaams Belang. De bevolking is er te gekleurd om nog veel stemmen te halen met een extreemrechts discours. Dus zoekt de partij het elders. Maar wat dan met bakermat Antwerpen?

Roel Wauters en Jeroen Van Horenbeek

Vlaams Belang trapt de campagne naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 af. Vandaag met een persconferentie, zondag met een groot feest in Antwerpen naar aanleiding van de 40ste verjaardag van de partij.

De campagne wordt anders dan alle voorgaande. Voor het eerst zal bakermat Antwerpen niet langer het absolute speerpunt zijn. "We zitten op een kantelpunt", geeft voorzitter Tom Van Grieken aan. "We laten de grote steden niet los, maar we moeten realistisch zijn en niet langer enkel daar op inzetten."

Bij het Vlaams Belang hebben ze de rekening gemaakt. De tijd dat ze de bange blanke man uit de Seefhoek – vereeuwigd door Paul Jambers eind jaren 80 – als trouwe achterban hadden is voorbij. Die bange blanke man woont daar niet meer. "De laatste kans om echt door te breken in Antwerpen was in 2012, nu is dat gezien de etnische en demografische samenstelling niet meer mogelijk", analyseert Antwerps kopstuk Filip Dewinter.

In 2006 stuwde hij zijn partij tot boven de 30 procent. Zes jaar later volgde de vrije val, naar 10 procent, onder meer door de steile opgang van N-VA'er Bart De Wever. Volgend jaar beter doen dan dat desastreuze resultaat uit 2012 is nu de ambitie geworden.

"De grote steden zijn multicultureel geworden", stelt Dewinter. "Bij de vreemdelingen, ook van tweede en derde generatie, zullen wij geen stemmen halen. En bij de jonge autochtone Vlamingen is gewenning ontstaan. Zij zijn opgegroeid met islam en diversiteit. Het verzet dat er ooit bij die bevolkingsgroep was, is weggevallen. Het is enkel bij de oudere kiezers dat we nog echt sterk staan."

Le Pen als voorbeeld

Van Grieken heeft heel aandachtig gekeken naar de Franse presidentsverkiezingen. Eerder dit jaar scoorde Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National eerder zwak in de stadscentra van Parijs, Bordeaux en Rijsel, maar boomde wel in de agglomeraties er rond.

Ook het Vlaams Belang lonkt daarom voortaan naar het "verstedelijkte platteland": de rand rond Antwerpen en Brussel, tot in het Waasland en de Denderstreek. Voorzitter Van Grieken komt bijvoorbeeld op in Schoten, waar de partij in 2006 met Marie-Rose Morel nog bijna 35 procent haalde.

Maar ook gemeenten als Ninove en Denderleeuw, hoopt het Belang potten te breken. “Denderleeuw, maar eigenlijk heel de Denderstreek, heeft te maken met de ‘verbrusseling’", legt Kristof Slagmulder uit, de lokale sterke man. "De hoofdstad ligt maar op 25 minuten. De laatste jaren zien we heel wat vreemde nieuwkomers die hier huizen kopen. Congolezen en Rwandezen vooral. Sinds kort ook meer moslims. Ze komen met te veel tegelijk, waardoor er van integratie geen sprake is."

Vlaams Belang kiest er daarom volgend jaar voor om heel gericht campagne te voeren, in gemeenten waar ze echt denken een kans te maken. De ambities zijn eerder bescheiden: zo vaak mogelijk boven de 10 procent uitkomen. De tijd dat extreemrechts overal in Vlaanderen opkwam en mikte op een kwart van de stemmen is voorbij. Van Grieken hoopt er vooral op om ergens het cordon sanitaire te kunnen doorbreken. Dat Vlaams Belang dan steeds meer als een normale partij wordt beschouwd, is een overwinning op zich.

Inktvlek wordt donut

Dat Van Grieken het focuspunt verlegt, betekent een belangrijke breuk met het verleden. "Ze hebben in het verleden altijd alle middelen ingezet om van die stadscentra, en zeker Antwerpen, hun stronghold te maken", zegt Peter Thijssen, politicoloog aan de Universiteit van Antwerpen. "Ze richtten buurthuizen op en verdeelden massaal hun flyers en drukwerk in de stad."

Thijssen deed onderzoek naar wat het 'inktvlekmodel' is gaan heten. De grote steden worden daarbij gebruikt als basis om daarna het omliggende gebied te veroveren. Bij PVDA zie je nu dezelfde strategie. In het geval van het Vlaams Belang komt er nu een gat te liggen in het midden van de inktvlek. Met een beetje verbeelding heeft het kiesgebied waar ze sterk scoren de vorm van een donut aangenomen.

De verklaring zoekt Thijssen bij de 'contact-theorie'. "Vroeger leefde binnen de politieke wetenschap de overtuiging dat diversiteit extreemrechts een boost geeft omdat er meer conflicten zouden zijn", zegt hij. "Nu is gebleken dat door veelvuldige contacten tussen de verschillende bevolkingsgroepen xenofobie net afneemt. Wie in een multiculturele wijk woont heeft geen andere keuze: de diversiteit bestaat en je moet ermee leven. En wie het niet aanstaat, die verhuist."

Cas Mudde, professor aan de universiteit van Georgia en gespecialiseerd in extreemrechts, vult aan: "Het is omgekeerd ook logisch dat populistische radicaal-rechtse partijen beter scoren in monoculturele voorsteden: er zijn relatief meer blanke kiezers en ze hebben nog het idee dat ze de zogenaamde islamisering kunnen stoppen. Dat is niet het geval in pakweg Borgerhout."

Als je de resultaten van de voorbije gemeenteraadsverkiezingen afzet tegen de diversiteit van een wijk is de conclusie eveneens overduidelijk: hoe meer vreemdelingen er wonen, hoe minder succes voor Vlaams Belang (zie grafiek).

Dewinter uitgespeeld?

Maar levert die nieuwe strategie van het Vlaams Belang ook iets op? Of is het niet meer dan wegvluchten voor de electorale realiteit? Het overweldigende succes van N-VA en burgemeester Bart De Wever in Antwerpen heeft de partij eveneens aangezet om de focus te verleggen weg uit Antwerpen, geeft Dewinter zelf toe. "Het cordon heeft ons uitgeput. N-VA heeft daarvan geprofiteerd." In Gent ligt de lokale afdeling dan weer al enkele jaren in duigen, waardoor ze daar in eerste plaats aan wederopbouw denken, niet aan scoren.

"De strategie is ingegeven door realisme", stelt politicoloog Bart Maddens (KU Leuven). "Maar tegelijk is dit een zwaktebod. Ook in de periferie gaan ze de N-VA op hun weg vinden. Die partij heeft intussen de thema's identiteit en veiligheid geclaimd, waardoor Vlaams Belang er maar moeilijk voorbij geraakt." Gemeentes als Brasschaat, Edegem maar ook het Schoten van Van Grieken zelf, zijn nog altijd N-VA-bastions.

Blijft de vraag: wat met Dewinter? Hij is de man die partij groot maakte in Antwerpen. Is 't Stad plots niet meer belangrijk en wordt hij stilzwijgend aan de kant geschoven? Er is een gewapende vrede tussen hem en Van Grieken. Antwerpen helemaal opgeven, daar denkt niemand aan. De voorzitter beseft dat de komende verkiezingen zonder Dewinter al helemaal een verloren strijd zijn. De oudgediende moet zijn waarde nog maar eens bewijzen. Als hem dat lukt, kan Van Grieken tevreden zijn. Als dat niet lukt, ook goed.

Dit zijn de VB-kopstukken in de rand:

Guy D'haeseleer - Ninove

Een filmpje van vechtende jongeren in het station plaatste Ninove in januari op de kaart als 'het nieuwe Molenbeek'. Allicht niet toevallig is Ninove de stad waar Vlaams Parlementslid Guy D'haeseleer kans maakt om de eerste burgemeester van Vlaams Belang te worden. Net zoals in Denderleeuw speelt de 'verbrusseling' een grote rol. D'haeseleer was bij de verkiezingen in 2012 de populairste politicus met ruim vierduizend voorkeurstemmen. Door op te komen onder de vlag van Forza Ninove probeert hij zijn electoraat te verbreden.

Guy D'haeseleer. Beeld BELGA
Guy D'haeseleer.Beeld BELGA

Kristof Slagmulder - Denderleeuw

Denderleeuw balanceert al jaren op de rand van onbestuurbaarheid. Bij de volgende verkiezingen hoopt de lokale afdeling, onder leiding van Kristof Slagmulder, het cordon sanitaire te doorbreken. Hij leerde de politieke stiel bij Europarlementslid Philip Claeys, iemand waar ook partijvoorzitter Van Grieken regelmatig bij aanklopt voor goede raad. Slagmulder hoopt in 2018 een Vlaams front te vormen met oppositiepartij N-VA en kleinere Vlaamsgezinde scheurlijsten in Denderleeuw.

Kristof Slagmulder. Beeld BELGA
Kristof Slagmulder.Beeld BELGA

Filip Dewinter - Antwerpen

Antwerpen is nog niet van Filip Dewinter verlost. De man die in 2006 Patrick Janssens ei zo na van de troon stootte als burgemeester, blijkt nog altijd een onmisbare stemmentrekker voor het Vlaams Belang. Het kwam vorig jaar nog tot een openlijk conflict met voorzitter Van Grieken vanwege zijn bezoek aan de Griekse neonazipartij Gouden Dageraad. Toch zijn ze tot een soort verstandhouding gekomen, waarbij Dewinter moet bewijzen dat hij toch nog een behoorlijke score kan halen.

Filip Dewinter. Beeld Photo News
Filip Dewinter.Beeld Photo News

Tom Van Grieken - Schoten

De voorzitter van Vlaams Belang komt op in Schoten, de gemeente waar hij recent naartoe verhuisde. Zelf geeft Tom Van Grieken aan dat hij uit puur persoonlijke redenen naar daar trok, maar zo blijft hij wel mooi uit het vaarwater van Filip Dewinter, nog altijd de sterke man in Antwerpen-stad. In Schoten haalde het Vlaams Belang onder Marie-Rose Morel in 2006 nog bijna 35 procent van de stemmen. Van Grieken is realistisch genoeg om niet zo hoog te mikken.

Tom Van Grieken. Beeld Photo News
Tom Van Grieken.Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234