Zaterdag 14/12/2019

Formatiegesprekken Vlaamse regering

Vlaams Belang zet Bart De Wever onder druk: ‘Als een Forza Flandria zijn we incontournable’

Beeld Florian Van Eenoo

Vlaams Belang stuurt aan op rechtse frontvorming. “Als we een Forza Flandria vormen, zijn we incontournable”, zegt VB-onderhandelaar Chris Janssens. De versnelling kan dit weekend al ingezet worden, dan voert informateur Bart De Wever (N-VA) opnieuw gesprekken.

Tot nog toe schikte Vlaams Belang zich voorbeeldig naar de agenda en het tempo van Bart De Wever, maar nu zet de partij een tussensprint in. In een opiniestuk op de website van Knack vraagt Chris Janssens N-VA-voorzitter Bart De Wever om samen een front te vormen en een ultimatum te stellen aan de andere partijen. “Het idee van Forza Flandria is niet dood”, verduidelijkt Janssens aan De Morgen. “We zijn de twee grootste partijen van Vlaanderen, het is tijd om schouder aan schouder te staan. Als we samen een front vormen, zijn we incontournable. Dan moeten CD&V en Open Vld kleur bekennen: willen ze regeren zonder ons, dan moeten ze dat doen met alle kleine partijen inclusief de communisten.”

Het manoeuvre van Vlaams Belang zet niet zozeer CD&V en Open Vld onder druk, maar vooral N-VA. Ook De Wever moet stilaan duidelijkheid verschaffen, zo is tussen de lijnen te lezen: wil hij een serieuze poging doen om een regering met het VB in de steigers te zetten, of maakt hij uiteindelijk toch de opening naar een Zweedse (met CD&V en Open Vld) of misschien zelfs een Bourgondische coalitie (met Open Vld en sp.a)?

De Vlaamse formatie lijkt zo in een stroomversnelling te komen. Dat had Bart De Wever zelf ook al ingecalculeerd. Hij plant komend weekend opnieuw gesprekken met mogelijke coalitiepartners, zo bevestigen meerdere bronnen. Vlaams Belang kwam al driemaal langs, maar intussen is duidelijk dat ten minste twee andere partijen in alle discretie opnieuw op gesprek mochten. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten had vorige week vrijdag een onderhoud met De Wever. “Voor geen van beiden was dat een erg aangenaam gesprek”, zegt een bron die anoniem wil blijven. CD&V heeft alvast een nieuwe uitnodiging gekregen, zo bevestigde CD&V-voorzitter Wouter Beke gisterenavond. CD&V mocht al drie keer op de koffie bij De Wever.  Of ook Open Vld opnieuw werd uitgenodigd, was bij het ter perse gaan niet duidelijk.

Volgende fase

Begin volgende week kan De Wever de formatiegesprekken in een volgende fase loodsen. Volgens bronnen is het aannemelijk dat hij dan concrete voorstellen of pistes op papier zet en aan de mogelijke coalitiepartners voorlegt. Zo’n tekst is er op dit moment nog niet, al deden enkele partijen hun best om het gerucht in de markt te zetten dat De Wever een formateursnota met het VB had opgesteld. 

Intussen groeit de ergernis over het getalm van De Wever. Een goedingelichte bron spreekt van een verdeel-en-heersstrategie. “Een sms’je hier, een telefoongesprek daar, een kort onderhoud tussendoor, allemaal met grote tijdsafstand van elkaar. Mogelijk toekomstige coalitiepartners die even vernederd moeten worden. Zo wordt de indruk gewekt dat er iets gebeurt, maar eigenlijk gebeurt er bitter weinig. Er zit geen systematiek in. Het enige doel is tijd rekken. Ondertussen kan Bart De Wever als een kat met de muizen spelen. De vraag is hoe lang de muizen met zich laten spelen.”

Een deel van de strategie kan ook verklaard worden door personeelsbeleid. Als N-VA federaal uit de boot valt, moet De Wever in de Vlaamse regering plaats houden voor zijn goudhaantjes. In dat geval zou Jan Jambon wellicht Vlaams minister-president worden. Maar federaal zit alles muurvast. Maandag gaan informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders verslag uitbrengen bij de koning. De verwachting is dat zij hun opdracht dan teruggeven. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234