verkiezingen

Vlaams Belang-medewerker in Grimbergen gaat als onafhankelijke zetelen

1 20181015 Grimbergen Een campagnebord van Vernieuwing, de partij van ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans. © Illias Teirlinck

Luk Raekelboom, medewerker bij Vlaams Belang, zal niet toetreden tot de coalitie in Grimbergen. Hij gaat als onafhankelijke zetelen. Zo kan niet langer de indruk gewekt worden dat het cordon sanitaire geschonden wordt.

De coalitie tussen Open Vld, N-VA en de lokale lijst Vernieuwing van ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans lijkt op die manier een feit. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten had de week na de verkiezingen laten weten dat ze grondig wil onderzoeken dat de lijst Vernieuwing geen banden meer had met Vlaams Belang. Ze wilde in geen geval dat het cordon sanitaire op subtiele wijze doorbroken werd.

Sterke man Bart Laeremans heeft in 2015 gebroken met zijn partij. Maar Luk Raekelboom, een van de verkozenen, werkte nog steeds als parlementair medewerker voor Vlaams Belang en had ook een partijkaart. Onaanvaardbaar, zo liet de statutaire commissie van Open Vld net voor de herfstvakantie weten. Raekelboom houdt nu de eer aan zichzelf.

Grove onrechtvaardigheid

Share

‘Dit is een zeer oneigenlijke en absurde interpretatie van het zogeheten cordon sanitaire’

Bart Laeremans Ex-Vlaams Belang

Zijn partij aanvaardt de beslissing, maar betreurt ze ten diepste. Volgens Laeremans heeft Raekelboom zich tijdens de campagne nooit geprofileerd als Vlaams Belanger, ook werd hij niet gefinancierd vanuit de partij.  “Dit is een zeer oneigenlijke en absurde interpretatie van het zogeheten ‘cordon sanitaire’”, vindt hij.

Ook Open Vld krijgt ervan langs. “De beslissing van de statutaire commissie wordt door onze fractieleden vooral aangevoeld als een grove, verregaande onrechtvaardigheid. Het is duidelijk dat Luk Raekelboom moet dienen als een soort zondebok, waardoor Open VLD de indruk kan geven dat men witter dan wit wast”, besluit Laeremans.

nieuws

cult

zine