Politiek

Vlaams Belang adverteert met Le Pen in 'De Zondag'

2 Opvallende reclame in De Zondag: Marine Le Pen, Tom Van Grieken en Gerolf Annemans in een 'advertorial'. © rv

Lezers van De Zondag botsten dit weekend in hun gratis krant op een opmerkelijke 'advertorial' onder de noemer 'het stopt niet vanzelf'.

De advertorial, zoals zo'n advertentie in commerciële kringen heet, is een initiatief van de Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid (MENF), een partij opgericht door eurosceptici van Front National, Lega Nord, FPO en dus ook Vlaams Belang. "We wilden laten weten hoe wij de golf van aanslagen willen stoppen", legt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken uit. "Maar omdat we daar in de traditionele media geen kans toe krijgen, hebben we deze advertentie geplaatst."

2 In de advertentie mochten Marine Le Pen van het Front National en Tom Van Grieken en Gerolf Annemans van Vlaams Belang paginagroot uitleggen hoe de aanslagen vermeden hadden kunnen worden. © rv

De advertentie zal op 22 maart ook in La Dernière Heure te zien zijn. MENF hoopte het Brusselse publiek te bereiken via het gratis weekblad BRUZZ, maar daar werd de advertentie geweigerd. Een verrassing was dat voor Van Grieken niet. "Wij hebben het al jaren moeilijk om onze advertenties te slijten." Bij uitgever Roularta had men geen probleem met de publireportage van MENF. "Advertenties van Vlaams Belang worden bij ons niet sowieso geweerd", vertelt Luc Wynants, algemeen directeur lokale media. "Wel worden ze heel nauwkeurig gescreend."

cult