Interview

Vingerafdrukken op je ID-kaart, is dat zo erg? “Vrij zijn, vrij kunnen denken, veronderstelt privacy”

Bijna geruisloos keurde de Kamer het wets­ontwerp van binnen­landminister Jan Jambon (N-VA) goed dat digitale vinger­afdrukken toe­voegt aan de identiteitskaart. Filosofe Tinneke Beeckman spreekt van een achteruitgang die onvermijdelijk is, maar nog gevaarlijker wordt als onze waakzaamheid inzake privacy zo slap blijft. 

Lees ook

Matthias Dobbelaere-Welvaert trekt naar Grondwettelijk Hof tegen de vingerafdruk op de e-ID. “Wij willen de vingerafdrukwet definitief kelderen.”

Licht op groen voor vingerafdrukken op ID-kaart: hoe is het zover gekomen?

“Als je vandaag je vingerafdruk afgeeft, waarom zou je je dan morgen verzetten tegen een databank?”, vraagt hoofdredacteur Bart Eeckhout zich af.
    

Wie in april 2019 een nieuwe identiteitskaart aanvraagt, zal vooraf een digitaal beeld moeten afstaan van de afdrukken van de rechter- en linkerwijsvinger. Voor­lopig is het niet de bedoeling om de vinger­afdrukken in databanken op te slaan. Tinneke Beeckman be­schouwt dit als een onvermijdelijke evolutie in een realiteit waar­in privacy het moet afleggen tegen andere prioriteiten.

“Het gaat de verkeerde kant uit met onze privacy, maar in tijden van globalisering en technologische om­wentelingen kun je moei­­lijk vermijden dat het de verkeerde kant uitgaat.

nieuws

cult

zine