Zaterdag 10/06/2023

NieuwsBegrotingsonderhandelingen

Vindt Vivaldi de moed om te besparen? De Croo krijgt (nogmaals) deksel op de neus van socialisten en groenen over laatste verhoging minimumpensioen

De eerste voorstellen van premier Alexander De Croo (Open Vld) bij de begrotingsonderhandelingen vielen slecht bij PS en Ecolo. Beeld AFP
De eerste voorstellen van premier Alexander De Croo (Open Vld) bij de begrotingsonderhandelingen vielen slecht bij PS en Ecolo.Beeld AFP

Na een weekend onderhandelen heeft de federale regering nog altijd geen akkoord bereikt over de begroting. Liberalen en socialisten raken het niet eens over de fundamentele vraag: hoeveel moet er bespaard worden? Dat De Croo de laatste verhoging van de minimumpensioenen wil schrappen, zet kwaad bloed bij de PS.

ADB/ARA

Premier Alexander De Croo (Open Vld) zette de onderhandelingen vorige week hoog in met een beoogde besparing van 0,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), goed voor 1,8 miljard euro. Maar tijdens een vergadermarathon op zaterdag en zondag werd al snel duidelijk dat de Franstalige socialisten en ecologisten dit niet pikken. “De Croo wil de mensen pijn doen”, klonk het verwijtend.

Een eerste voorstel van De Croo leidde zaterdagavond tot een botsing met PS en Ecolo. Volgens die laatsten sloeg de premier de verdeelsleutel in de wind die in het regeerakkoord van Vivaldi werd opgenomen: bij budgettaire inspanningen zouden we een derde van deze inspanning via besparingen realiseren, een derde via inkomsten en een derde via ‘diverse’, zoals extra werkgelegenheid. Een aangepast voorstel botste zondag op dezelfde kritiek.

Bovendien wilde De Croo besparen door de laatste fase van de verhoging van de minimumpensioenen te schrappen, een piste die eerder al opdook in zijn pensioenvoorstel. Zijn redenering was dat het minimumpensioen van 1.500 euro netto per maand toch al lang bereikt is door de hoge inflatie. De PS reageerde toen furieus en nu opnieuw. Voor hen hoeft er ook helemaal niet bespaard te worden. Maar ook Vooruit en de groenen zijn tegen de piste over de minimumpensioenen.

De Croo plukt ook uit de fiscale plannen van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v). Zo stelt hij voor om de vrijstelling van sociale bijdragen voor het aanwerven van de eerste zes werknemers – bedoeld om zelfstandigen en kleine kmo’s te ondersteunen – te beperken tot de eerste vier werknemers.

Voor de liberalen is het een halszaak om deze keer deftig te besparen. Vanaf volgend jaar kijkt Europa weer strenger toe op de begrotingen van lidstaten. Net dan, in de aanloop naar de verkiezingen, neemt België het voorzitterschap van de Europese Raad waar. Voor De Croo staat dus zowel zijn Belgische als zijn internationale reputatie op het spel.

Dat besparingsmaatregelen onvermijdelijk zijn, is duidelijk. Al is het maar om een aantal extra uitgaven te compenseren. Maar intussen liggen nog andere wenslijstjes op tafel, zoals de vraag van Ecolo om de btw op treintickets kwijt te schelden.

De komende dagen lopen de gesprekken verder. De ultieme deadline ligt op vrijdag. Na de paasvakantie ­volgen dan de onderhandelingen over de pensioenhervorming en de fiscale hervorming van minister Van Peteghem.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234