Woensdag 07/12/2022

Europese verkiezingen

Verhofstadt & Vestager leiden liberaal Team Europa voor EU-verkiezingen

Guy Verhofstadt.  Beeld AP
Guy Verhofstadt.Beeld AP

Bijna alle Europese fracties pakten al uit met één spitskandidaat, behalve de liberale ALDE. Zij stellen pas op 21 maart een zevenkoppig Team Europa voor, onder leiding van Guy Verhofstadt en Margrethe Vestager. Dan wordt ook het pact aangekondigd met En Marche! van Frans president Emmanuel Macron.

Maarten Rabaey

Terwijl de sociaaldemocratische S&D met de Nederlandse vicecommissievoorzitter Frans Timmermans en de Europese Volkspartij (EVP) met de Beierse conservatief Manfred Weber al volop campagne voeren voor de Europese verkiezingen van eind mei, is er bij de Alliantie van Europese Liberalen en Democraten (ALDE) géén Spitzenkandidat voorgesteld. En dat blijkt een bewuste keuze.

“Wij gaan, dichter bij de verkiezingen, op 21 maart uitpakken met een zevenkoppig team dat representatiever kan zijn voor Europa dan één persoon. Ze zullen getrokken worden door ALDE-fractievoorzitter Guy Verhofstadt en de Deense EU-commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager”, zegt een liberale bron. “We gaan bewust een ploeg voorstellen omdat het Spitzenkandidat-systeem nu de grootste partij bevoordeelt. Na de vorige verkiezingen pakte de EVP als grootste fractie bijna alle topfuncties. Bovendien heeft het weinig zin één spitskandidaat naar voren te schuiven als er nog geen transnationale kieslijsten zijn, waar wij vragende partij voor waren.”

Margrethe Vestager. Beeld AFP
Margrethe Vestager.Beeld AFP

Naast Verhofstadt en Vestager zal het liberale team bestaan uit Nicola Beer, topvrouw van de Duitse liberale FDP; de Finse minister van Transport Anne Berner en de Spaanse topeconoom Luis Garicano, die lid is van het liberale Ciudadanos. Een belangrijk symbolisch statement zal ook worden gemaakt door de kandidatuur van András Fekete-Gyor, de leider van de Hongaarse Momentum-beweging die oppositie voert tegen de autoritaire premier Viktor Orbán. Het liberale team zal wellicht worden vervolledigd door de Italiaanse ex-commissaris en minister Emma Bonino. Eerder was ook sprake van de gewezen sociaaldemocratische premier Matteo Renzi, die Verhofstadt wel steunt, maar Bonino heeft betere kaarten in de peilingen om op het voorplan te treden.

Aanvankelijk moest het liberale Team Europa al twee weken geleden in Berlijn zijn opwachting maken voor de pers. Maar er moest worden gewacht op de uitkomst van gesprekken met alle verruimers, waarmee Verhofstadt zijn fractie in de volgende legislatuur tot boven de 100 zetels hoopt uit te breiden.

Gele hesjes

De grootste groei van de Europese liberalen moet uit Frankrijk komen, waar Verhofstadt al in november vorig jaar een strategisch pact smeedde met La République en Marche! – de formatie van president Emmanuel Macron. Door het gelehesjesprotest heeft Macron vertraging opgelopen in de zoektocht naar zijn lijsttrekker. Eerder circuleerde de naam van groene coryfee Daniel Cohn-Bendit, met wie Verhofstadt een aantal jaar geleden al een pro-Europees manifest pende, maar ook minister van Europese zaken Nathalie Loiseau en ex-EU-commissaris Pascal Lamy en andere kandidaten worden nog genoemd. De uitdaging voor En Marche! is om iemand vinden die de grote euroscepsis bij onze zuiderburen weet om te buigen met een geloofwaardig toekomstverhaal.

De voorstelling van de liberale topkandidaten zal op 21 maart samenvallen met een top van de liberale staats- en regeringsleiders. Daar zullen ook veel ogen gericht zijn op de Nederlandse premier Mark Rutte, die ambities voor een Europese topjob worden toegedicht. Toch zou Rutte niet elders in Europa campagne gaan voeren omdat hij op 27 mei ook belangrijke senaatsverkiezingen heeft die beslissend kunnen zijn over zijn politieke toekomst in eigen land.

De vraag of Rutte naar Europa komt, of niet, kan gevolgen hebben voor Verhofstadt die zelf graag voorzitter zou worden van het Europees Parlement. Toch benadrukken liberale bronnen dat het “nog véél te vroeg is” om te praten over de Europese topjobs. “We hebben de luxe dat we veel goeie kaarten kunnen uitspelen, maar we moeten eerst zetels zien te winnen. Daarna spelen de politieke evenwichten tussen de fracties en landen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234