Maandag 17/02/2020

Verhofstadt: "Geweldige typ die in Europa hard gemist zal worden"

Beeld BELGA

Guy Verhofstadt (Open Vld) is "helemaal met verstomming geslagen" door het overlijden van Jean-Luc Dehaene. De liberale oud-premier en voormalige coalitiepartner van Dehaene in de regering (1985-1988) prijst onder meer de pro-Europese opstelling van Dehaene. "Het was een geweldige typ die in Europa hard gemist gaat worden." Ook andere Europese topfiguren reageren bedroefd.

"Dit is een trieste dag voor België en Europa. In de eerste plaats wil ik mijn medeleven overmaken aan zijn vrouw Celie, aan zijn kinderen en kleinkinderen", zegt Verhofstadt aan Belga.

"Ik heb met Jean-Luc nog berichtjes uitgewisseld na zijn behandeling tegen kanker. Ik ben dan ook helemaal met verstomming geslagen. We waren hier allemaal erg blij dat de behandeling toch blijkbaar goed verlopen was. Het nieuws van zijn overlijden is dus erg hard aangekomen. Bij mij maar zeker ook in de rest van het Europees Parlement. Ook al omdat Jean-Luc hier in huis altijd mee aan de pro-Europese kar heeft getrokken."

Verhofstadt geeft toe dat hij en Dehaene erg van stijl verschilden, "maar een akkoord met hem was een akkoord. Recht toe rechtaan." "Iedereen werkte dan ook graag met hem samen. Ik heb dat zelf mogen ervaren toen ik hem opvolgde als eerste minister en met hem een erg goed contact ben blijven houden. Ik heb ook goede herinneringen aan de eerste Martens-regeringen die ik samen met heb helpen maken."

"Leiderschap en toewijding"
Met het overlijden van Jean-Luc Dehaene verliest de hele Europese familie "een man van inspiratie, leiderschap en toewijding". Dat zegt Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso in een reactie. "Ik wil namens de Europese Commissie, en in eigen naam, mijn deelneming betuigen aan zijn familie en het Belgische volk."

Barroso vernam het overlijden van Dehaene met grote droefheid. Jean-Luc Dehaene - "een groot Europeaan", aldus de Portugees - zal "terecht herinnerd worden als een man van eendracht zowel voor België, tijdens zijn opmerkelijke periode als eerste minister gedurende zeven jaar, als in de bijzondere bijdrage die hij leverde aan een sterker en verenigd Europa".

Dehaenes rol als bemiddelaar was te merken doorheen zijn carrière, zegt Barroso. "Jean-Luc was een gepassioneerd Europeaan als eerste minister, als lid van de Conventie over de toekomst van Europa, en als lid van het Europees Parlement."

Beeld EPA

EVP: "In één jaar tijd twee grote mannen verloren"
Ook de Europese Volkspartij (EVP) reageert verslagen op het overlijden van oud-premier Jean-Luc Dehaene. Jean-Claude Juncker, de kandidaat-Commissievoorzitter van de EVP en voormalig eerste minister van Luxemburg, noemt hem "een groot staatsman, mijn buur, een medestander en een echte vriend". Hij looft zijn vermogen "om over de partij- en taalgrenzen heen te verzoenen". EVP-voorzitter Joseph Daul prijst de visie van Dehaene. "Ik ben diep geraakt door het overlijden van Jean-Luc Dehaene", zegt Juncker. "Ik zal hem nooit vergeten en hem voor altijd koesteren, vooral voor zijn werk in de Europese Conventie. Ook al is hij niet langer bij ons, zal zijn visie van een verenigd Europa, van een moedig Europa, blijven doorleven. Hij was bekend en bemind voor zijn pragmatisme en zijn no-nonsensestijl en bewonderd voor zijn vermogen om over de partij- en taalgrenzen heen te verzoenen."

Joseph Daul, die voorzitter van de EVP werd na het overlijden van Wilfried Martens, blikt terug op de "grote visie" van Dehaene, "die onvermoeibaar werkte om zijn visie te realiseren, eerst in eigen land en later in Europa". "Hij was een grote promotor van Europese integratie die in zijn geheel eigen stijl mee de Europese Unie heeft helpen bouwen." Dehaene, zegt Daul, "zal door iedereen met wie hij samengewerkt heeft erg worden gemist. Dit is een dag van groot verdriet voor België en voor Europa".

Verwijzend naar het overlijden van Martens in oktober vorig jaar, besluit Daul dat "de EVP-familie in een half jaar tijd twee grote staatsmannen verloren heeft".

Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234