Vrijdag 24/03/2023

InterviewWouter Beke

‘Vergis u niet, de as Beke-Michel is hechter dan ooit’

Wouter Beke: ‘Het grootste gevaar voor onze samenleving is fake news. Ik vrees dat er nog hoaxen deze campagne binnendringen.’
 Beeld Tim Coppens
Wouter Beke: ‘Het grootste gevaar voor onze samenleving is fake news. Ik vrees dat er nog hoaxen deze campagne binnendringen.’Beeld Tim Coppens

De lezer regeert! In deze reeks bedenkt u de vragen voor de partijvoorzitters. Deze week confronteerden we Wouter Beke (44) met een selectie uit uw honderden kritische en spitante vragen. Is het normaal dat Eric Van Rompuy een ontslagvergoeding krijgt van 477.000 euro? Bidt hij voor een partijraad? En waarom zijn CD&V’ers tsjeven?

Tine Peeters en Ann De Boeck

Kan CD&V als niet-grootste partij het minister-presidentschap claimen? (Guy Geukens, 60, Genk)

“Bij de provincieraadsverkiezingen vorig jaar haalden wij 19,7 procent, de N-VA 24,9 procent. Het verschil was veel kleiner dan in de peilingen. Bovendien heeft Hilde Crevits bakken ervaring: twaalf jaar als minister, vijf als viceminister-president. Haar ambitie is dus legitiem, en ze kan ook buiten West-Vlaanderen stemmen winnen voor CD&V. Dat we haar pas recent hebben aangeduid als onze favoriete minister-president? Ik weet niet welke gabber u dat gezegd heeft, maar dat is quatsch. Haar lancering op het partijcongres is maandenlang voorbereid.”

Waarom gaat u zelf niet voor het premier­schap? (Ingrid Sliwa, 71, Beveren)

“Omdat er geen vacature openstaat. In Vlaanderen stopt Geert Bourgeois (N-VA), op federaal niveau is premier Charles Michel (MR) er nog steeds. Natuurlijk ken ik op dat niveau wel het klappen van de zweep. Bij de federale regeringsvorming in 2010 en 2011 was ik de enige Vlaming die van dag 1 tot dag 541 mee aan tafel zat. Ik heb met socialisten een communautaire regering kunnen vormen, en met nationalisten een sociaal-economische regering. Oei, klinkt dat als een sollicitatie voor de Zestien? Ik heb al zeker het mandaat om mijn partij naar de verkiezingen van 26 mei te leiden en daarna – als het kan – de regerings­gesprekken te voeren.”

Mag ik uw privé­chauffeur worden? (Guy Matthijs, 52, De Panne)

“Dat wil ik die man niet aandoen, om elke dag van De Panne naar Leopoldsburg te rijden. Ik heb nog maar enkele maanden een nieuwe chauffeur, die bij mij om de hoek woont. Bij zijn sollicitatiegesprek wees ik hem op een bordje in mijn bureau thuis: ‘horen, zien en zwijgen’. Dat is zijn taak. Tegelijk apprecieer ik het wanneer hij ongezouten zijn mening vertelt, ook al is het een opmerking die ik liever niet wil horen.”

Wanneer gaat CD&V cannabis legaliseren? (Jan Peeters, 23, Berchem)

“Als het van mij afhangt: niet. Wij hebben redelijke jongeren. Zij zullen dat niet, zoals bij sp.a, op een congres erdoor duwen. Ik ben voor vrijheid, maar dat moet positieve vrijheid zijn, niet om jezelf ongelukken aan te doen. Als burgemeester zie ik te veel ouders die bij de sociale diensten aankloppen omdat ze geen vat meer krijgen op hun verslaafde kinderen. Vaak zijn die begonnen met een weedje hier en daar.”

Als oud-kajotster en ACW-bestuurslid heb ik het kartel met N-VA nooit kunnen begrijpen. Welke plaats heeft de linkervleugel nu nog binnen jullie partij? (Clara Roels, 69, Berlare)

“Door staatshervormingen te realiseren hebben we een Vlaamse sociale bescherming gecreëerd waar een kajotster ontzettend trots op zou moeten zijn. In Wallonië bestaat dat niet. De hervormde kinderbijslag zal de kinder­armoede met minstens 10 procent doen dalen.

“De kajotters en kajotsters die nu vragen stellen, stonden vijf jaar geleden in mijn bureau toen Ford Genk sloot. De impact daarvan was dramatisch. Intussen hebben we 240.000 jobs gecreëerd. Is er iets socialer? De sociale uitgaven zijn ook met 16 miljard gestegen. Gezinshoofden met een leefloon houden nu 165 euro per maand meer over.

“In de tweede paragraaf van het regeerakkoord stond ook letterlijk dat we de resultaten van het sociaal overleg zouden honoreren. N-VA heeft daar stokken in de wielen proberen steken. Zij waren de remmende factor in de uitvoering van het regeerakkoord. Niet wij.”

Hoe christelijk is CD&V nog? (Francis Taillieu, 65, Gent)

“Wij zijn een christen­democratische partij. Rentmeesterschap, verantwoordelijkheid en solidariteit zijn voor ons fundamenteel, of je nu gelovig bent of niet. Ik vind het totaal onbegrijpelijk dat N-VA, een partij die zich ook beroept op de christelijke grondslag van onze cultuur, de godsdienstlessen op school onderuit wil halen. Van liberalen, socialisten en loge­broeders versta ik dat. Maar van hen? Het toont aan dat ze de christelijke cultuur enkel belangrijk vinden als het hen uitkomt.”

Wouter Beke steekt de toegenomen energieconsumptie bij hem thuis op zijn drie kinderen:  ‘Ik ben alleen maar thuis om te slapen. Ik doe alleen mijn nachtlampje aan.’     Beeld Tim Coppens
Wouter Beke steekt de toegenomen energieconsumptie bij hem thuis op zijn drie kinderen: ‘Ik ben alleen maar thuis om te slapen. Ik doe alleen mijn nachtlampje aan.’Beeld Tim Coppens

Waar is de barmhartigheid en naastenliefde van uw partij in het migratie­debat? (Anna Bollaert, 19, Gent)

“Als er één partij in moeilijke omstandigheden voor barmhartigheid garant stond, dan zijn wij het. Zelfs John Crombez is op de linkerzijde overstag gegaan, toen hij voor push­backs pleitte. Wij zijn er altijd op blijven hameren dat het om mensen gaat, niet om nummers. Tot grote ergernis van N-VA, trouwens.

“Het is opmerkelijk hoe het Migratie­­pact nu voor hen geen breekpunt meer is. Toen Francken dat zei, dacht ik dat ik naar een herhaling van Dallas keek. Daar kwam Bobby Ewing ook plotseling weer tot leven nadat hij eerst zeventien afleveringen uit de reeks was geschreven. Zo van: we laten de regering vallen, en dan doen we alsof het allemaal niet gebeurd is.

“Waarom heeft N-VA de regering dan opgeblazen? Waarom heeft ze de tak waarop ze zit – de MR – afgezaagd? Ze hebben premier Michel vernederd en in diskrediet gebracht. Hij verdiende een kanseliersbonus, nu wordt het allicht een malus. Vergis u niet, de as Beke-Michel is hechter dan ooit. Ons contact is beter dan toen we vijf jaar geleden de Zweedse coalitie smeedden. Wij vertrouwen elkaar, wij zijn vrienden. Sociaal-economisch staat MR ook dichter bij ons dan het harde liberalisme van Open Vld.”

Gaat u nog in zee met N-VA? (Frans van Rompaey, 63, Antwerpen)

“Daar doe ik geen straffe uitspraken over, en ik laat me niet bang maken door de geruchten over een Bourgondische coalitie. Niemand zit graag in de oppositie, maar als het nodig is, zullen wij ons daar geweldig amuseren. In 1999 schreven jullie voorgangers al dat de CVP in de oppositie nooit stand zou houden. Compleet fout. We zijn er sterker uitgekomen.

“Op dit moment werken we goed samen met N-VA in de Vlaamse regering. Maar in de campagne hoor ik allerlei dingen waarvan ik denk: waar gaat dit in godsnaam over? Zoals: ‘Wij willen geen brede eerste graad’. Terwijl we samen een onderwijshervorming, onder leiding van Hilde Crevits, hebben doorgevoerd zonder brede eerste graad. Dat is Le malade imaginaire van Molière. De ingebeelde zieke.”

Vindt u Groen te radicaal om mee te besturen? Kristof Calvo reikt u de hand. (Sander Carollo, 27, Heusden-Zolder)

“Dat is heel sympathiek van hem. (lacht) Ik gun iedereen zijn ambitie, ook Calvo. Maar ik zie de impact van het groene programma op de portemonnee van de gezinnen. Met de afschaffing van de woon­bonus, de salaris­wagens en de fiscale aftrekbaarheid van de dienstencheques raken ze rechtstreeks aan de koopkracht van de gezinnen.”

Was het klimaatbeleid van Joke Schauvliege bewust beleid of gebrek aan kunde? (Siem De Cleyn, 25, Heist-op-den-Berg)

“Het beeld dat van haar werd opgehangen, is volledig fout. Neem nu de heisa rond het Essersbos. In ruil voor het kappen van die bomen komen er elders meer hectaren bos. Normaal gezien halen we ook onze klimaatdoelstellingen van 2020. En we hebben terug massa’s vissen, reeën en everzwijnen. Zelfs de wolven zijn terug in het land en er zijn welpjes in aantocht.”

Hebt u zonnepanelen? (Alexander Van Bergen, 59, Berlaar)

“Ja. Een paar jaar geleden waren onze panelen nog voldoende voor onze energieconsumptie. Maar met drie kinderen in huis gaan we er nog wat moeten bijleggen. Enfin, ik steek het op hen. (lacht) Het zal in ieder geval niet van mij afhangen, want ik ben alleen maar thuis om te slapen. Ik doe alleen mijn nachtlampje aan.”

Waarom vond CD&V het belangrijker om de klimaat­spijbelaars af te kraken dan om samen met ons te gaan voor een leefbare wereld? (David Idris, 15, Leuven)

“We hebben de klimaatjongeren nooit afgekraakt. We hebben wel afstand genomen van de actiegroep die het nodig vond om Joke Schauvliege te bombarderen met sms’en en e-mails. De klimaatjongeren trouwens ook.

“De manier waarop het klimaatdebat wordt gevoerd, is soms hallucinant. Ze zeggen nu: het klimaat moet in handen van één klimaatminister. Maar stel u voor dat dit Jean-Marie Dedecker is? Waar zouden we dan staan? In de jaren 80 hebben we bruggen aangelegd waar er geen wegen waren en havens waar er geen boten passeerden. Elke euro die in Vlaanderen werd geïnvesteerd, moest ook naar Wallonië. Dat was bijzonder dom, en we zijn nu beter af. Het lost dus niks op om bevoegdheden in één hand te leggen.”

Wat vindt u het gevaarlijkst, extreem­links of extreem­­rechts? (Sven Delodder, 21, Kortemark)

“Het grootste gevaar voor onze samenleving is fake news, en dat kan zowel links als rechts opduiken. Ik vrees dat er nog hoaxen deze campagne zullen binnendringen. Net zoals bij de brexit, het Migratiepact, Thierry Baudet en de gele hesjes.”

Wanneer krijgen wij de Arco-centen die wij gespaard hebben voor onze zoon? (Pascale Vander Eeckt, 52, Lennik)

“Er is in de zomer een akkoord gemaakt waarin de oplossing vervat zit. Waarom keurt N-VA dat hele akkoord niet goed? Als Belfius naar de beurs gaat, kunnen we een deel van de opbrengst gebruiken om een dading met de Arco-spaarders af te sluiten.

“Er zijn meerdere rechtszaken van coöperanten tegen de Belgische staat. Als die gelijk krijgen, dan zullen we hen niet via de beursgang van Belfius maar met belastinggeld moeten terugbetalen. En dat zal een veelvoud van 600 miljoen euro kosten.

“Gingen de meeste vragen van de lezers over Arco? Vreemd. Op ons congres afgelopen week was er maar 1 van de 800 aanwezigen die erover sprak. Ik krijg nog wel vragen, maar niet dagelijks. De mensen weten dat CD&V de enige partij is die aandringt op een oplossing.”

Wanneer stelt u zelf de veroorzakers van de Arco-crisis verantwoordelijk? (Dries Schuddinck, 34, Uitbergen)

“De regering heeft zich tijdens de financiële crisis enkel voor privé­­personen borg gesteld. Vele christelijke organisaties, zoals de plaatselijke KWB’s en andere vzw’s, hebben dus al een verlies geslikt. De christelijke zuil heeft al geboet.”

Wouter Beke: ‘Ik heb zelf een paar keer mijn schoenen opgevreten omdat ministers zo slecht communiceerden over de pensioenen.’ Beeld Tim Coppens
Wouter Beke: ‘Ik heb zelf een paar keer mijn schoenen opgevreten omdat ministers zo slecht communiceerden over de pensioenen.’Beeld Tim Coppens

Vindt u het normaal dat Eric Van Rompuy een uittredingsvergoeding van 477.000 euro krijgt? (Wilfried Van Poeck, 75, Waasmunster)

“Neen, dat is niet normaal. Je kunt niet aan de mensen vragen op een hervormingstrein te stappen en zelf op het perron blijven staan. Intussen hebben we de pensioenen van de parlementsleden drastisch aangepast. Maar bij Eric is het een verworven recht, hij moet zelf beslissen wat hij ermee doet. Toen ik in het parlement begon, heb ik collega’s op hun 52ste op pensioen weten gaan. Ik mag er niet aan denken, dat is over zeven jaar. Wat ik ga doen na mijn pensioen? Boeken schrijven en De Morgen lezen. (lacht) Daar heb ik nu amper tijd voor.”

Was u bij de vorige verkiezingen verkozen geraakt wanneer u op voorhand gezegd had dat de pensioenleeftijd omhoog ging? (Evert van de wyngaert, 31, Hove)

“Als ik het hele verhaal had kunnen vertellen, dan wel. Maar in dit soort debatten wordt altijd maar één hoofdstuk vermeld. Een vakbondsleider heeft ooit beweerd dat een dakwerker van 17 tot zijn 67ste zal moeten werken. Je reinste desinformatie is dat. Die man zal dat nooit moeten doen. Nooit. Ik heb zelf ook een paar keer mijn schoenen opgevreten omdat sommige ministers zo slecht communiceerden over de pensioenen. Dat ik bij mezelf dacht: ‘Waarom zeggen ze dit nu? Het vervroegd pensioen blijft toch bestaan?’

“De partijen die zeggen dat we minder kunnen werken, de pensioenen opkrikken, de pensioenleeftijd naar beneden halen én dit zonder de tekorten te laten oplopen, die vertellen leugens. Groen is daar eerlijker in dan sp.a en Ecolo. Daar krijgen ze van mij een bloemetje voor. Meyrem Almaci zou makkelijk de retoriek van Ecolo kunnen overnemen, om de pensioenleeftijd weer naar omlaag te halen, maar dat doet ze niet. We zullen de komende jaren al 10 miljard moeten vinden voor de pensioenen.”

Ik ben ambtenaar en sta op vijf jaar van mijn pensioen. Zal ik nog steeds hetzelfde pensioen hebben? (Marc Bohets, 60, Perk)

“Wie gewerkt heeft voor zijn pensioen, moet daarop kunnen rekenen. Sp.a zegt nu dat ze de hoogste pensioenen wil aftoppen om de andere pensioenen te betalen. Uit onze berekeningen blijkt dat dit lang niet alleen gaat over hoge ambtenaren met een pensioen van 6.000 euro, maar om leerkrachten in het secundair onderwijs, met 2.500 euro pensioen. Die mensen moeten van mij zeker niet inleveren.”

Wanneer gaat u ruggengraat tonen en voluit voor het confederalisme gaan? (Manu Ernalsteen, 54, Antwerpen)

“De Senaat met zijn deelstaat­senatoren, de pariteit in de ministerraad: dat zijn al confederale elementen. Net zoals de gelijke hiërarchie tussen de Belgische wetten en de Vlaamse decreten. Wie heeft daar allemaal voor gezorgd? De CD&V. De N-VA moet haar eerste staatshervorming nog realiseren. De zesde staatshervorming bracht de kinderbijslag, werk, mobiliteit en – voor Ben Weyts – dierenwelzijn naar Vlaanderen. N-VA vindt dierenwelzijn vaak belangrijker dan mensenwelzijn. (lacht)

“Nu moeten we een evaluatie maken van de laatste staatshervorming en verdere stappen zetten in de gezondheidszorg. Er is weinig animo voor ons communautaire plan, zegt u? Jan Peumans heeft vorig jaar hetzelfde voorgesteld bij de 11 juli-­toespraak, maar dat is N-VA nu precies vergeten.”

Hoeveel inkomen is voor u voldoende voor een alleenstaande? (Lea Devreese, 77, Zelzate)

“Alleenstaanden, zeker met kinderen, moeten het financieel beter krijgen. Via een fiscale aftrek voor kinder­opvang of een rechtstreekse ingreep in hun loon. Voor die groep voorzien wij tot 235 euro extra per maand.”

Waar blijft die vermogensbelasting? (Luc Corneillie, 61, Moorslede)

“Wij zijn tegen een vermogensbelasting. Onze vermogenswinstbelasting van enkele jaren geleden is afgeketst door Open Vld en N-VA. Zij waren voor een effecten­taks, wat wél een vermogensbelasting is, en eerlijk: die brengt ook meer op. De vermogens in België worden al stevig belast, in de statistieken van de OESO staan wij in de top 6. We moeten er nu ook geen karikatuur van maken, zoals PVDA.”

Waarom noemen ze CD&V’ers tsjeven? (Ronny, 59, Nossegem)

“De eerste vakbond in Gent heette de Sint-Jozefs­gilde, en die was destijds in een hevige strijd verwikkeld met de socialisten. Van ‘jozef’ maakten zij ‘tsjeven’. Voor mij is het nu een geuzennaam. Als je hier wilt komen werken, is het de eerste vraag op het toelatings­examen. Slaag je, dan krijg je een trui met ‘Tsjeef’ erop.” (lacht luid)

Zou u bidden voor aanvang van een partijraad? (Renaat Sys, 64, Jabbeke)

“Bij het Nederlandse CDA begint elk congres met een gebed en een preek van een predikant. Ik geef ook af en toe een preek, daar heb ik geen predikant voor nodig. (lacht) Ik bid soms, ja, maar niet tot God. Om de veertien dagen zit ik wel in een kerk, en dan denk ik aan de mensen die het moeilijk hebben. God gaat zeker niet voor de goede uitslag van CD&V zorgen. Daar moet ik zelf voor werken.”

Kan de katholieke kerk vrouwen blijven uit­sluiten van het priesterschap? (Michael Meulemans, 24, Oud-Heverlee)

“Persoonlijk vind ik het achterhaald dat vrouwen geen priester mogen worden. Mocht ik paus zijn, dan zouden priesters ook absoluut mogen huwen. Want dat heeft niks met de kern van het geloof te maken. Kunnen we dan nu afronden? Ik moet dringend gaan bidden.” (lacht)

null Beeld Tim Coppens
Beeld Tim Coppens

Volgende week: Gwendolyn Rutten. U hebt een vraag voor de Open Vld-voorzitter? Stel ze hier.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234