Zaterdag 26/09/2020

Federale formatie

Vergadering ‘Arizona-partijen’ levert geen resultaat op

Voorzitters Egbert Lachaert (Open Vld, links), Joachim Coens (CD&V, midden) en Georges-Louis Bouchez (MR, rechts).Beeld BELGA

De experts van de zes ‘Arizona-partijen’ hebben samen gezeten, om zich te buigen over een tekst die de basis moet vormen voor de regeringsonderhandelingen. Voor de sp.a is wat voorligt nog altijd onvoldoende.

Net voor hun zelf opgelegde deadline van 21 juli lijkt er toch nog enig schot in de zaak te komen bij de ‘drie koningen’. De partijvoorzitter van de huidige regeringspartijen Egbert Lachaert (Open Vld), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) bouwen al enkele weken aan een zogenaamde Arizona-coalitie, met naast hun eigen partijen ook nog N-VA, cdH en sp.a. Een vergadering met experts van de zes partijen was sinds begin van de week aangekondigd. Vanavond kwam het er ook van.

De zes ‘sjerpa’s’ buigen zich over een tekst van ruim 20 pagina’s met daarin de contouren van een regeerakkoord. De hoofdmoot vormt de socio-economische relance om ons land uit de coronacrisis te loodsen. Daarbij ligt de nadruk zowel op het sociale als op het economische, zo valt te horen bij de onderhandelaars, die benadrukken dat er “voor iedereen eten en drinken” in de tekst zit.

De laagste pensioenen kunnen bijvoorbeeld omhoog, maar dat kan niet zonder dat er elders meer mensen aan de slag gaan. Mensen die leven van een ziekte-uitkering of vrouwen met een migratie-achtergrond die thuisblijven moeten daarom geactiveerd worden. In de tekst zouden nieuwe belastingen zoveel mogelijk vermeden worden.

De drie voorzitters hopen zo spoedig mogelijk ook de zes partijvoorzitters zelf rond de tafel te krijgen, maar onder meer de sp.a blijft de boot afhouden. De socialisten zien voorlopig onvoldoende ruimte voor een écht sociaal beleid in de tekst. Zo hebben ze zich vorige legislatuur fel tegen de ‘jacht op langdurig zieken’ gekant en het stoort hen dat er nergens een vorm van vermogenswinstbelasting te bespeuren is. Ze hebben de indruk dat de tekst, waar nu al weken aan gewerkt wordt, amper evolueert. 

Tegelijk hebben Coens, Bouchez en Lachaert ook nog werk met de andere partijen. De tekst bestrijkt ook andere thema’s, zoals asiel en migratie. De liberalen en N-VA zijn te vinden voor een strengere aanpak, onder meer als het gaat over het terugsturen van mensen zonder papieren, maar zoiets is onverteerbaar voor cdH. Anderzijds wordt het communautaire amper aangeraakt, wat dan weer moeilijk ligt voor de Vlaams-nationalisten. De vergadering leverde geen resultaat op, maar de contacten worden wel verder gezet.

Quid PS?

Blijft ook de vraag wat de PS gaat doen. Hoewel voorzitter Paul Magnette vorige maand zelf aan de kant was gaan staan, gaf hij deze week aan dat hij toch bereid was om mee te onderhandelen over een regering. Hij wil het onder meer hebben over een staatshervorming.

Voorlopig zijn de Franstalige socialisten nog niet uitgenodigd. Coens, Bouchez en Lachaert willen nu eerst doorzetten met hun ‘Arizona-plan’ en daar een solide basis leggen. De vrees is dat als de PS nu aansluit, de onderhandelingen blokkeren. Helemaal in het ongewisse is Magnette niet: van elk inhoudelijk voorstel van de ‘drie koningen’ wordt hij meteen ingelicht via de nauwe contacten die hij heeft met de sp.a.

In het verleden liep elke poging om de Franstalige socialisten met de N-VA tot een akkoord te laten komen op niets uit. Nog steeds moet Magnette afrekenen met intern verzet, vooral vanuit de Brusselse en Luikse afdeling. Zij zien de Vlaams-nationalisten nog steeds als de baarlijke duivel. Bovendien leeft daar de frustratie dat Magnette de partij strategisch in een zwakke positie heeft gemanoeuvreerd en nu moet smeken voor een plaatsje in de coalitie.

Toch beseft iedereen aan tafel dat met de PS erbij de regering een stuk robuuster zal zijn. De Arizona-partijen hebben maar één zetel op overschot in het parlement en vertegenwoordigen amper 19 zetels aan Franstalige kant. Bouchez gaf op RTBF aan dat hij de tekst finaal ook nog wilde voorleggen aan Groen en Ecolo, maar alle partijen rond de tafel gaan ervan uit dat dit enkel voor de galerij is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234