Maandag 27/01/2020

Verkiezingen

Veli Yüksel (CD&V) en Grete Remen (N-VA) verkassen naar Open Vld

Veli Yüksel. Beeld James Arthur

Gents Kamerlid Veli Yüksel verlaat CD&V en kiest voor de liberalen. Hij zal in mei op de Kamerlijst van Alexander De Croo (Open Vld) staan. "Niet uit opportunisme", benadrukt hij. Ik sta op dezelfde plaats als bij CD&V, een strijdplaats." Voormalig N-VA-parlementslid Grete Remen stapt ook over naar de liberalen. “Dit voelt als thuiskomen.”

CD&V-Kamerlid en Gents gemeenteraadslid Veli Yüksel verlaat zijn partij voor Open Vld. Nochtans had CD&V net deze week bekend gemaakt dat Yüksel de vierde plaats op de Kamerlijst zou krijgen voor de verkiezingen van 26 mei. Maar die ruilt hij dus in voor de vierde plaats bij Open Vld. "Hun open blik op de samenleving laat mij herademen", aldus Yüksel in Het Laatste Nieuws. "En op menselijk en inhoudelijk vlak klikte het heel goed met Alexander De Croo en Egbert Lachaert." Beter dan met CD&V? "Laat ons zeggen dat de standen bij CD&V nog te veel bepalen, en dat was een remmende factor op mijn engagement en inzet.”

Voor schut gezet

Toch zet hij CD&V zo voor schut, want de partij had een erg moeilijke lijstvorming in Oost-Vlaanderen. Doordat ze Yüksel op de vierde plaats zou zetten, werd de veelgeprezen Vincent Van Peteghem uit De Pinte naar de Vlaamse lijst verwezen. "Eigenlijk had ik toen mijn keuze al gemaakt", geeft Yüksel toe. "Maar ik moest nog een paar zaken bekijken met een aantal belangrijke mensen uit mijn directe omgeving."

Of moesten de Gentse liberalen gekalmeerd worden? Want die zagen Yüksel niet graag komen. Burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) eiste zelfs dat Yüksel ontslag zou nemen uit de gemeenteraad. Hij wilde zijn enige CD&V-schepen Mieke Van Hecke geen hak zetten door een gemeenteraadslid te stelen - ze heeft er amper drie. Yüksel moest zich maar laten opvolgen door een andere CD&V'er, vond De Clercq. Maar dat is die laatste dus niet van plan: hij zal als onafhankelijke zetelen tot aan de verkiezingen. "Ik wil mijn kiezers niet in de steek laten. En na de verkiezingen zien we wel." Ook in het parlement zal Yüksel, in de laatste weken van deze legislatuur, nog als onafhankelijke zetelen. "Dat lijkt me juist zo."

De Croo lastigvallen

De Croo is blij dat Yüksel bij hem kwam. "Veli is diegene die mij in de commissie Infrastructuur het meest het vuur aan de schenen heeft gelegd, bijvoorbeeld om de telecomprijzen naar beneden te krijgen. Hij heeft mij daar het leven niet altijd gemakkelijk gemaakt, maar ik vond dat hij de juiste prioriteiten stelde. En enkele maanden geleden kwam hij naar ons."

Volgens De Croo is de wrevel in Gent intussen bekoeld. "Veli heeft heel duidelijk gezegd dat zijn ambitie federaal ligt", aldus de vicepremier. "Hij zal Open Vld Gent steunen als ze dat willen, maar heeft geen ambitie om in Gent een rol te spelen. Ik denk dat dat essentieel was en de zaken gekalmeerd heeft." Of Yüksel zich na de verkiezingen nog bij de liberale fractie zal voegen? "Dat moet men in Gent oplossen. Ik ga mij daar niet mee moeien", aldus De Croo.

Ook Remen naar Open Vld

Ook N-VA-parlementslid en onderneemster Grete Remen maakt de overstap. Zij kondigde eerder aan uit de politiek te zullen stappen, maar krijgt nu toch de eerste plaats op de Open Vld-opvolgerslijst in Limburg. “Ik engageer me bij een partij die ondubbelzinnig kiest voor een sterke economie en waar freedom of speech wél in het dna zit. Dit voelt als thuiskomen”, laat ze optekenen in Het Belang van Limburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234