Vrijdag 26/04/2019

verkiezingen

Veiligheid: N-VA wil noodtoestand kunnen uitroepen

Jan Jambon (N-VA) Beeld Wouter Maeckelberghe

N-VA wil het huidige veiligheidsbeleid voortzetten en aanscherpen, met een aantal geel-zwarte evergreens.

“Toen ik als minister van Binnenlandse Zaken begon in 2014 trof ik een verwaarloosd departement aan”, zegt Jan Jambon, kandidaat-premier voor de verkiezingen in mei, bij de persconferentie in aanloop naar de verkiezingen. “We hebben de voorbije jaren een grote inhaalbeweging ingezet – op Binnenlandse Zaken maar ook op Defensie en Justitie. Het is straks zaak om op deze weg verder te werken.”

N-VA lanceert daarom een aantal nieuwe veiligheidsvoorstellen, waarvan de meeste echter bekend in de oren klinken. Zo willen de Vlaams-nationalisten werk maken van een wettelijke definitie voor een noodtoestand. “Ik hoop dat het nooit zover komt, maar als je ooit in een terreursituatie zit, moet de overheid in staat zijn om preventief op te treden met onder meer huisarresten en huiszoekingen, waarop de rechtelijke macht dan achteraf controle uitoefent”, zegt Jambon.

“Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben allemaal een noodtoestand. Ik denk dat wij die ook nodig hebben. Ik hoop dat de geesten van de andere partijen zullen rijpen.” Binnen de regering-Michel I werd dit voorstel afgeblokt.

Gevangenissen in buitenland

Andere ‘gouwe ouwen’ van N-VA zijn de verstrenging van de strafuitvoering en de bouw van gevangenissen in het buitenland. De partij stelt vast dat er vandaag een duizendtal Marokkanen in Belgische gevangenissen vastzitten. Ze wil die onderbrengen in gevangenissen in Marokko. Weliswaar met een Belgisch gevangenisregime en met respect voor de rechten van de mens. “Je moet dit durven bekijken. Ook de terugkeer zou zo een stuk makkelijker lopen”, verduidelijkt Sophie De Wit, de justitiespecialiste van N-VA die al meermaals in de clinch ging met justitieminister Koen Geens.

De Wit pleit ook voor de uitrol van zogenaamde ‘drugsbehandelingskamers’. Drugsverslaafden moeten via deze speciale rechtbanken een kans krijgen om begeleid af te kicken. Als hen dat lukt, wordt hiermee rekening gehouden in de straf. Een proefproject met een drugsbehandelingskamer in Gent is zeer succesvol. Het aantal recidiven daalde met 70 procent.

Gematigd pakket

Last but not least wil N-VA meer inzetten op vrijwillige politiemensen. Die moeten dezelfde opleiding volgen als de gewone agenten en kunnen de werkdruk op hen verlichten. “Neem het toezicht op de oversteekplaatsen aan een school. Voor de gewone politiemensen is dat soms het klusje te veel: daar ‘s ochtends een uur gaan staan en ‘s avonds nog eens een kwartier. Daar kan je vrijwilligers voor inzetten om hun collega’s wat te ontlasten. Dat lijkt me ook geen onmogelijke opdracht”, zegt Jambon. “Het mag duidelijk zijn dat ik vrijwilligers niet meteen zie in een zware interventie.”

Met dit al bij al gematigde pakket veiligheidsmaatregelen presenteert de N-VA zich als een partij die bereid is om te onderhandelen over federale regeringsdeelname. Dat de persconferentie over de voorstellen in het Atomium plaatsvond  bij uitstek een Belgische monument met een wapperende driekleur op de hoogste bol  is daarbij veelzeggend.

Beeld Wouter Maeckelberghe
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.