verkiezingen

Veiligheid: N-VA wil noodtoestand kunnen uitroepen

2 Jan Jambon (N-VA) © Wouter Maeckelberghe

N-VA wil het huidige veiligheidsbeleid voortzetten en aanscherpen, met een aantal geel-zwarte evergreens.

“Toen ik als minister van Binnenlandse Zaken begon in 2014 trof ik een verwaarloosd departement aan”, zegt Jan Jambon, kandidaat-premier voor de verkiezingen in mei, bij de persconferentie in aanloop naar de verkiezingen. “We hebben de voorbije jaren een grote inhaalbeweging ingezet – op Binnenlandse Zaken maar ook op Defensie en Justitie. Het is straks zaak om op deze weg verder te werken.”

Share

‘De overheid moet in staat zijn om preventief op te treden met onder meer huisarresten en huiszoekingen, waarop de rechtelijke macht dan achteraf controle uitoefent’

N-VA lanceert daarom een aantal nieuwe veiligheidsvoorstellen, waarvan de meeste echter bekend in de oren klinken. Zo willen de Vlaams-nationalisten werk maken van een wettelijke definitie voor een noodtoestand. “Ik hoop dat het nooit zover komt, maar als je ooit in een terreursituatie zit, moet de overheid in staat zijn om preventief op te treden met onder meer huisarresten en huiszoekingen, waarop de rechtelijke macht dan achteraf controle uitoefent”, zegt Jambon.

nieuws

cult

zine