Dinsdag 30/05/2023

NieuwsSint-Truiden

Veerle Heeren gaf 13 namen door voor coronavaccin: burgemeester zet tijdelijk stap opzij

Veerle Heeren, burgemeester van Sint-Truiden. Beeld Mine Dalemans
Veerle Heeren, burgemeester van Sint-Truiden.Beeld Mine Dalemans

Veerle Heeren, de omstreden CD&V-burgemeester van Sint-Truiden, moest maandagavond diep door het stof om haar sjerp te redden. Tijdens een extra gemeenteraad gaf ze toe dat ze ‘een grote fout’ gemaakt had door zichzelf en mensen uit haar directe omgeving al in maart te laten vaccineren. Haar coalitiegenoten N-VA en Open Vld eisten geen ontslag. ‘Maar Heeren moet wel tijdelijk de luwte opzoeken.’

Jeroen Van Horenbeek

Bekijk de uitleg van burgemeester Heeren:

Heeren gaf bij aanvang van de vergadering meteen toe dat ze “een politieke fout” gemaakt had door zich sneller te laten vaccineren dan voorzien. “Maar in de eerste weken dreigden 1.000 vaccins verloren te gaan. Om geen enkel vaccin te verspillen, heb ik daarop mezelf laten vaccineren en 13 namen aangedragen bij het vaccinatiecentrum. Vier personen heb ik zelf opgebeld, toen ik ter plaatse was en de vraag naar invallers kreeg. Een 20-tal minuten voor het sluiten van het centrum, toen er geen mogelijkheid meer was om nog vervangers te vinden. De andere negen namen heb ik op verschillende momenten doorgegeven om open slots doorheen de dag op te vullen. Dit waren mensen uit mijn omgeving. Het ging om mijn zoon, zus, twee buren en een vriendin.”

Heeren benadrukte dat er geen sprake was van een voorkeursbehandeling in het vaccinatiecentrum. “Ik heb mijn entourage niet actief bevoordeeld. Alle kandidaat-invallers zijn pas opgebeld toen er geen andere opties meer waren. Als de vaccins niet bij hen ingespoten werden, waren ze verloren gegaan. Er is geen enkele Truienaar die later dan gepland een vaccin gekregen heeft.” De burgemeester zei ook dat ze 28 vragen van burgers voor een snellere prik doorgaf aan het vaccinatiecentrum of het bevoegde callcenter. “Maar hierbij werd nooit politieke druk uitgeoefend.”

Trudocs

De lokale nieuwswebsite Trudocs – ‘De Truiense dossiers, doorgespit!’ – pakte vorige week maandag uit met een reeks screenshots van het reservatiesysteem van het Truiense vaccinatiecentrum. Hieruit bleek dat de 56-jarige Heeren op 10 maart – toen de 85-plussers nog volop aan de beurt waren – haar eerste vaccin al kreeg en op 31 maart haar tweede. Ook mensen uit haar entourage kregen in maart al een prik, leerden de screenshots. Heeren wilde zelf eerst geen commentaar kwijt over de vaccinaties. Ze verschool zich achter het medische geheim, maar woensdag werd de druk dan toch te groot en gaf ze toe dat ze inderdaad gevaccineerd werd in maart. “Op dat moment waren er dagelijks vrij grote hoeveelheden niet toegewezen vaccins”, vertelde ze toen al.

Ambtenaren verbonden aan het vaccinatiecentrum in Sint-Truiden bevestigden tijdens de gemeenteraad maandag het verhaal van Heeren. “Er waren geen lijsten. Voordien baseerde men zich ook op de namen die werden aangedragen door de artsen die in het centrum rondliepen”, verduidelijkte Johan Vandenborne. “Men is zelfs de straat opgegaan om geen vaccins te verliezen. Of men heeft het gevraagd aan mensen die hun ouders vergezelden.” Tot op vandaag werd in Sint-Truiden geen enkel vaccin weggegooid, luidde het. “Op die verwezenlijking zijn we trots.”

Heeren zelf eindigde haar betoog met het statement dat ze ondanks haar fout wil aanblijven als burgemeester. Haar eigen partij, CD&V, bleef haar alvast steunen. Coalitiegenoten N-VA en Open Vld waren bijzonder kritisch in hun tussenkomsten - ze konden niet anders dan een deontologische fout vaststellen - maar geen van beide partijen leek aan te sturen op een aftreden. “Onze relatie zit in een diepe crisis. Het vertrouwen is zoek en de vraag is of we nu meteen de scheiding moeten aanvragen of niet. Het zal veel tijd en energie kosten om dit te herstellen. Maar zeker in tijden van corona moeten we onze stad besturen”, aldus eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA).

Binnen de meerderheid werd intussen wel afgesproken dat Heeren even de luwte opzoekt, liet Engelbosch na de gemeenteraad weten. “Ik zal tijdelijk het burgemeesterschap overnemen, in samenspraak met het schepencollege. Op die manier kan de rust hopelijk terugkeren in Sint-Truiden.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234