Dinsdag 18/01/2022

NieuwsCoronavirus

Vandenbroucke blijft achter AstraZeneca-vaccin staan: ‘Nu stoppen zou pas onvoorzichtig zijn’

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). Beeld Photo News
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a).Beeld Photo News

Ook nu steeds meer landen de vaccinatie met AstraZeneca tijdelijk pauzeren, blijft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) achter de toediening van het vaccin staan. ‘Nu stoppen zou onvoorzichtig zijn’, reageert de minister in Radio 1-programma De ochtend. ‘Als we niet voldoende vaccineren, zal het virus blijven rondgaan.’

Redactie

Verschillende Europese landen zijn uit voorzorg gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin, omdat er verschillende gevaccineerden na hun inenting bloedklonters hadden ontwikkeld. Voor zover bekend gebeurde dat echter niet vaker dan in gewone omstandigheden.

In ons land adviseert de Hoge Gezondheidsraad - na een spoedberaad - om de vaccinatiecampagne verder te zetten. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke had zondagavond aangedrongen op een crisisoverleg. Ons land blijft het AstraZeneca-vaccin voorlopig verder toedienen, omdat er geen bewijs is dat er een verhoogd risico is op trombose. Momenteel zijn er twee meldingen in België, maar er zijn geen bewijzen dat er een oorzakelijk verband is.

Kwetsbare groep

Volgens Vandenbroucke lopen mensen een groter risico om een trombose te krijgen door Covid dan door een vaccin. “De gezondheid van gevaccineerden staat er veel beter voor dan de gezondheid van mensen die niet gevaccineerd zijn”, aldus Vandenbroucke.

Ons land is net begonnen met het vaccineren van 65-plussers, en nu pauzeren zou onverantwoord zijn, vindt de minister. “We vinden het onvoorzichtig om te stoppen op een ogenblik dat het virus zo rondgaat. We zijn net op grote schaal begonnen met het vaccineren van een erg kwetsbare groep.”

“Als we niet voldoende vaccineren, zal het virus blijven rondgaan”, waarschuwt Vandenbroucke, “en komt er een vierde, vijfde, zesde, ... golf.”

Toch is het tegelijk belangrijk dat de vaccins veilig zijn. Daarom roept Vandenbroucke op om de gegevens over bijwerkingen op Europees vlak te verzamelen en onderzoeken, om vervolgens een algemene conclusie te trekken.

‘Zeer verontrustend’

De coronacijfers in ons land zitten in stijgende lijn, en dat baart Vandenbroucke grote zorgen. “Ik vind de cijfers zeer verontrustend. Er is een zeer sterke circulatie van het virus.”

“Er is een sterke toename van het aantal mensen dat opgenomen wordt in de ziekenhuizen”, aldus Vandenbroucke. Ook de afdelingen intensieve zorg beginnen opnieuw vol te lopen. “Dit is zeer verontrustend. Dit moet meer dan een alarmsignaal zijn.”

“Als we na de paasvakantie de middelbare scholen weer willen openen voor de kinderen - én voor de ouders - dan moeten we veel voorzichtiger zijn dan we nu zijn. We moeten de afspraak van telewerken in ere herstellen: we moeten thuis werken tenzij telewerk echt onmogelijk is. Anders gaan we er niet komen.”

De terrassen van de horeca weer openen, dat is voor Vandenbroucke “totaal niet aan de orde”. Hij wil de mensen geen rad voor ogen draaien. “Men vergist zich echt van discussie. De feiten zijn vervelend: het virus circuleert weer steeds meer. Maar we hebben in het verleden al bewezen dat we het samen aankunnen. Toen we met z’n allen thuis werkten, had dat een zeer sterk effect. We moeten dat opnieuw doen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234