Monster van de Macht

Vande Lanotte: "Wetgeving verplicht burgemeesters en schepenen bijna een groot aantal mandaten op te nemen"

- BE/JM - Bron: Eigen berichtgeving

Sp.a moest afgelopen week door het stof toen bleek dat de Gentse (ex-)topper Tom Balthazar hoge vergoedingen opstreek met een keur aan mandaten. Een groot aantal mandaten is bijna onvermijdelijk, zegt Johan Vande Lanotte (sp.a) in de weekendkrant.

1 © Eric de Mildt
Share

'Het is een manier om het toezicht bij de politiek te houden'

Johan Vande Lanotte

“Het is niet niks, maar we moeten wel consequent zijn”, zucht Vande Lanotte over de onthullingen. “De wetgeving verplicht burgemeesters en schepenen bijna om een groot aantal mandaten op te nemen. Het is een manier om het toezicht bij de politiek te houden. Afvalophaling bijvoorbeeld is een essentiële dienst. Dan kun je als stad niet ­zeggen: doe maar op. Farys (drinkwater) en Eandis (energie) idem. Als je daar geen zicht op houdt, kun je geen grote werken doen. Jean (Vandecasteele, Vande Lanottes voorganger, nvdr.) had behalve het burgemeestersambt ook Openbare Werken in zijn portefeuille. Dan zit je automatisch op veel plekken.”

Zelf schat Vande Lanotte een tiental mandaten te hebben, maar geen enkel betaald. Vanaf volgende maand komt daar wel een mandaat bij van IVOO, met vier vergaderingen met een vergoeding van 100 euro netto. "Na de oproep van mijn partijvoorzitter ga ik die vergoeding niet opvragen", zegt de Oostendse burgemeester daarover.

"Iedereen schrijft hoe fantastisch de N-VA het doet, maar in de peilingen verliezen ze 5 à 7 procent. In twee jaar tijd van 33 naar 26 procent in de peilingen, dan heb je niet veel gewonnen, me dunkt." Johan Vande Lanotte over de N-VA, de problemen bij de socialisten en hoeveel hij verdient: lees er alles over in de pluszone.

Dossier Het monster van de macht
Dossier Het monster van de macht

Wat is dat eigenlijk, 'de macht'? Met die kinderlijk eenvoudig te stellen maar moeilijk te beantwoorden vraag als uitgangspunt trekt De Morgen naar mensen die het kunnen weten.

Lees alle artikels

nieuws

cult