Woensdag 24/07/2019

sp.a

Vande Lanotte over sp.a: "Na regeringsdeelname duurt het lang voor je als oppositie weer geloofwaardig wordt"

Sp.a-boegbeeld Johan Vande Lanotte. Beeld Photo News

"We missen een alternatief verhaal", zei gewezen sp.a-voorzitter Bruno Tobback dit weekend in een interview met De Morgen. Neen, vindt sp.a-boegbeeld Johan Vande Lanotte: "Na een regeringsdeelname van een heel lange periode duurt het heel lang voor je als oppositiepartij opnieuw geloofwaardig wordt."

Dit weekend zei Tobback onder meer dat zijn partij een alternatief verhaal mist. "Mijn theorie is dat we het twintig jaar te gemakkelijk hebben gehad. Na de deelname aan enkele moeilijke regeringen zit er sleet op onze partij. Maar het grootste probleem is dat sp.a op dit moment nog geen tegenverhaal klaar heeft voor de kiezer. We missen een alternatief."

Toch was hij duidelijk: het ligt niet aan zijn opvolger John Crombez. "Het is altijd verleidelijk om te denken dat je maar één ding moet veranderen om een probleem op te lossen. In 2014 was ik het zwarte schaap."

'Besmet'

Ook sp.a-boegbeeld Johan Vande Lanotte spreekt huidig voorzitter Crombez vrij van schuld. Maar verder is hij het oneens met Tobback: de sp.a beschikt wel degelijk over een verhaal, en zal dat het komende anderhalf jaar ook duidelijk maken aan de kiezer. "Na een regeringsdeelname van een heel lange periode duurt het heel lang voor je als oppositiepartij opnieuw geloofwaardig wordt. Wanneer vandaag zowel sp.a als Groen zich op een thema profileren, dan gaat wat meer aandacht naar Groen omdat die nu eenmaal niet door het verleden zijn 'besmet'."

"Maar je moet opletten met tussentijdse situaties; we zijn nog twee jaar voor de verkiezingen. Er kan nog heel veel gebeuren en traditioneel gebeurt er ook nog veel dat laatste anderhalf jaar", aldus Vande Lanotte. "Het zal in elk geval niet Vande Lanotte zijn die ooit John Crombez zal tegenwerken. Daar is onze verstandhouding veel te goed voor."

Contraproductief

Verder stelde Vande Lanotte nog dat de uithaal van Jean-Pascal Labille, de voormalige federale minister en de huidige secretaris-generaal van de socialistische mutualiteiten (Solidaris), richting PS-voorzitter Elio Di Rupo "contraproductief" zal werken. Zaterdag had Labille in Le Soir te kennen gegeven dat hij niet gelooft dat de PS een nieuw elan kan vinden met Di Rupo aan het hoofd. Hij verkiest Paul Magnette als voorzitter van de Franstalige socialisten. 

"Er leeft zeker iets bij de PS", zei Vande Lanotte in De ochtend. "De peilingen waarbij de PTB heel hoog scoort, doen pijn. Men is ongerust en dan komen er altijd spanningen naar voor." Maar de leden van de PS zullen eerder de omgekeerde reactie hebben bij de uithaal van Labille, aldus Vande Lanotte. "Tenslotte hebben zij Di Rupo verkozen en die gaan het niet erg appreciëren dat iemand vanuit de mutualiteit zegt wie nu partij moet leiden. Zelfs zij die denken dat het misschien beter zou zijn dat iemand anders aan het roer komt, gaan eerder de kant van de voorzitter kiezen."

Elio Di Rupo (rechts) samen met Jean-Pascal Labille. Beeld AFP

Vande Lanotte is er vrijwel zeker van dat Paul Magnette de volgende voorzitter van de Franstalige socialisten wordt. "Maar dat betekent niet dat de leden akkoord zijn om Di Rupo nu opzij te zetten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden