Dinsdag 04/08/2020

levenseinde

Vanackere: "Het is tijd om de euthanasiewet te herzien"

Steven Vanackere (CD&V).Beeld Photo News

Meerderheidspartij CD&V dringt aan op een herziening van de euthanasiewet. De huidige wet bevat immers onvoldoende grendels voor "extreme gevallen", zo zegt senator Steven Vanackere. Hij doet dat naar aanleiding van de getuigenis van de zussen van Tine Nys, die vijf jaar geleden euthanasie kreeg omwille van ondraaglijk psychisch lijden. Volgens haar zussen verliep die euthanasie bijzonder amateuristisch.

De 38-jarige Tine Nys kreeg vijf jaar geleden euthanasie op basis van psychisch lijden. Concrete aanleiding was een afgesprongen relatie. Volgens haar zussen ging de vrouw zelf op zoek naar de drie artsen die zich over haar zaak moesten buigen en wisselden die onderling geen informatie uit. Bovendien had Tine op dat moment al vijftien jaar niet meer in de psychiatrie verbleven en volgde ze geen behandeling. Extra moeilijk voor de zussen was dat de euthanasie erg amateuristisch werd uitgevoerd.

Vanackere benadrukt dat hij niet wil veralgemenen. "Veel mensen zijn heel professioneel bezig met betrekking tot het levenseinde, maar het volstaat niet om te zeggen dat euthanasie in 90 procent van de gevallen prima verloopt. De wet moet extreme gevallen tegengaan, maar jammer genoeg voorkomt de wet ook dat mensen die het minder nauw nemen met de regels zich voor de rechter moeten verantwoorden", stelt Vanackere in 'De Ochtend' op Radio 1.

Volgens Vanackere schiet de huidige euthanasiewet, die overigens niet door CD&V werd gesteund, tekort. "Er staat bijvoorbeeld niet in de wet dat het moet gaan om patiënten die er al een jarenlange behandeling hebben opzitten en die uitbehandeld zijn. Er staat ook niet in dat twee artsen hun akkoord moeten geven, er wordt enkel gesteld dat er twee artsen geconsulteerd moeten worden."

Vanackere stelt zich ook vragen bij de werking van de evaluatiecommissie euthanasie. Die commissie heeft sinds de invoering van de euthanasiewet in slechts één geval een zaak gevonden die voor de rechter moest komen. Dat staat in schril contrast met de duizenden medische conflicten. "Waar er wordt gewerkt, gebeuren er fouten. Maar als het gaat over levensbeëindiging is er blijkbaar maar één geval." Volgens Vanackere kan de commissie te weinig afstandelijk oordelen. Bovendien kan dat enkel op basis van de verklaringen van de betrokkenen.

"Voldoende grendels ingebouwd"

Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) "staat open voor elk debat", maar vindt niet dat de hele wet op de schop moet. "De grendels die we hebben ingebouwd zijn toch niet min. Drie professionele artsen moeten vaststellen dat de patiënt geen behandelingsmogelijkheden meer heeft vooraleer ze kunnen ingaan op de beslissing van de patiënt."

"Als een arts op zo'n amateuristische manier de euthanasie uitvoert, stel ik me daar ernstige vragen bij. Maar betekent dit dat men het hele debat over euthanasie opnieuw moet openen?" Als er effectief fouten zijn gemaakt, moeten er stappen worden ondernomen, benadrukt De Gucht. "Maar dit heeft niks te maken met het euthanasievraagstuk, wel met een individuele arts."

"Recht moet pal overeind blijven"

Ook sp.a vindt dat er wel degelijk "heel veel zekerheden" zijn ingebouwd en wil de mogelijkheid allerminst zien verdwijnen. "Het recht op euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden moet pal overeind blijven", onderstreept Kamerlid Karin Jiroflée.

De socialiste gaat er wel van uit dat de evaluatiecommissie - die mogelijke problemen moet onderzoeken en eventueel kan doorsturen naar het parket - zal nagaan of ze wel alles goed heeft opgevolgd. "Er zijn behoorlijk wat zekerheden ingebouwd in de wet, maar als de wet natuurlijk niet helemaal gevolgd wordt moet er de mogelijkheid zijn voor de evaluatiecommissie om dat ook te zien", verduidelijkt Jiroflée. "Ofwel heeft men dit probleem niet gezien en is de procedure niet waterdicht, ofwel is dit een ongelukkig toeval", besluit het sp.a-Kamerlid over de bewuste zaak.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234