Donderdag 30/03/2023

Regeringsvorming

Van Quickenborne scherp voor Rutten: ‘Dit soort boodschappen doorkruist formatie-opdracht’

Vincent Van Quickenborne, Open Vld-fractieleider in de Kamer. Beeld Photo News
Vincent Van Quickenborne, Open Vld-fractieleider in de Kamer.Beeld Photo News

Vincent Van Quickenborne, fractieleider van Open Vld in de Kamer, is niet opgezet met de onthullingen die zijn ex-partijvoorzitter Gwendolyn Rutten heeft gedaan in ‘De Afspraak op Vrijdag’. Rutten zei vrijdagavond dat N-VA met Vlaams Belang in zee wou gaan voor de vorming van een Vlaamse regering vorig jaar, en ook CD&V en Open Vld mee in bad wou trekken. Volgens Van Quickenborne is Ruttens uitspraak een gevolg van ‘een verzuurde relatie tussen twee mensen’, zo reageerde hij in ‘De Zevende Dag’.

Hanne Adriaen

Voormalig Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten verklaarde vrijdag dat N-VA bij de onderhandelingen over de Vlaamse regering, een piste met Vlaams Belang aan boord heeft voorgelegd aan Open Vld en CD&V. Ze zouden daarvoor “rijkelijk beloond” worden, aldus Rutten. Zoals bekend haalde die piste het niet en kwam er opnieuw een regering met N-VA, Open Vld en CD&V.

Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk en voorzitter van de Open Vld-fractie in de Kamer, toonde zich in ‘De Zevende Dag’ niet gediend met de onthulling van Rutten. “Dit gaat over de verzuurde relatie tussen twee mensen, je ziet dat bijna lijfelijk.” Maar Van Quickenborne vond de uitspraken vooral “schadelijk”, omdat zijn voorzitter Egbert Lachaert samen met Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) momenteel probeert de “regering van de laatste kans” op de been te brengen. “Dit soort boodschappen doorkruist dat.” Mensen die uit een bepaalde functie treden, zouden zich een tijdlang op de vlakte moeten houden, klonk het streng.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

‘Ik weet daar niets van’

Ruttens bewering dat N-VA ook CD&V heeft proberen te overtuigen voor een coalitie met Vlaams Belang, klonk Servais Verherstraeten, fractieleider van de christendemocraten in de Kamer, dan weer nieuw in de oren. “Ik weet daar niets van. Dat is ons nooit gezegd”, reageerde de CD&V’er. “Ik durf dat te betwijfelen. Als hij (De Wever, red.) het zou hebben gevraagd, dan wist hij wat het antwoord zou zijn. Ik vermoed niet dat hij het heeft gevraagd aan ons.”

De Wever zelf wenste nog niet te reageren op Ruttens onthullingen.

Verherstraeten en Van Quickenborne lieten in ‘De Zevende Dag’ hun licht ook schijnen over de opdracht van partijvoorzitters Bouchez (MR), Coens (CD&V) en Lachaert (Open Vld) om een nieuwe regering te vormen. De piste die nu op tafel ligt bij het trio, is een zogenaamde Arizona-coalitie. Het gaat om de partijen van de huidige regering MR, Open Vld en CD&V, aangevuld met N-VA, het cdH en sp.a.

Conner Rousseau

Daarbij zijn de ogen vooral gericht op sp.a-voorzitter Conner Rousseau, die dan in een federale regering moet stappen zonder zusterpartij PS. Verherstraeten merkte op dat Rousseau in die zin sterke troefkaarten heeft om te onderhandelen. Hij liet ook weten dat zijn partij liefst een meerderheidsregering heeft en “een meerderheid in beide taalgroepen zou het allerbeste scenario zijn”. “In de politiek bestaat niet altijd het allerbeste scenario, maar in dit versnipperde parlement is niemand incontournable”, aldus Verherstraeten.

Het is in die zin dat Van Quickenborne de uitspraken kadert van PS’er Rudy Demotte, dat hij geen oplossing ziet voor de federale regering, behalve nieuwe verkiezingen. “Ik was daar een beetje van geschrokken. Als de PS dat zou bevestigen, dat staan ze in het rijtje van Vlaams Belang en PVDA”, aldus Van Quickenborne. “Misschien komt het doordat de PS zenuwachtig wordt, omdat ze niet incontournable zijn”, klonk het.

Servais Verherstraeten, fractieleider van CD&V in de Kamer. Beeld Photo News
Servais Verherstraeten, fractieleider van CD&V in de Kamer.Beeld Photo News

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234