Dinsdag 25/01/2022

Coucketaks

Van Overtveldt veegt 'Coucketaks' van tafel

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) Beeld BELGA
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA)Beeld BELGA

Minister van Financiën Johan Van Overveldt (N-VA) rekent niet langer op de meerwaardebelasting om zijn grote fiscale hervorming te betalen. Hij lijkt volledig te leunen op de afschaffing van de notionele interestaftrek. Maar dat zien Open Vld en CD&V niet zitten.

Roel Wauters en Tine Peeters

Het leken de belangrijke hoekstenen te worden van de hervorming van de vennootschapsbelasting. Vandaag liggen er twee van tafel. Er komt geen 'Coucketaks', of meerwaardebelasting, noch wordt de roerende voorheffing opgetrokken van 27 naar 30 procent. Maar ook de notionele interestaftrek afschaffen wordt moeilijk.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil de bedrijfsbelasting verlagen van 33,99 naar 20 procent. Om die operatie te financieren, wil hij snoeien in allerlei aftrekposten en fiscale gunstregimes, maar kijkt hij ook naar extra inkomsten. Vorige week lekte een uitgebreide lijst uit met alle mogelijke maatregelen. Die werd tijdens een technische werkgroep bijgesteld. Plots bevinden twee maatregelen zich niet meer in de tabellen.

Minister Peeters heeft zijn twijfels

Vooral de begrafenis van de Coucketaks is symbolisch belangrijk. Een ondernemer zou voortaan belastingen moeten betalen wanneer hij de aandelen in zijn bedrijf verkoopt. De maatregel is erg omstreden omdat veel bedrijfsleiders rekenen op de onbelaste opbrengst van deze aandelen voor hun pensioen.

De minister gaf meteen aan dat "dit geen N-VA-maatregel was", Open Vld uitte forse kritiek. Het voorstel wordt toegeschreven aan CD&V-vicepremier Kris Peeters, maar die weigert de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Kwestie van bij afloop van de onderhandelingen niet opnieuw geconfronteerd te worden met een shitlist, een lijst van voorstellen die hij niet heeft binnengehaald.

Door niet te morrelen aan de roerende voorheffing, zet Van Overtveldt ook de kleine belegger uit de wind. Die zal nog steeds 27 procent belasting moeten betalen op de dividenden die hij casht. Een verhoging naar 30 procent lijkt niet veel, maar de belasting werd de voorbije jaren al met meer dan 10 procent opgetrokken. Anderzijds was dit een maatregel die heel wat centen kon opleveren. De Hoge Raad van Financiën adviseerde zelfs een verhoging naar 38 procent.

Door het afvoeren van beide maatregelen klinkt de vraag naar de financiering van fiscale hervorming steeds nadrukkelijker. Je kunt de bedrijfsbelastingen dan wel verlagen, je moet dat ergens compenseren. Ook binnen de regering uitte CD&V-vicepremier Kris Peeters al luidop zijn twijfels bij de haalbaarheid. Hij verwijst daarvoor naar een rapport van de Hoge Raad van Financiën.

De afschaffing van de notionele interestaftrek wordt nu steeds belangrijker in het plan-Van Overtveldt. Die ingreep zou in één klap een kwart van de kosten dekken, maar CD&V en Open Vld zijn geen voorstander. De maatregel, die bedrijven aanmoedigt om eigen kapitaal te herinvesteren, is al langer voer voor politiek debat. Heel wat bedrijven zouden hem misbruiken om belastingen te ontwijken.

N-VA wil hem al langer afvoeren, maar CD&V en Open Vld verkiezen nog steeds een hervorming boven een afschaffing. De misbruiken moeten eruit, maar de rechtszekerheid van de andere bedrijven moet worden gerespecteerd, luidt het.

Wat stellen andere partijen voor?

Opmerkelijk: ook het VBO heeft zich daarbij aangesloten. De werkgeversorganisatie stelde afgelopen weekend daarom dat een verlaging van de vennootschapsbelasting naar 24 procent realistischer is dan wat Van Overtveldt voorstelt.

Aan die ambitie wil de financiënminister voorlopig niet raken. Door toch te snijden in enkele opvallende maatregelen zet hij de coalitiepartners onder druk om met eigen voorstellen te komen. Die happen vooralsnog niet toe. Zowel bij Open Vld als bij CD&V blijft het voorlopig stil. Niemand heeft blijkbaar zin om een nieuwe hoeksteen te leggen. Wie weet krijgen ze hem wel tegen het hoofd gekegeld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234