Politiek

Van Overtveldt gelooft dat er dit voorjaar nog Arco-regeling komt

1 Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). © BELGA

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) komt er nog dit voorjaar een oplossing voor de 800.000 Arco-coöperanten. Dat zegt hij aan VRT NWS.

Voor wie het even vergeten was: ruim 800.000 mensen hebben jaren terug ingetekend op investeringsfondsen van Arco, een coöperatieve holding binnen de christelijke arbeidersbeweging. Het grootste deel van die fondsen werd echter belegd in Dexia, waardoor ze bij het failliet van die bank in rook opgingen.

CD&V heeft er altijd op gehamerd dat er vanuit de regering een oplossing zou komen. Eerst moeten de Arco-gedupeerden een oplossing krijgen en pas daarna kunnen er aandelen van Belfius (het vroegere Dexia) naar de markt gebracht konden worden. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigt nu dat beide dossiers aan elkaar gekoppeld worden.

Share

'Het is logisch dat als we Belfius voor de zomer privatiseren, we tegen dan ook een oplossing hebben in het Arco-dossier'

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA)

Van Overtveldt: "Arco weegt op Belfius en het regelen van Arco in het kader van de privatisering van de bank is een optie die de regering heeft gelicht. De dossiers zijn gekoppeld, ze zijn ook politiek gekoppeld geraakt. Het is dus logisch dat als we Belfius voor de zomer privatiseren, we tegen dan ook een oplossing hebben in het Arco-dossier.

Afgelopen zomer had de regering al beslist dat ze een fonds van 600 miljoen euro zou oprichten voor de Arco-gedupeerden. Daarin zou dan geld uit de privatisering van Belfius terechtkomen en een bijdrage van Beweging.Net, het vroegere ACW. Wellicht zal Belfius net voor de beursgang een extra dividend aan de overheid uitkeren. Europa kijkt evenwel mee hoeveel geld daarvan mag gebruikt worden voor de vergoeding van de coöperanten, want die mag niet uitdraaien op ongeoorloofde staatssteun. De coöperanten zouden 40 procent van hun inleg terugbetaald krijgen.

nieuws

cult

zine