✦PolitiekReacties
Van opluchting tot teleurstelling: dit vinden Belgische politici van de nieuwe president
Vanuit de hele wereld krijgt kersvers Amerikaans president-elect Joe Biden felicitatiewensen toegestuurd. Ook Belgische politici blijven niet achter. De ene steekt zijn opluchting niet onder stoelen of banken, de andere kijkt toch met een kritischere blik naar de nieuwe president.
Alexander De Croo (Open Vld): ‘Europa en VS zijn samen ontzettend krachtig’
“Biden is een president die duidelijk de hand reikt aan de rest van de wereld”, zei premier Alexander De Croo gisteren in VTM NIEUWS. “Als Europa en de Verenigde Staten als tandem werken, dan zijn we ontzettend krachtig. Denk aan het vechten tegen klimaatopwarming, tegen extremisme, het doen samenwerken van verschillende landen in de wereld. Als we op dezelfde pagina zitten, kunnen we veel bereiken, en dat was de laatste jaren moeilijker.”
Al betekent dat niet dat Europa de speelbal moet worden van de Verenigde Staten, benadrukt De Croo. “Als Europeanen moeten we zelf meer op onze strepen staan en zelf meer ons gewicht laten gelden in de rest van de wereld.”
De premier wacht ook in spanning de reactie van Donald Trump af. “Biden heeft zich meteen gericht tot de mensen die niet voor hem hebben gestemd. Dat is een inspanning om die verdeeldheid onmiddellijk tegen te gaan, maar ook de reactie van de verliezer maakt uit. Dat zal de komende dagen moeten blijken.”
Congratulations @JoeBiden with your election as 46th President of the United States.
— Alexander De Croo (@alexanderdecroo) 7 november 2020
A record number of people have cast their vote in this election. This illustrates the vibrancy of the American political life and its democracy.
Jan Jambon (N-VA): ‘Ook goed voor Vlaanderen’
“Ik heb Joe Biden in 2015 nog ontmoet, toen hij vicepresident was en ik minister van Binnenlandse Zaken”, vertelt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “Ik hoop vooral dat de verkiezing van Biden als nieuw Amerikaans president zal bijdragen tot een betere samenwerking tussen Europa en de Verenigde Staten.”
Maar ook voor Vlaanderen is een goede samenwerking belangrijk, benadrukt Jambon. “De VS waren afgelopen jaar goed voor ongeveer 20 procent van alle buitenlandse investeringen in Vlaanderen. We zijn gebaat bij een sterke transatlantische bondgenoot die een constructieve rol opneemt.”
Time flies... Ontmoeting tussen toenmalig Minister van Binnenlandse Zaken @JanJambon en toenmalig Vicepresident @JoeBiden in februari 2015. https://t.co/wU91RLo7ED
— Olivier Van Raemdonck (@OVanRaemdonck) 8 november 2020
Elio Di Rupo (PS): ‘Hoop op betere toekomst’
“Er is grote hoop op een betere toekomst over de hele wereld en thuis in Wallonië, waar de Verenigde Staten de eerste niet-Europese partner zijn”, zegt Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) op Twitter. “Onze tevredenheid is des te groter omdat de vicepresident Kamala Harris een uitzonderlijke vrouw is die zal bijdragen aan vooruitgang.”
Di Rupo ziet de toekomst duidelijk rooskleurig in. “Met de verkiezing van Joe Biden groeit de hoop op meer gemoedsrust bij het oplossen van grote wereldproblemen. Moge de nieuwe president krachtig optreden om onze samenleving rechtvaardiger, minder ongelijk en minder gewelddadig te maken.”
L’espoir d’une plus grande sérénité dans la résolution des questions majeures du monde se fait jour avec l’élection de @JoeBiden. Puisse le nouveau Président agir avec force pour rendre notre société plus juste, moins inégalitaire et moins violente.
— Elio Di Rupo (@eliodirupo) 7 november 2020
Charles Michel (MR): ‘Binnenkort een elleboogje?’
“De Europese Unie staat klaar om een sterk transatlantische samenwerking aan te gaan”, reageert Europees president Charles Michel op Twitter. “Covid-19, multilateralisme, de klimaatverandering en internationale handel zijn een paar van de uitdagingen die Europa samen wil aangaan.” Michel haalde ook een foto uit de oude doos, toen hij Biden in 2015 - toen de Franstalige liberaal nog Belgisch premier was - ontmoette. “Ontmoeten we elkaar volgende keer met een elleboogstootje?”
That was in 2015... Next time we'll meet with an elbow shake? @JoeBiden
— Charles Michel (@CharlesMichel) 7 november 2020
Looking forward to cooperate with you and @KamalaHarris
🇪🇺 🇺🇸 #StrongerTogether https://t.co/RI6grVaM2N
Bart De Wever (N-VA): ‘Wie het ook werd, we moeten samenwerken’
“Ik wens de nieuwe president veel succes”, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever, die niet te veel wil uitweiden over buitenlandse verkiezingen. “Voor veel mensen, ook in dit land, lijkt het wel een zeer emotionele zaak, maar de realiteit is gewoon dat wij met eender welke Amerikaanse president volop moeten samenwerken. Hij staat namelijk aan het hoofd van de belangrijkste economie van de wereld en is de leidende figuur van het vrije westen. Voor Antwerpen is een goede verstandhouding met Amerika trouwens van het allergrootste belang voor onze haven, petrochemie en creatieve sector”, concludeert de Antwerpse burgemeester.
Tom Van Grieken (Vlaams Belang): ‘Vrolijk word ik er niet van’
“Met Joe Biden heeft het linksliberale establishment weer een mannetje in het Witte Huis. Vrolijk of extatisch word ik daar niet van”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken kritisch. “Ik denk dat het voor de Europeanen een slechte zaak is dat hij nu aan de macht komt, want ik vrees dat hij in zijn buitenlandpolitiek wel eens opnieuw zou meestappen in een oorlog. Of Biden als 77-jarige echt verandering gaat brengen is nog maar de vraag. Als ik mijn geld moet zetten wie in 2024 president is, zou ik gokken op Kamala Harris die nog linkser is dan Biden.”
Joachim Coens (CD&V): ‘Herken me in zijn centrumkoers’
“Toen ik de Amerikaanse stemtest heb gedaan, kwam ik uit bij Joe Biden”, vertelt CD&V-voorzitter Joachim Coens. “Ik herken me wel in zijn centrumkoers. Een partij in het midden kan dus wel degelijk een stabiliserende functie hebben in een verdeelde maatschappij”, lacht hij.
Dat is ook meteen de grootste uitdaging voor Biden: verzoenen. “De scherpe toon heeft de samenleving in de VS gepolariseerd. De Trump-kiezers blijven nu verweesd achter, Biden zal ook hen moeten overtuigen. De president kan natuurlijk niet alles doen, maar ik hoop dat Biden de toon zal veranderen en bruggen zal slaan tussen mensen, samenlevingen en continenten.”
Congratulations @KamalaHarris Eerste vrouwelijke vice president USA. Haar moeder, een Tamil, is van India naar de Verenigde Staten geëmigreerd. Haar vader Donald J. Harris migreerde vanuit Jamaica. The American Dream.
— Joachim Coens (@joachimcoens) 7 november 2020
Conner Rousseau (sp.a): ‘Niet de jongste, maar hij gaat wel voor vernieuwing’
“De overwinning van Biden en Harris is historisch voor de VS én voor de wereld”, zegt sp.a-voorzitter Conner Rousseau. “Niet alleen doet de eerste vrouw ooit haar intrede in het Witte Huis als vicepresident, na jaren van polarisatie kiezen de Amerikanen ook opnieuw voor verbinding en eenheid.” Als oud-vicepresident en een oudere blanke man is Biden natuurlijk niet hét gezicht van de vernieuwing. “Als jonge gast loop ik niet echt warm van Biden, maar hij zal wel strijden tegen de toenemende polarisatie in de VS en de wereld. Zijn grootste uitdaging zal volgens mij zijn dat hij zich niet neerlegt bij de status quo. Hij zal echt de wereld en Amerika ‘great’ moeten maken”, denkt de jonge socialist.
What an exciting race! Congratulations to @JoeBiden and @KamalaHarris! And now, let’s make the world a better place. And Make America Great Again 😉 #Elections2020
— Conner Rousseau (@conner_rousseau) 7 november 2020
Egbert Lachaert (Open Vld): ‘Meer welvaart en stabiliteit’
“Zelf ben ik tevreden met de winst van Biden”, geeft Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert toe. “De VS is altijd een cruciale bondgenoot geweest voor Europese landen zoals België, maar de afgelopen jaren trok VS zich terug uit internationale organisaties en handelsbelemmeringen. Met Biden zal de VS terug meer samenwerking zoeken met historische bondgenoten. Dat zal tot meer welvaart en stabiliteit leiden.”
Gemakkelijk wordt het de komende jaren wel niet, denkt de liberaal. “Biden zal de Amerikanen weer moeten verenigen en dat zal misschien nog wel de moeilijkste opdracht worden in deze moeilijke tijden.”
The greatest victory comes after the hardest battle. Congratulations @JoeBiden on your win during these past elections. 🤘
— Egbert Lachaert (@egbertlachaert) 7 november 2020
May you unite the American people during these challenging times. 🇺🇸
Meyrem Almaci (Groen): ‘Perspectief voor onze kleinkinderen’
“Ik ben enorm opgelucht”, reageert Groen-voorzitter Meyrem Almaci. “Na vier woelige jaren waar een president chaos zaait, heeft de democratie overwonnen en is er weer een sprankel hoop dat de waarheid en de wetenschap er eindelijk weer toe doen.”
Ook voor de klimaatproblematiek is Biden een goede zaak, vindt Almaci. “Trump is een regelrechte klimaatontkenner. De overwinning van Biden is dus geen detail, maar echt cruciaal om de klimaatdoelstellingen als wereld samen te behalen. Zo kunnen we onze kinderen en kleinkinderen weer perspectief bieden.”
Jawel, het is eindelijk zover: Biden-Harris! Historisch in vele opzichten. Sincere congratulations to the new president-elect! #hope&reason #greendeal pic.twitter.com/i7pCt2geKz
— Meyrem Almaci (@MeyremAlmaci) 7 november 2020
Raoul Hedebouw (PVDA): ‘Ook een man van het grote geld’
“Oef, Trump is verslagen”, reageert PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw opgelucht. “Gedaan met de dagelijkse presidentiële haatboodschappen en narcistische tweets. De overwinning van Biden herstelt de wetenschap in ere en geeft meer slagkracht aan de progressieve beweging in de VS. Maar vergis u niet: zolang de Amerikaanse elites blijven spuwen op de werkende klasse, zal het volk op zoek blijven gaan naar alternatieven.”
Hedebouw is dan wel positief over Biden, dé grote verandering ziet hij niet in hem. “Hoe je het ook ook draait of keert, net als Trump blijft Biden een vertegenwoordiger van Wall Street en het grote geld.”
Theo Francken (N-VA): ‘Het blijft ‘America first’’
“Voor de internationale samenwerking, met de EU, de internationale instellingen en de NAVO, denk ik dat de verkiezing van Joe Biden een goede zaak kan zijn”, zegt N-VA-Kamerlid Theo Francken, die tijdens verkiezingstijd normaal gezien altijd naar de VS afzakt. “Maar ik denk wel dat een deel van de erfenis van Trump zal blijven doorleven, zoals het America first-verhaal. De blue collar workers - de werkende arbeidersklasse - heeft nu in grote mate voor Trump gestemd. Om hen opnieuw te overtuigen voor de Democraten te stemmen of mee te krijgen in zijn verhaal, zal Biden het patriotisme van Trump moeten behouden en dezelfde assertieve handelspolitiek behouden.”