Vrijdag 02/12/2022

Vlaamse formatie

Van Grieken: ‘Komende periode cruciaal, ik wacht op seintje van De Wever’

Tom Van Grieken (archiefbeeld). Beeld REUTERS
Tom Van Grieken (archiefbeeld).Beeld REUTERS

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft nog niets gehoord van de Vlaamse formateur en N-VA-voorzitter Bart De Wever. Dat heeft hij vanmiddag gezegd aan VTM NIEUWS. ‘Ik wacht nog steeds op een seintje van De Wever of de wil van de kiezer al dan niet gerespecteerd wordt. De komende periode is cruciaal en dit hoeft eigenlijk niet zo lang te duren.’

Redactie

Dat het opvallend stil blijft rond de Vlaamse formatiegesprekken betekent volgens Van Grieken dat De Wever ofwel “alles uit de kast probeert te halen om Vlaams Belang aan boord te houden” of dat “het tussen De Wever en de andere partijen moeilijk blijkt om tot een akkoord te komen”. De Wever heeft volgens Van Grieken evenwel niet in zijn kaarten laten kijken.

“De gesprekken met Bart De Wever zijn steeds in een zeer constructieve sfeer verlopen, en ik hoop niet dat hij de voorbije tijd een toneeltje gespeeld heeft”, aldus Van Grieken. “Wij hebben ons altijd constructief opgesteld om ons programma te kunnen omzetten naar een regeerakkoord.”

Ook dit weekend kwam er nog geen witte rook uit de schouw van informateur Bart De Wever. De verwachting is wel dat hij de komende dagen meer klaarheid schept over een aantal zaken, zoals de partijen waarmee hij verder wil praten over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering, maar mogelijk ook over het scenario dat Jan Jambon en niet hijzelf die nieuwe regering zal leiden.

Zet De Wever de gesprekken met Vlaams Belang officieel stop en kiest hij voor een voortzetting van de Zweedse coalitie met Open Vld en CD&V (met 70 op 124 zetels) of toch liever voor de Bourgondische coalitie met sp.a en Open Vld, zoals in Antwerpen? Die coalitie heeft met 64 zetels wel maar 1 zetel op overschot.

In De Tijd sprak gewezen Kamervoorzitter Siegfried Bracke zich alvast openlijk uit voor zo’n Bourgondische coalitie. “Dat is, los van het regeerprogramma, in elk geval al beter dan de eenvoudige voortzetting van Zweeds”, aldus Bracke. Opnieuw samengaan met Open Vld en CD&V ziet Bracke niet zitten. “Dan maken we binnen vijf jaar wat mee met het Vlaams Belang”, voorspelt hij.

De bijzonder krappe meerderheid van de Bourgondische optie hoeft volgens Bracke geen onoverkomelijke hindernis te zijn. “De Vlaamse regering-Van den Brande heeft tussen 1995 en 1999 de hele rit uitgereden met één zetel op overschot”, klinkt het.

Ook volgens Vlaams parlementsvoorzitter Wilfrief Vandaele (N-VA) kan een coalitie met maar 1 zetel op overschot werken. “Ik denk dat dat altijd kan, ook op gemeentelijk vlak zie je vaak krappe coalities die toch goed aan elkaar hangen. Het is natuurlijk comfortabeler om een brede meerderheid te hebben, dat hebben we gemerkt in de vorige legislatuur. Je hebt voor- en nadelen met beide scenario’s”, aldus Vandaele zaterdag in De Ochtend op Radio 1.

Over de mogelijkheid van een coalitie tussen N-VA, CD&V en sp.a (en dus zonder Open Vld) - dezelfde partijen als de regering-Peeters II - wordt amper gesproken, maar ook die optie heeft een meerderheid (67 van de 124 zetels) in het Vlaamse halfrond.

En dan is er ook nog de kwestie van het minister-presidentschap. Al sinds de verkiezingen zijn er geruchten dat niet Bart De Wever zelf, maar Jan Jambon naar het Martelaarsplein zou verhuizen. De partij laat officieel niet in haar kaarten kijken, maar vorige week zei Jean-Marie Dedecker in Terzake: “Ik denk dat Jan Jambon vanaf morgen (dat was dan vorige week vrijdag, red.) formateur is”.

Een officiële aankondiging of bevestiging daarover kwam er niet, ook niet tijdens het weekend. Maar dat de naam van Jambon de ronde doet, ontkent ook Wilfried Vandaele niet. “Dat kan kloppen”, zo zei hij in De Ochtend. “Ik denk dat er verschillende mensen zijn die die job zouden kunnen invullen. We zijn natuurlijk vertrokken van de gedachte dat Bart De Wever dat zelf zou doen, als er nu andere inzichten zijn, horen we het wel. Maar dat er voldoende mensen zijn, binnen en buiten de N-VA, die dat perfect aankunnen is, denk ik, een geruststelling.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234