Donderdag 01/06/2023

NieuwsCoronavirus

Van ‘drieledige mislukking’ tot ‘Tranen en bloed’: politiek reageert hard op nieuwe maatregelen

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez noemt de nieuwe maatregelen 'een drieledige mislukking'. Beeld BELGA
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez noemt de nieuwe maatregelen 'een drieledige mislukking'.Beeld BELGA

De politieke reacties op de strengere coronamaatregelen laten niet op zich wachten. Voor de één gaan ze te ver, voor de ander gaan ze niet ver genoeg. Een bloemlezing.

Redactie

Bouchez: ‘Een drieledige mislukking’

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez noemt deze nieuwe lockdown op Twitter een “drieledige mislukking”. “Het is triest dat de lasten vooral liggen op de Belgen die werken. We hebben objectieve gegevens nodig om het met virus te leren leven. En vooral de vaccinatie moet sneller”, klinkt het.

Jambon: ‘Elke maatregel die je nu neemt, doet pijn’

De extra maatregelen die het Overlegcomité vandaag heeft genomen zijn “moeilijk maar noodzakelijk”. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon gezegd in het Vlaams Parlement. “Er zijn geen gemakkelijke maatregelen meer. Elke maatregel die je nu neemt, doet pijn”, klonk het.

D’Haese: ‘Noem dit geen paaspauze’

PVDA-fractieleider Jos D’Haese vindt dat de regeringen, ook de Vlaamse, op verschillende vlakken falen, gaande van het testbeleid tot de contactopsporing en de vaccinatiecampagne. Volgens D’Haese is de nieuwe lockdown daarom een politieke verantwoordelijkheid van de regeringen. Hij heeft ook een probleem met het woord ‘paaspauze’. “Dit is geen paaspauze, dit is een lockdown. Als het stapt als een lockdown, als het kwaakt als een lockdown, dan is het ook een lockdown”.

Janssens: ‘Zwaktebod’

Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens noemt de nieuwe lockdown “een zwaktebod”. Dat zei hij in het Vlaams Parlement, waar hij ook sprak van een “boulevard aan gebroken beloftes”.

Weyts: ‘Kinderen treffen om winkels open te houden, onbegrijpelijk’

“Kinderen treffen om winkels open te houden, ik begrijp dat niet.” Dat zegt Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts in reactie op de beslissing van het Overlegcomité. “De Ikea open en de school dicht. Dat is niet mijn visie op de samenleving.”

“We hebben de afgelopen weken met het volledige onderwijsveld zij aan zij gezweet en gezwoegd om onze scholen veilig open te houden. Wij zijn blijven vasthouden aan de overtuiging dat we als samenleving prioriteit moeten geven aan ons onderwijs, aan onze kinderen en jongeren. Niet alleen in woord, maar ook in daad. En, neen, onze kinderen en scholen zijn niet de motor van dit virus. “

Volgens Weyts was de Vlaamse regering de enige die wou blijven ijveren voor het open houden van de scholen. “Deze beslissing dreigt het onderwijsveld te verdelen”, zegt hij. “Dit is een ontgoocheling na al het werk van de voorbije maanden. Maar het zal ons niet tegenhouden om te blijven vechten voor ons onderwijs, voor onze kinderen. Iemand moet het doen.”

Schiltz: ‘Niemand wil scholen dicht’

Willem-Frederik Schiltz, Open Vld-fractieleider in het Vlaams Parlement, pikt de uitspraken van Weyts niet. “Er is niemand die wil dat het onderwijs dichtgaat. Maar wanneer het gemuteerde virus niet alleen het onderwijs maar de ganse maatschappij bedreigt, is het noodzakelijk dat we een week pauze inlassen. Zogezegd “de kinderen treffen om winkels open te houden” is onbetamelijk”, zegt hij op Twitter.

Ducarme: ‘Nieuwe belofte van tranen en bloed’

MR-Kamerlid en voormalig minister van Zelfstandigen heeft het op Twitter over “een nieuwe belofte van tranen en bloed voor de Belgen die hun job nodig hebben”.

Eerder had Ducarme tegenover Le Vif al zijn verontwaardiging laten blijken en gesteld dat de kappers nu de prijs betalen om de scholen zo lang mogelijk open te houden. “Men had sneller moeten reageren op bepaalde bekende clusters in de scholen. Er circuleert een cartoon op sociale media waarin Frank Vandenbroucke tegen Alexander De Croo zegt dat het probleem zich in de scholen bevindt, waarop die antwoordt: ‘Alors, dan sluiten we de kappers’. Dat is wat er gebeurt. Ik ben diep geschokt.”

De Morgen Live Q&A

Is dit nu wat de experten wilden? Zal deze ‘paaspauze’ een nieuwe golf voorkomen? Herbekijk hier het Q&A-gesprek van De Morgen met viroloog Erika Vlieghe en hoofdredacteur Bart Eeckhout:

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234