Vrijdag 13/12/2019

stadsrapporten

Uitdagingen voor Gent

De woningprijzen zijn de afgelopen tien jaar enorm gestegen in Gent. Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Wonen: Woning kopen steeds onbetaalbaarder

De druk op de Gentse woningmarkt is geen nieuw fenomeen, maar wordt wel steeds nijpender. De afgelopen tien jaar steeg de gemiddelde woningprijs met maar liefst 70 procent. Ook gezinnen met een gemiddeld inkomen krijgen het steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden, en trekken steeds verder weg van de binnenstad. Gemiddeld kost een woning in de Arteveldestad zo'n 260.000 euro. Alleen Leuven is duurder. Gent telt ook heel wat sociale woningen, maar nog steeds is er een tekort. De druk op de woningmarkt zorgt ervoor dat een op de drie Gentenaars (34 procent) overweegt om te verhuizen.

Mobiliteit: Fietsers boven

Gent is een fietsstad. Meer dan de helft van de Gentenaars verplaatst zich regelmatig met de fiets. Dat aandeel nam sinds de invoering van het circulatieplan nog toe. Ook het aantal gebruikers van het openbaar vervoer stijgt. Iets meer dan de helft van de Gentenaars (51 procent) heeft een abonnement op het openbaar vervoer. Dat gaat ten koste van het autoverkeer. Het aantal Gentenaars met een eigen auto daalde de voorbije jaren. Steeds vaker zetten ze in op autodelen. Gent is koploper in Vlaanderen, met meer dan 10.000 autodelers.

Economie: Flexibele bedrijven, veel jobs

De Gentse werkloosheidsgraad schommelt rond het gemiddelde van de centrumsteden. Wel zijn er de afgelopen jaren heel wat jobs bijgekomen. Op het vlak van jobcreatie doet enkel Roeselare beter. Gent trekt ook heel wat arbeidskrachten van buiten de stad aan, met name in de haven. Bovendien heeft Gent een 'groot economisch vernieuwingspotentieel', wat wil zeggen dat Gentse bedrijven flexibel zijn en goed kunnen inspelen op maatschappelijke trends.

Onderwijs: Betaalbaar onderwijs, minder schoolverlaters

De Gentse schoolkosten zijn de afgelopen legislatuur een pak betaalbaarder geworden. Het aantal ouders dat de schoolfactuur moeilijk of niet op tijd kon betalen, daalde van 7 naar 4 procent. Gent kon nog een andere daling optekenen: het aantal jongeren dat zonder diploma de school verlaat. In het schooljaar 2009-2010 telde Gent nog 20,4 procent schoolverlaters, op Antwerpen na het hoogste percentage van alle centrumsteden. In het schooljaar 2014-2015 verliet nog 15,4 procent het secundair onderwijs zonder diploma.

Geluk: Trots en vol vertrouwen

80 procent van de Gentenaars is fier om Gentenaar te zijn. Ook het vertrouwen in het stadsbestuur is vrij groot. Alleen Mechelen doet beter. Wat het onveiligheidsgevoel betreft, scoort Gent gemiddeld. Nochtans worden er van alle centrumsteden alleen in Leuven vaker criminele feiten gepleegd, al dalen de criminaliteitscijfers in Gent wel al jaren. Netheid is een werkpunt in Gent. Ook voor de staking van afvalophaaldienst Ivago hadden de Gentenaars al heel wat aan te merken op de netheid van hun straten en voetpaden.

Financiën: Schuld neemt langzaam af

Gentenaars verdienen gemiddeld iets meer (17.900 euro per jaar) dan elders in België. Als stad kampt Gent wel al decennia met een hoge schuldgraad. Op dit moment staat de stad per inwoner een kleine 2.000 euro in het rood. De schuld is de voorbije legislatuur wel opnieuw afgebouwd, maar dat gaat gestaag. Het stadsbestuur kiest ervoor om niet te fors te saneren, maar de schuld af te bouwen via 'duurzame investeringen', die zichzelf op termijn terugbetalen. Bijvoorbeeld wanneer bedrijven zich op een door de stad aangelegd bedrijventerrein vestigen en zo werkgelegenheid creëren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234