Maandag 29/05/2023

Vlaamse regering

Twee gouverneurs voor N-VA, één voor Open Vld

Jan Spooren, Carina Van Cauter en Jos Lantmeeters. Beeld .
Jan Spooren, Carina Van Cauter en Jos Lantmeeters.Beeld .

Met Jos Lantmeeters in Limburg en Jan Spooren in Vlaams-Brabant haalt N-VA twee provinciegouverneurs binnen. Open Vld mag Carina Van Cauter benoemen in Oost-Vlaanderen. CD&V blijft achter met lege handen. De oppositie reageert bijzonder kritisch en heeft het over een ‘politieke koehandel’.

Roel Wauters

De knoop is deze middag doorgehakt op de laatste ministerraad van de Vlaamse regering voor het zomerreces. De beslissing over de provinciegouverneurs sleepte al een hele tijd aan. In Oost-Vlaanderen moest Jan Briers eigenlijk al 2018 vervangen worden. De regering paste toen voor het eerst een externe benoemingsprocedure toe, maar die eindige op politiek geruzie. Er werd een waarnemend gouverneur aangesteld en een jaar later werd beslist om de oude procedure toe te passen: die van een politieke benoeming.

Intussen was ook het gouverneurschap in Vlaams-Brabant en Limburg vacant gekomen, vanwege het pensioen van respectievelijk Lode De Witte en Herman Reynders. Zo kon er een compromis gesmeed worden, waarbij de posten onder de regeringspartijen werden verdeeld.

CD&V al genoeg bediend

De aanstelling van oud-Kamerlid en huidig Vlaams Parlementslid Carina Van Cauter (58) voor Open Vld komt niet als een verrassing. Zij was eind 2018 al kandidaat en bleef nadrukkelijk in beeld. Oost-Vlaanderen is bij uitstek een ‘blauwe provincie’.

Dat Vlaams-Brabant naar N-VA zou gaan, stond ook al eerder vast. Voor de Vlaams-nationalisten is de rand rond Brussel nog steeds erg dierbaar. Jan Spooren (51), geboren Limburger, geldt als een gewaardeerd Kamerlid. Hij wist onder meer te wegen op het pensioendossier. Als burgemeester van Tervuren heeft hij ook voeling met de lokale politiek.

In Limburg had ook CD&V zijn oog laten vallen op de post. Maar aangezien zij al de gouverneur in Antwerpen en West-Vlaanderen leveren, vonden N-VA en Open Vld dat de christen-democraten al genoeg bediend waren. Met Vlaams Parlementslid Jos Lantmeeters (56) kiest N-VA voor een loyale partijsoldaat. Hij zetelde als sinds 2000 voor de Vlaams-nationalisten in de Genkse gemeenteraad. Door de komst van Zuhal Demir naar zijn stad moest hij het kopmanschap in zijn stad (en provincie) aan haar afstaan.

‘Wereldvreemd’

De oppositiepartijen zijn niet te spreken over de verdeling van de gouverneursposten. Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens spreekt van een “beschamend politiek schouwspel”, Groen-parlementslid Jeremie Vaneeckhout van een “wereldvreemde beslissing” en sp.a-parlementslid Kurt De Loor van een “politieke koehandel”.

“De regering Peeters had een objectieve procedure voor de benoeming van de provinciegouverneurs uitgetekend, maar die procedure werd door de huidige Vlaamse regering bij het huisvuil gezet”, zegt Kurt De Loor (sp.a). “Die beslissing katapulteert ons terug in de tijd, terug naar de tijd van de politieke benoemingen.”

Vlaams Belang wil dat er werk wordt gemaakt van een objectieve benoemingsprocedure voor gouverneurs en bij uitbreiding “voor alle topambtenaren” en de partij pleit in één beweging voor de volledige afschaffing van het provinciale bestuursniveau.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234