Zaterdag 21/05/2022

Inauguratie Biden

Trump niet aanwezig, lady Gaga wel op eedaflegging Biden: hoe verloopt de overdracht vandaag?

null Beeld AFP
Beeld AFP

Vandaag is het zover: dan vindt de officiële inauguratie van Joe Biden als 46ste president van de VS plaats in Washington. Het is een dag die normaal gepaard gaat met veel plechtigheden, maar die zullen wat anders verlopen door de coronacrisis en omdat Donald Trump de inauguratie niet zal bijwonen. Dit staat er allemaal sowieso op de agenda.

LH

In de voormiddag (deze namiddag in Belgische tijd) woont de president-elect normaal gezien een kerkdienst bij in het St. John’s Episcopal. Voorlopig is echter nog niet bekend of Biden vóór de plechtigheid en/of de dag erna ‘s ochtends de mis bijwoont. Hij gaat in elk geval niet eerst op de koffie bij uittredend president Trump, want die vliegt die ochtend al naar zijn buitenverblijf in Mar-A-Lago (Florida).

Trump wordt zo de vierde president in de Amerikaanse geschiedenis die niet aanwezig is op de eedaflegging van zijn opvolger. Enkel John Adams (1801), John Quincy Adams (1829) en Andrew Johnson (1869) deden hem dat voor.

Toekomstig vicepresident Kamala Harris zou in principe ‘s ochtends wel een overdrachtsmoment meemaken met haar voorganger Mike Pence in de officiële residentie van de vicepresident waar ze voortaan ook gaat wonen. Pence zal in tegenstelling tot Trump de inauguratie wel bijwonen.

Eedaflegging

Vanaf 11 uur (17 uur Belgische tijd) beginnen de gasten aan te komen. De ceremonie start een kwartier later.

Om 11.55 uur (17:55 uur Belgische tijd) legt vicepresident Kamala Harris de eed af, om 12 uur (18 uur Belgische tijd) is het aan Joe Biden.

Kamala Harris heeft rechter Sonia Maria Sotomayor van de Supreme Court gevraagd om haar de eed af te nemen. Sotomayor, die ook de eed afnam van Biden toen hij vicepresident werd, is voor Harris naar eigen zeggen een groot voorbeeld. Het is opperrechter John Roberts die de eed zal afnemen bij Biden. Hij zal zijn hand leggen op de opvallend dikke bijbel die de Bidens al bijna 130 jaar in de familie hebben en die hij ook gebruikte bij de eedafleggingen als vicepresident in 2009 en 2013.

De eedaflegging vindt zoals gewoonlijk plaats aan de westzijde van het Capitool, met zicht op de National Mall. De langgerekte vlakte tussen het Capitool en Washington Monument, is gesloten op vraag van de Secret Service, het agentschap dat zich bezighoudt met de bescherming van de president.

Nadien volgt het nationaal volkslied gebracht door popster Lady Gaga. Ook Jennifer Lopez, Bruce Springsteen en Garth Brooks zorgen voor een muzikaal intermezzo.

De eerste presidentiële toespraak van Biden zal draaien rond Build Back Better, met focus op de eenheid onder de Amerikanen, en vooral ook de strijd tegen het coronavirus die al aan meer dan 395.000 mensen het leven kostte. Zo zal Biden de Amerikanen vragen om de volgende 100 dagen een mondmasker te dragen.

Beveiliging

In het verleden waren tot 200.000 kaartjes beschikbaar om de officiële ceremonie bij te wonen, maar dit jaar, met nog steeds toenemende infecties en de coronamaatregelen in de VS, zullen slechts ongeveer 3.000 kaartjes beschikbaar zijn. Langs de National Mall komt wel sowieso een installatie met 191.500 Amerikaanse vlaggen en 56 lichtpilaren om de Amerikaanse slachtoffers van Covid-19 te herdenken.

Grote delen van Washington DC zijn al enkele dagen afgesloten voor de plechtigheid. Vele straten, soms kilometers van het Capitool verwijderd, zijn afgezet met betonblokken en metalen hekken. Voor de beveiliging van de beëdiging van Biden zullen in totaal tot 25.000 reservisten van de Nationale Garde worden ingezet, omdat de vrees bestaat dat aanhangers van Donald Trump opnieuw gewelddadige protesten plannen. Zeker na de bestorming van het Capitool twee weken geleden is de spanning te snijden in Washington DC.

De FBI liet weten informatie te hebben dat er in alle 50 staten bijeenkomsten van radicale Trump-supporters worden verwacht. Tot nu toe zijn die manifestaties in de aanloop naar de eedaflegging beperkt en rustig gebleven.

Grote delen van Washington zijn al afgesloten door de Nationale Garde. Beeld AFP
Grote delen van Washington zijn al afgesloten door de Nationale Garde.Beeld AFP

Parade

Meteen na de inauguratie zal Biden binnen in het Capitool enkele documenten tekenen. Nadien zal de nieuwe president en de First Lady, samen met Harris een korte militaire parade aanschouwen aan de oostkant van het Capitool. Normaal gebeurt dit nadat de nieuwe president de vorige uitzwaait aan de helikopter, maar dat vindt deze keer dus niet plaats omdat Trump de inauguratie niet zal bijwonen.

De traditionele Congreslunch, die al ruim een eeuw in de National Statuary Hall van het Capitool wordt aangeboden aan de nieuwe president, gaat ditmaal niet door omwille van coronaredenen.

De tribune voor een beperkt publiek staat klaar aan de westzijde van het Capitool. Beeld EPA
De tribune voor een beperkt publiek staat klaar aan de westzijde van het Capitool.Beeld EPA

Na de inauguratie zullen Biden en Harris samen met de oud-presidenten Clinton, Bush en Obama, en hun echtgenoten, naar Arlington National Cemetery trekken om er kransen neer te leggen bij het graf van de onbekende soldaat. Ook daarvan is de precieze timing nog niet meegedeeld.

Tussen 15.15 en 15.30 uur (21.15 en 21.30 uur Belgische tijd) worden de president en First Lady Jill Biden naar het Witte Huis geëscorteerd. Normaal maakt de nieuwe president ook een soort ereronde doorheen de grote lanen van Washington DC, gevolgd door een grote historische parade, maar dat is dit jaar eveneens geschrapt. Biden zal wel in escorte van 15th Street naar het Witte Huis rijden en onderweg een militaire erehaag krijgen.

De traditionele parade in de straten van Washington wordt vervangen door een virtuele “Parade Across America” vanuit alle hoeken van de VS.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234