Dinsdag 03/08/2021

AchtergrondVerkiezingen VS

Trump en Biden sluiten campagnes af met felle aanvallen, opkomst Republikeinen wordt cruciaal

Trumps mega-bijeenkomsten hadden slechts één doel: het enthousiasme onder zijn aanhangers vergroten. Beeld AFP
Trumps mega-bijeenkomsten hadden slechts één doel: het enthousiasme onder zijn aanhangers vergroten.Beeld AFP

President Trump en zijn rivaal Joe Biden sloten maandag hun campagnes af met felle aanvallen. Trump hoopte zijn aanhangers te mobiliseren om vandaag massaal naar de stembus te gaan, om een Biden-presidentschap te voorkomen. De Democraat klonk optimistisch over zijn kansen, aangemoedigd door de laatste peilingen.

De opkomst van de Trump-aanhang zal mede bepalen of de president wordt herkozen. Trump heeft een ‘rode golf’ van Republikeinse kiezers nodig in de komende uren, om de voorsprong ongedaan te maken die Biden zeer waarschijnlijk heeft opgebouwd bij het stemmen met de post en bij het vroegtijdig stemmen in de afgelopen weken op de stembureaus.

Traditioneel stemmen meer Democraten op deze wijze, dan Republikeinen. Zo’n honderd miljoen kiezers hebben al hun stem uitgebracht. Het overgrote deel, 64 miljoen, stemde per post. Vergeleken met de opkomst van 2016, heeft al 72 procent van de kiezers gestemd.

De president zwierf op de laatste campagnedag door vier staten waar hij vijf bijeenkomsten hield, sommigen de grootste tot nu toe. ‘Als we Michigan winnen, is het voorbij’, aldus Trump tegen duizenden aanhangers in Traverse City. De president hoopt Michigan en twee andere industriële staten in het Midwesten, Pennsylvania en Wisconsin, opnieuw te winnen. De verovering van deze traditioneel Democratische staten leverde hem in 2016 het presidentschap op. Volgens de laatste peilingen is winst in alle drie echter vrijwel uitgesloten.

Biden speelt in op de onvrede onder Amerikanen over de aanpak van de pandemie: ‘De eerste stap om het virus te verslaan, is door Donald Trump te verslaan’. Beeld AFP
Biden speelt in op de onvrede onder Amerikanen over de aanpak van de pandemie: ‘De eerste stap om het virus te verslaan, is door Donald Trump te verslaan’.Beeld AFP

Enthousiasme kiezers

Trump probeerde zijn aanhang te overtuigen te gaan stemmen met een zeer pessimistische boodschap over het eerste jaar van een eventuele Biden-presidentschap. De president beschuldigde de Democraat ervan het land opnieuw op slot te willen gooien. Biden is wel voorstander van strenge maatregelen om de pandemie te bestrijden, zoals het dragen van mondkapjes, maar hij heeft niet met harde woorden gezegd dat hij zal overgaan tot een tweede lockdown.

Volgens Trump moet Biden niet geloofd worden. ‘De Biden-lockdown betekent geen school, niet meer afstuderen, geen huwelijken, geen Thanksgiving, geen Pasen, geen Kerstmis, geen Onafhankelijkheidsviering en geen toekomst voor de jeugd van Amerika’, aldus Trump in Michigan. De president hoopt dat met name jongeren in groten getale naar de stembus gaan. Tijdens de zeventien bijeenkomsten die hij in de afgelopen drie dagen hield in diverse cruciale staten, waren opvallend veel jongeren aanwezig.

Trumps harde uithalen naar Biden, de media en het stemmen per post, dat volgens Trump tot fraude zal leiden, lieten zien dat de president er niets voor voelde om nog een laatste poging te doen om onafhankelijke kiezers en twijfelaars over te halen. Het grote aantal mega-bijeenkomsten in zo’n korte tijd had duidelijk slechts één doel: het enthousiasme onder zijn aanhangers vergroten. ‘Verzamel je vrienden, je familie, je buren en je collega’s op het werk en ga stemmen’, aldus de president.

Einde verdeeldheid

Biden beperkte zich maandag tot slechts twee bijeenkomsten, waaronder een in Pennsylvania. Deze staat is uitgegroeid tot een van de meest cruciale staten. Opvallend was dat Biden ook opdook in Ohio, een staat die leek te gaan naar Trump. Een laatste peiling gaf echter aan dat Biden een voorsprong op Trump had genomen in deze belangrijke staat van vier procentpunt.

Dat hij kostbare tijd op de laatste campagnedag besteedde in Ohio, gaf aan hoe optimistisch Biden is over zijn kansen om Trump te verslaan. Alle peilingen die in de afgelopen dagen uitkwamen, lieten wederom zien dat de Democraat in alle cruciale staten een voorsprong had.

Met een boodschap waarin hij opriep een einde te maken aan de verdeeldheid in het land, probeerde Biden een gevoelige snaar te raken bij kiezers die nog twijfelden op wie ze zouden stemmen. ‘Ik doe een gooi naar het presidentschap als een trotse Democraat’, aldus Biden tijdens een kleine bijeenkomst in Cleveland. ‘Ik beloof jullie dat ik net zo hard zal werken voor diegenen die mij niet steunen. Dat is de taak van een Amerikaanse president.’

Een schande voor het land

De Democraat hield kiezers voor dat ze dinsdag met hun stem een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan bestrijding van de pandemie die al aan 231.566 Amerikanen het leven heeft gekost. ‘De eerste stap om het virus te verslaan, is door Donald Trump te verslaan’, aldus Biden die denkt dat de onvrede onder Amerikanen over de aanpak van de pandemie kiezers zal afschrikken om op Trump te stemmen. Hij noemde de president ‘een schande’ voor het land en een ‘schoothondje van Poetin’.

De voormalige vicepresident viel Trump ook aan vanwege zijn voortdurende kritiek op het tellen van de poststemmen. In Pennsylvania mag dit van de rechter tot drie dagen na het sluiten van de stembussen. Volgens Trump zal dit grootschalige fraude in de hand werken. ‘Het zal ook geweld in de straten veroorzaken’, meende de president. Biden beschuldigde Trump ervan erop uit te zijn om kiezers af te schrikken om te gaan stemmen. ‘Het kan mij niet schelen hoe vaak Donald Trump het probeert, maar hij kan het volk niet stoppen om hun stem uit te brengen’, betoogde Biden. ‘Presidenten bepalen niet wie stemt.’

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234