Dinsdag 23/04/2019

Politiek

Truiense Vlaams Belang-voorzitster brengt Hitlergroet ‘om te lachen’: 'Per direct geschrapt’

Een foto van de Truiense Vlaamse Belang-voorzitter Katrina Langlet veroorzaakt heel wat ophef. De nummer tien van de Limburgse Kamerlijst is op de foto te zien, terwijl ze ostentatief een Hitlergroet uitbrengt. De feiten deden zich voor tijdens een feestje in oktober 2018. Partijvoorzitter Tom Van Grieken is formeel: ‘Ze wordt per direct geschrapt.’

Hitlergroet Beeld RV

“Ik heb nooit de Hitlergroet gebracht”, reageert Katrina Langlet eerst. “Laat me nog eens denken, misschien herinner ik het mij toch nog. Het was tijdens het feestje ‘Back to the roots’ in Sint-Truiden in oktober. De sfeer was uitgelaten, we hadden wat gedronken en iedereen deed er aan mee. Het was om te lachen. Ik was toen trouwens nog geen lid van Vlaams Belang. Ik zie dan ook niet in waarom ik hiervoor zou moeten aftreden als fractievoorzitter van de partij.”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is echter resoluut: “We gaan er niet flauw over doen. Wie zich aan dergelijk gedrag bezondigt, maakt zich onmogelijk in onze partij. Het is wel zo dat de foto dateert van voor ze bij Vlaams Belang was aangesloten. Bovendien is het beeld gemaakt in een dronken bui door een boze ex”, zegt Van Grieken. 

“Niettemin zijn we de interne procedure opgestart om haar als lid van de partij te schrappen”, stelt de VB-voorzitter. “We kunnen haar niet meer van de lijst halen, want die is al ingediend. Anders zouden we dat zeker doen. Uiteraard wordt ze wel ‘per direct’ ontzet uit haar huidige functie als voorzitter. Zulk dwaas gedrag doet het goede werk van zo vele vrijwilligers teniet.” 

Katrina Langlet, in februari nog bij voorzitter Tom Van Grieken Beeld DSS

Langlet begon vorige maand aan de campagne. “Ik ben heel trots dat ik met deze fantastische mensen op de lijst mag staan. Ik wens iedereen heel veel succes toe”, klonk het afgelopen dinsdag nog hoopvol op haar Facebook-pagina. Vandaag is haar politieke carrière afgelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.