Woensdag 07/06/2023

NieuwsDeontologie

Truiens burgemeester half jaar geschorst wegens voorkruipen bij vaccinatie. ‘Ja, het was een zware deontologische fout’

Burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren (CD&V) had zichzelf en dertien mensen uit haar omgeving voorrang gegeven bij de vaccinatie. Beeld rv
Burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren (CD&V) had zichzelf en dertien mensen uit haar omgeving voorrang gegeven bij de vaccinatie.Beeld rv

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) heeft Truiens burgemeester Veerle Heeren (CD&V) geschorst voor zes maanden. Heeren had in maart van dit jaar zichzelf en dertien mensen uit haar omgeving voorrang gegeven bij de vaccinatie.

Pieter Gordts

Zes maanden schorsing en verlies van wedde gedurende die periode. De sanctie die Bart Somers uitsprak tegen Veerle Heeren is niet min. Somers noemt wat Heeren in maart van dit jaar deed dan ook “een grove nalatigheid”. “Een burgemeester kan haar functie niet misbruiken om zichzelf en mensen uit haar omgeving vervroegd te laten vaccineren”, zegt Somers.

Dat is exact wat Heeren in maart van dit jaar had gedaan. Vooral de context waarin Heeren dat deed, is belangrijk: het waren niet alleen de begindagen van de derde coronagolf, vaccins waren op dat moment vooral nog een schaars goedje. Op dat moment kregen 85-plussers en kwetsbare mensen voorrang.

De zaak kwam aan het licht dankzij de lokale nieuwswebsite Trudocs en lokte heel wat verontwaardiging uit, niet alleen in Sint-Truiden. Heeren weigerde eerst te reageren - ze schermde met “het medisch geheim” -, noemde het nadien dan toch “een inschattingsfout” en zette uiteindelijk in mei een stap opzij voor twee maanden.

In diezelfde maand startten Audit Vlaanderen en Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters een onderzoek naar de zaak. Het tuchtverslag en -dossier van dat laatste onderzoek liggen sinds 1 oktober op het bureau van Somers. Op 27 oktober werd Heeren gehoord door het Agentschap Binnenlands Bestuur. Heeren heeft ook zelf verklaringen afgelegd in de gemeenteraad, en er is een hoorzitting geweest.

Heeren moest het nieuws van de schorsing via de media vernemen, zo liet ze in een korte reactie weten. “Zoals steeds respecteer ik de juridische procedure in deze: ik neem dus akte van de beslissing en zal de tijd nemen om de beslissing van de minister door te nemen”, zegt ze.

Volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens is de zaak “daarmee ook afgerond”. “Veerle Heeren heeft in haar functie als burgemeester een fout begaan”, zegt hij. “Dat heeft ze erkend en ze moet nu de verkregen sanctie naleven.”

De Truiense gemeenteraad kan beslissen om Heeren na haar schorsing ook definitief af te zetten via een ‘constructieve motie van wantrouwen’. Dat is in elk geval waar oppositiepartij Vooruit toe oproept. Maar om die complexe procedure te kunnen doen slagen, moet ook een tweederde meerderheid van Heerens eigen fractie daarmee instemmen.

Johan Ackaert, politicoloog op emeritaat (UHasselt) en kenner van lokale politiek, noemt de sanctie “heel uitzonderlijk”. “Of dit het einde van haar politieke carrière betekent? Dat durf ik niet zeggen. Ja, het was een zware deontologische fout. Anderzijds zullen er ook wel mensen zijn die zullen zeggen: ‘Zo’n straf, voor zoiets?’”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234