Maandag 03/08/2020

begroting

Trekt regering echt fluitend naar begrotingscontrole?

Premier Michel probeert in de luwte een akkoord te smeden rond de vennootschapsbelasting en de meerwaardebelasting.Beeld BELGA

De begrotingscontrole in maart lijkt dankzij de economische groei een vrij eenvoudige opdracht te worden. Maar beweren dat de crisis in de Wetstraat bezworen is, is voorbarig: er is nog steeds geen akkoord rond de vennootschapsbelasting en de meerwaardebelasting.

Niets dan goed nieuws, lijkt het wel. Volgens de Nationale Bank (NBB) werpt het regeringsbeleid vruchten af. Vorig jaar kwamen er 59.000 extra jobs bij, en de NBB voorspelt voor 2017 een economische groei van 1,4 procent, waar eerdere ramingen het bij 1,2 procent hielden.

Daardoor zou ook de begrotingscontrole een heel pak vlotter moeten lopen. Uit ramingen van het Planbureau blijkt dat de begroting dit jaar afstevent op een tekort van 1,8 procent. Volgens berekeningen van De Tijd betekent dat dat er bij de begrotingscontrole in maart 'slechts' 400 miljoen euro gevonden moet worden om de doelstelling van 1,7 procent te halen. Al bij al geen enorme inspanning, waardoor het plaatje er een pak rooskleuriger uitziet dan enkele maanden geleden.

Vruchten afwerpen

"Die 400 miljoen euro is een zeer voorlopig en onzeker cijfer", tempert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Hij laat weten dat experten de komende weken meer duidelijkheid zullen verschaffen over welke inspanning de regering precies te wachten staat om de begroting op koers te houden. Begin maart komt ook het monitoringcomité immers nog met zijn rapport. Pas dan kan de situatie helemaal ingeschat worden, en start de regering met de begrotingscontrole.

Dat neemt niet weg dat in de Wetstraat al verheugd wordt vastgesteld dat de regering de wind eindelijk mee lijkt te hebben. "Het is heel lang geleden dat alle indicatoren zo positief geweest zijn", zegt economieminister en vicepremier Kris Peeters (CD&V). "De cijfers tonen aan dat hervormingen stilaan vruchten afwerpen", voegt Van Overtveldt eraan toe.

De tenoren beseffen echter wel dat het tij snel kan keren. Enkele maanden geleden rolden CD&V en N-VA nog vechtend over straat en leek de val van de regering reëel. Nu hopen de regeringspartijen dat de gunstige economische cijfers voor een kentering zorgen. Het lijkt erop dat er nu ook ruimte komt om te investeren. Dat vragen de werkgevers al langer, en de NBB sloot zich gisteren bij die oproep aan. Eind vorig jaar keurden de regio's de principes van het investeringspact van premier Michel al goed. Verwacht wordt dat dat in het voorjaar ook echt van start kan gaan.

Meerwaardebelasting

Dat de regeringspartijen hun optimisme enigszins temperen, heeft er ook mee te maken dat de begroting niet het enige, en evenmin het moeilijkste, dossier op de regeringstafel is. Er moet immers nog steeds een akkoord bereikt worden over de verlaging van de vennootschapsbelasting, de invoering van een meerwaardebelasting op aandelen en de activering van spaargeld. Het is maar de vraag of de positieve economische cijfers die oefening eenvoudiger maken.

"Het zou zonde zijn dat we competitiviteit verliezen door de vennootschapsbelasting niet te hervormen", maakte Van Overtveldt duidelijk dat hij alvast niet zal wijken. Bovendien blijven N-VA en Open Vld zich hard verzetten tegen de door CD&V naar voren geschoven meerwaardebelasting. "Niet met ons", sprak Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten op de nieuwjaarsreceptie van haar partij nog klare taal.

Premier Michel trok het dossier maanden geleden al naar zich toe en probeert achter de schermen een akkoord te smeden. Hij had al meermaals contact met de NBB, het Planbureau en de Hoge Raad voor Financiën, die het kostenplaatje van de maatregelen moeten becijferen. Voorlopig houdt hij zijn kaarten echter dicht tegen de borst. Michel heeft naar verluidt al een plan in zijn hoofd, maar wacht het juiste moment af om dat aan zijn coalitiepartners voor te leggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234