Maandag 17/02/2020

Kleine BrogelKernwapens

Topmilitair: ‘De kernwapens kosten ons land niets, en we zitten mee aan tafel bij de grote jongens’

Kleine Brogel.Beeld BELGA

Sp.a wil dat België kiest voor nucleaire ontwapening en dat de aanwezige kernwapens worden verwijderd. De partij wil dat voorstel aankaarten in de Kamercommissie Defensie. Dat zeggen Kamerlid Melissa Depraetere en partijvoorzitter John Crombez op Twitter. Ook Wouter De Vriendt (Groen) uit zich kritisch. ‘We kunnen en mogen er niet over spreken’, klinkt het bij de woordvoerder van Minister van Defensie Didier Reynders.

Een NAVO-document bevestigt wat iedereen al lang vermoedt, namelijk dat er op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel Amerikaanse kernbommen liggen. Groen, dat de hand kon leggen op het bewuste rapport, dringt aan op een debat over de kwestie. De partij vindt dat de kernwapens “zo snel mogelijk ons land uit moeten”. Groen dient samen met Ecolo ook een wetsvoorstel in dat kernwapens in ons land wil verbieden.

“Ik was stomverbaasd. Wat Belgische regeringsleiders al jarenlang verzwijgen staat zwart op wit in een NAVO-rapport: er liggen Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel”, reageert Wouter De Vriendt in De ochtend op Radio 1. “Willen wij op ons grondgebied werkelijk massavernietingswapens met iemand als Donald Trump aan de knoppen? De vraag stellen is ze beantwoorden. Die wapens moeten zo snel mogelijk ons land uit”, zegt De Vriendt.

Lees nu

Eindelijk zwart op wit: er liggen Amerikaanse kernwapens in België.

De kernwapens in Kleine Brogel: het slechtst bewaarde geheim van België.

Standpunt: Stop zwijgplicht over kernwapens op Kleine Brogel.

“Door niet te bevestigen, noch te ontkennen, blokkeert de Belgische regering elk publiek debat. Discussiëren over het nut van kernwapens op Belgische bodem kan maar als onze gezagsdragers toegeven dat die er überhaupt zijn. Dat we daarmee delicate informatie zouden vrijgeven aan landen zoals Rusland of China, is onzin. Zij weten al lang dat Kleine Brogel een nucleaire basis is.”

Ook sp.a dringt aan op een “transparant debat”, zo zegt voorzitter John Crombez op Twitter. “Sp.a wil dat België eindelijk de kans kiest van de #ontwapening”, tweet hij. Kamerlid Melissa Depraetere zegt dat haar partij er al langer voor pleit om de kernwapens te verwijderen. Zij maakt een verwijzing naar de nieuwe F-35-gevechtsvliegtuigen die zijn uitgerust om kernwapens onder te hangen. “Wij vragen al langer om kernwapens te verwijderen en om te vermijden dat F35 deze kan vervoeren. Leggen we morgen opnieuw op tafel in Commissie Defensie”, tweet ze. 

Grote jongens

De regering lijkt niet te porren voor een debat. “We kunnen en mogen er niet over spreken”, klinkt het bij de woordvoerder van Minister van Defensie Didier Reynders. Toch klinkt er in de wandelgangen een ander geluid. “De kernwapens in ons land kosten ons land niets, en we zitten mee aan tafel bij de grote jongens”, zegt een topmilitair. “Bovendien zullen we extra middelen moeten uittrekken voor Defensie als we de nucleaire capaciteit afstoten, want dan moeten we er iets anders tegenover stellen”.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234