Zaterdag 01/10/2022

coronacommissie

Topambtenaar Karine Moykens belooft beterschap voor contactopsporing

Topambtenaar Karine Moykens komt toelichting geven in de coronacommissie van het Vlaams parlement. Beeld Photo News
Topambtenaar Karine Moykens komt toelichting geven in de coronacommissie van het Vlaams parlement.Beeld Photo News

Een betere informatiedoorstroming, een tussentijdse update van het informaticasysteem en de mogelijkheid om meer gerichte vragen te stellen. Topambtenaar Karine Moykens, Vlaamse crisismanager voor de aanpak van de coronacrisis, belooft op korte termijn beterschap bij de contactopsporing.

Roel Wauters

Nu het aantal besmettingen met het coronavirus dag na dag toeneemt, komt de contactopsporing nadrukkelijk in beeld. Door besmette mensen op te bellen en hun contacten in kaart te brengen, moet de verdere verspreiding van het virus worden ingedamd.

Alleen, die ‘contacttracing’ staat nog lang niet op punt: het duurt soms dagenlang voor mensen worden opgebeld, het informaticaplatform laat te wensen over en de onderzoekers kunnen amper doorvragen vanwege privacyregels. De lokale besturen staan, onder meer in Antwerpen, klaar om bij te springen.

Maar er is er beterschap op komst. Dat zegt Karine Moykens, crisismanager bij de Vlaamse Taskforce tegen de coronacrisis en hoofd van de dienst contactopsporing. Ze werd deze ochtend in het Vlaams parlement gehoord in de coronacommissie.

Snelheid

Moykers erkent aan dat de snelheid van opsporing cruciaal is. Nu gaat er veel tijd verloren bij de informatiedoorstroming. Na de afname van de tests in de verschillende laboratoria moeten de positieve gevallen gemeld worden bij Sciensano. Dat kan tot twee dagen duren, geeft Moykens aan. “Veel te lang.”

Federaal minister Philippe De Backer (Open Vld) werkt nu aan een gemeenschappelijk platform om die gegevens eenvoudiger te kunnen doorsturen. De labo’s zullen worden aangemaand om binnen het uur de resultaten door te geven. “Een enorme tijdswinst.”

Bovendien stropte ook de laatste stap: Sciensano kon maar één keer per dag gegevens doorsturen naar de callcenters van de contactonderzoekers. Pas eind augustus komt een nieuw systeem met real time-updates. Als tussenoplossing worden vanaf deze week drie keer per dag gegevens uitgewisseld. Ook dat moet de snelheid bevorderen. Tegelijk wijst Moykens erop dat er begin deze maand het informaticasysteem waarmee de contact tracers werken al een eerste keer verder op punt werd gesteld. Het wordt bijvoorbeeld ook mogelijk om zelf terug te bellen naar de onderzoekers, wanneer je de eerste oproep hebt gemist of wanneer je na een gesprek nog bijkomende informatie wil geven.

Moykens maakte zich ook sterk dat de onderzoekers binnenkort ook gerichter konden doorvragen naar de plaatsen die de besmette personen bezocht hebben. “Soms is de vraag ‘waar?’, belangrijker dan ‘met wie?’”, vertelde ze. “Op een trouwfeest of een jeugdkamp kunnen bijvoorbeeld heel wat besmettingen tegelijk voorkomen.” Maar door privacyregels konden de onderzoekers die ‘wherabouts’ niet achterhalen.

Moyens vroeg overleg met David Stevens, van de Gegevensbeschermingsautoriteit (de vroegere privacycommissie, RW), maar die ging daar niet op in. Daarom besliste Moykens om de privacyregels soepeler te interpreteren. “Ik wil niet blijven steken in een welles-nietes-discussie over privacy, maar resultaten boeken.” Deze week zouden de bevoegde ministers daar ook het licht op groen voor zetten.

Persoonlijke conflicten

Moykens verdedigde de huidige aanpak en wees er op dat de afgelopen maand 77 procent van de besmette patiënten telefonisch bereikt werd en dat er tegelijk 1.100 huisbezoeken werden afgelegd. Ze wil verder inzetten op een goed overleg met de huisartsen en verwelkomt ook de lokale initiatieven, die “steeds in nauw overleg gebeuren met onze diensten”. Ze vertelde ook dat “allicht morgen, anders eind deze week” de ontwikkelaars zullen worden aangeduid om een tracing app te ontwikkelen, zodat die tegen september gelanceerd kan worden.

Wat opviel: Moykens was scherp voor Wouter Arrazola de Oñate, zowat de belangrijkste adviseur voor tracking en tracing in ons land. Hij had in de kranten kritiek op de huidige aanpak. “Hij is steeds nauw betrokken geweest, hij heeft zijn verantwoordelijkheid kunnen nemen”, zei ze.

Ook stipte ze aan dat ze geen overleg heeft gehad met haar voorganger aan het hoofd van de dienst contactopsporing, Emmanuel André. “Het moet van twee kanten komen”, vertelde ze. “Maar ik stel me altijd open en zal dat blijven doen.”

Volgens Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) zou het bijzonder jammer zijn dat moeizame interpersoonlijke relaties in de weg zouden zijn komen te staan van een goed beheer van de crisis die ons land trof.

Straks wordt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gehoord.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234