Zondag 29/01/2023

InterviewTom Van Grieken

Tom Van Grieken (Vlaams Belang): ‘Een kind van mij mag alles worden, behalve CD&V’er’

null Beeld Tim Coppens
Beeld Tim Coppens

De lezer regeert! In deze reeks bedenkt u de vragen voor de partij­voorzitters. Deze week: Tom Van Grieken (Vlaams Belang). Wij confronteerden hem met een selectie uit uw honderden kritische en spitante vragen. Is hij racistisch opgevoed? Waarin botst hij met Dries Van Langenhove? En waar is hij bang voor?

Jeroen Van Horenbeek en Ann Van den Broek

Uw kiezers geloven dat u er kunt voor zorgen dat alle vreemde­lingen terugkeren naar hun land van herkomst. Hoe gaat u dat doen? (Ingrid De Vos, 54, Gent)

“Ik geloof niet dat al mijn kiezers dit denken. Vlaams Belang wil een migratiestop, maar dat is iets helemaal anders dan alle vreemdelingen terugsturen. Zoiets is natuurlijk een illusie. Wij willen met de mensen die hier nu zijn, ook de mensen met een allochtone afkomst, het Vlaanderen van morgen bouwen.

“Belangrijk is wel: vreemdelingen die criminele feiten plegen, vreemdelingen die alleen profiteren van onze sociale zekerheid en vreemdelingen die een fundamentalistische vorm van de islam aanhangen, die moeten we wel terugsturen. Die horen hier niet. Het is mogelijk om criminele vreemdelingen terug te sturen.

“Als ik een pluim op de hoed van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) moet steken, dan is het dat hij meer akkoorden heeft afgesloten met landen zoals Marokko en Algerije om hun criminele onderdanen terug te nemen. Maar ik zou hier nog verder in gaan. Wanneer landen van herkomst ‘neen’ blijven zeggen tegen ons, zou ik snoeien in de ontwikkelingssamenwerking en stevige economische druk uitoefenen.”

Wat is voor u de ideale migrant? (Maarten Dejonckheere, 31, Sint-Niklaas)

“Degene die terugkeert. (lacht) Dan hebben jullie al een titel voor dit interview.

“Ernstig: de ideale migrant bestaat niet. Zoals de ideale Vlaming ook niet bestaat. Wat voor mij telt, is dat migranten hun toekomst aan de onze verbinden. Er bestaat tegenwoordig een trend op rechts, bijvoorbeeld bij N-VA, om te zeggen: als iemand een arbeidsmigrant is, dan is hij welkom. Denk maar aan de IT’ers uit Marokko die men naar hier wil laten overkomen. Dat vind ik kortzichtig beleid. Wie bedient men zo? De werkgevers, die zien hun winsten stijgen. Wie betaalt hiervoor? De samenleving. Daar doe ik niet aan mee.

“We moeten de Vlaamse leerlingen stimuleren om ingenieur, programmeur of IT’er te worden. Wat zijn we met die duizenden afgestudeerde politieke wetenschappers? Of met die twintig toneelbouwers die er elk jaar bijkomen? Onderwijs is in Vlaanderen – gelukkig – grotendeels gratis. Maar ik denk dat tegenover die middelen ook wel iets mag staan. Als jij toneelbouwer wil worden, geen probleem, maar dan op je eigen kosten. Wie daarentegen ingenieur, verpleger of loodgieter wil worden, moet niet alleen gratis kunnen studeren, maar zelfs een studieloon krijgen.”

Waarom is Vlaams Belang zo’n rabiate tegen­stander van 11.11.11? Die organisatie betracht toch juist structurele veranderingen in de derde wereld, waardoor er minder mensen hun geluk elders moeten gaan zoeken? (Annemie Creemers, 67, Mortsel)

(fel) “Eén: 11.11.11 boycot Vlaams Belang. Ze willen blijkbaar wel het belastinggeld van onze kiezers, maar nodigen hun vertegenwoordigers nooit uit op debatten. Twee: 11.11.11 gebruikt zijn donaties om bijvoorbeeld in Latijns-Amerika te investeren in socialistische vakbonden. Daar ben ik absoluut tegen. Ik vind het goed dat er vakbonden worden opgericht voor arbeiders, maar kies dan voor een neutrale organisatie. Drie: 11.11.11 is een koepel waarbij het leeuwendeel van de middelen naar de eigen organisatie gaat in plaats van naar de mensen in het buitenland. Moet ik nog meer redenen opsommen? (Concrete bewijzen voor puntje twee en drie heeft Van Grieken niet, 11.11.11 ontkent de aantijgingen met klem, red.)

“Voor alle duidelijkheid: we zijn voor ontwikkelingssamenwerking. Vlaams Belangers zijn niet harteloos. Maar: we willen geen blanco cheque en geen politieke voorkeuren. Ik heb trouwens niet het idee dat 11.11.11 de migratie indijkt. In sommige regio’s is de organisatie 40 jaar actief en zijn er nog massaal veel vertrekkers.”

Tom Van Grieken: “Ik ben ervan overtuigd dat de N-VA-basis wil samenwerken met ons. Maar ze mogen niet van die arrogante top.” Beeld Tim Coppens
Tom Van Grieken: “Ik ben ervan overtuigd dat de N-VA-basis wil samenwerken met ons. Maar ze mogen niet van die arrogante top.”Beeld Tim Coppens

Zijn uw ouders racistisch en hebben ze u zo opgevoed? (Jean Van Haudenhuyse, 69, Oostende)

“Mijn ouders zijn níét racistisch, ik ben níét racistisch opgevoed. Mijn moeder was bloemiste en heeft een lidkaart gekocht zodra ik politiek actief werd. Mijn vader was commissaris bij de federale politie, waar hij linkse en rechtse extremisten in de gaten moest houden – de eerste rapporten over Tom Van Grieken zijn geschreven door Luc Van Grieken – en heeft de dag na zijn pensioen een lidkaart gekocht.

“Wat volgens mij de definitie van racisme is? Een handeling stellen op basis van iemands huidskleur. Punt. Iemand die een baan niet krijgt omdat hij een andere huidskleur heeft, dat is racisme. Daar word ik niet blij van. Religie heeft daar niks mee te maken. Iedereen kan morgen moslim worden, daarmee verkleurt je huid toch niet? Een religie is geen ras of etnie.

“In de definitie die ik hanteer, vind ik racisme niet relatief. Maar in de courante betekenis vind ik racisme inderdaad vaak relatief. Bijvoorbeeld als je iemand niet aanneemt omdat hij niet goed Nederlands spreekt. En er is toch geen werkgever die een ongeschikte Jan zal verkiezen boven een geschikte Mohammed? Enfin, er zullen er misschien een paar zijn, maar zeker niet allemaal.

“Ik ontken niet dat racisme bestaat, maar niet van de grootte­orde zoals ons vandaag wordt voorgehouden. Een organisatie zoals Unia (het gelijkekansencentrum, red.) leeft van de toename van gevallen van racisme. Daar hangt hun subsidie en dus hun bestaan van af. Unia ziet overal een racismespook. Ik word zo moe van die hysterie.”

Hoever bent u bereid te gaan in het oppoken van fascistische gevoelens? (Jos Verniest, 67, Brugge)

“Vlaams Belang is geen fascistische of racistische partij. Ik heb 18.000 leden en 550.000 kiezers. Ik sluit niet uit dat daar ergens een racist tussen zit, maar dat is bij N-VA en Open Vld net hetzelfde. Het is ook niet zo dat ik zo’n gedrag gedoog. Als ik een racist zou tegenkomen in mijn partij, zou ik hem corrigeren. Maar tegelijk ben ik het kotsbeu om altijd te moeten bewijzen dat wij geen racisten of fascisten zijn. Dat is zoals iemand die zegt: ‘Je bent een moordenaar tot je het tegendeel bewijst!’ Hoe doe je dat?

“Die foto van die dame in Sint-Truiden, zal ik u vertellen hoe dat echt zit? (Een uitgelekte foto van de lokale VB-voorzitter Katrina Langlet waarop ze een Hitlergroet brengt, red.) Dat is een foto van een zat feestje die door een kwade ex in de brievenbus van een journalist is geduwd. Die vrouw heeft geen nazi­sympathieën. Die groet was eerder Fawlty Towers-gewijs, ze staat zelfs met de verkeerde arm omhoog. Maar om absoluut niet de voorspelbare beschuldigingen te krijgen, heb ik die dame meteen op non-actief gezet. Vind ik dat menselijk lastig? Ja. Maar ik moet, anders ben ik degene die het nazisme vergoelijkt.”

Wat is voor u een Vlaming? (Stavros Kanakaris, 56, Maasmechelen)

“Ideaal gesproken iedereen die over de Vlaamse nationaliteit beschikt. Maar goed, de Vlaamse nationaliteit bestaat niet. Nu, als Stavros met deze vraag ook naar zichzelf verwijst, dan verzeker ik hem: de Vlaming van vandaag is niet meer de Vlaming van 1302. Er is altijd een beïnvloeding. Vlaams Belang is daar niet tegen. We vinden wel dat Vlamingen dezelfde taal spreken, dezelfde wetten respecteren, enzovoort. Mensen mogen daarnaast best trots zijn op hun roots. Het wordt pas een probleem wanneer mensen zich collectief gaan afsluiten van de Vlaamse gemeenschap. Als ze de hele dag Turks spreken: bij de bakker, kapper en kinder­opvang.”

Waar haalt u voldoening uit aangezien u nooit zal meebesturen door het cordon sanitaire? (Jonas Heeman, 21, Duffel)

“Dat ik mensen een stem geef die anders niet gehoord worden. Maar het cordon sanitaire, dat is niet meer mijn probleem. Dat is nu het probleem van de N-VA. In zestien gemeenten hadden de N-VA en Vlaams Belang samen een meerderheid. Zelfs in de stad Antwerpen. En nu kiest Bart De Wever de sossen boven ons? Hoe gaan ze hun programma dan verwezenlijkt zien? Ze vertellen ondertussen bijna hetzelfde als ons! Wat gaan ze zeggen tegen de kiezer de volgende keer? ‘Het is weer niet gelukt, omdat we in een coalitie zitten waar niet iedereen mee wou?’ Ah nee, zal de kiezer zeggen: ‘Je had met het Vlaams Belang moeten samenwerken.’

“Ik ben ervan overtuigd dat de N-VA-basis wil samenwerken met ons. Maar ze mogen niet van die arrogante top. Na de lokale verkiezingen werden ministers met hun chauffeur rondgereden om lokale militanten af te dreigen om het cordon niet te doorbreken. Namen? Die kan ik niet geven, maar ik weet uit eerste hand dat het gebeurd is. Ik denk dat we op 26 mei wel eens zouden kunnen zien dat de N-VA-basis het beu is. Dat zijn my two cents voor de verkiezingen. Ik heb enorm veel spijt dat het in Ninove niet doorbroken is, maar het cordon staat zwakker dan ooit. Als de hoogmoedige N-VA-top dat inziet, kan het snel gaan.”

Wat apprecieert u het meest aan de PVDA? (Rob Danneels, 46, Tervuren)

“Ik vind de PVDA te doctrinair, maar ik apprecieer hun basis­militanten wel. Postjes interesseren hen niet, het gaat hen echt om het programma.”

Waarom trekt u geen intellectuelen aan, zoals Forum voor Democratie doet? (Sander Carollo, 27, Heusden-Zolder)

“Ik heb mijn uiterste best gedaan om grondwets­specialist Hendrik Vuye en Veerle Wouters naar onze partij te krijgen. Dat is niet gelukt. Maar ik denk dat er een fundamentele vraag moet worden beantwoord: waarom zijn er bij ons zo weinig uitgesproken rechtse intellectuelen? Omdat iedereen hetzelfde moet denken aan onze universiteiten. Wie niet meehuilt met de wolven in het bos, verliest alle carrièremogelijkheden.

“De schijnheiligheid in academische kringen is erg hoog. Kijk naar dokters. Alle peilingen wijzen uit dat amper dokters op Vlaams Belang stemmen. Ik ken er nochtans veel die heimelijk lid zijn van onze partij. De enige beroepscategorie waar echt iedereen links denkt, is de journalistiek. In heel de wereld vind je rechtse opiniërende journalisten. In Vlaanderen moet je al blij zijn dat Joël De Ceulaer soms eens tegen de schenen van de linkse kerk stampt.”

Tom Van Grieken: “Het verschil tussen de bubbel van de Wetstraat en de realiteit van de gewone mensen wordt geweldig onderschat.” Beeld Tim Coppens
Tom Van Grieken: “Het verschil tussen de bubbel van de Wetstraat en de realiteit van de gewone mensen wordt geweldig onderschat.”Beeld Tim Coppens

Eerst probeert u Filip Dewinter naar de achtergrond te verdringen en de stijl van Vlaams Belang te veranderen. Dan haalt u met Dries Van Langenhove een ‘Dewinter junior’ binnen. Waarom? (Paul Verstreken, 63, Aarschot)

“Ik verdring Dewinter niet. Ik heb wel twee lijnen uitgezet als voorzitter: we zijn een radicale partij maar onze stijl is niet plat. En we zijn kritisch over migratie maar we werken dit niet uit op individuele migranten. Dries Van Langenhove, een groot politiek talent, past hierin. De VRT heeft zijn proces gemaakt, maar tot op vandaag is er geen inverdenkingstelling. (Er loopt een strafonderzoek waarin Van Langenhove wel impliciet in verdenking is gesteld, red.) Ik geloof dat Van Langenhove onschuldig is. Wat ik zelf vond van die memes die in de Pano-reportage getoond werden? Ik kreeg er kiekenvel van. En nog eens: ik geloof dus echt niet dat die door Dries gepost zijn.”

Over welke zaken bent u het niet eens met Dries Van Langenhove? (Janne Maes, 15, Gent)

“Amai, goeie vraag. (denkt lang na) Ik kan echt niks bedenken. Behalve sport, dan. Ik ben bijlange niet zo’n sportman als Dries.”

Hoe denkt u een minimumpensioen van 1.500 euro te betalen? (Patrick Van Snick, 62, Hasselt)

“Vlaams Belang wil de transfers van het noorden naar het zuiden stoppen. Dit gaat om een bedrag van 12 miljard euro volgens een onderzoek van VUB-professor Herman Matthijs (in zijn studie worden de transfers op “meer dan 10 miljard” geschat, red.). Wij willen de Vlamingen baas maken over hun eigen centen. Een migratiestop invoeren zou, op basis van een Nederlandse studie naar de maatschappelijke kost van de migratie, ons nog eens 7 miljard euro moeten opleveren. Toegegeven, het gaat hier over een bedrag dat je pas op langere termijn zou kunnen uitsparen, maar toch. Deze twee maatregelen lijken me samen ruimschoots voldoende om een verhoging van de minimumpensioenen tot 1.500 euro te betalen. Die komt neer op 1,1 miljard euro.”

Als Vlaanderen zo belangrijk voor u is, waar­om wil u dan niets doen voor ons milieu? (Anthony Scheerlinck, 22, Antwerpen)

“De eerste groene jongens, dat waren de nationalisten. Maar ik doe niet mee aan het klimaatfundamentalisme. Onze zonnepanelen zullen niet alles oplossen. We moeten dus onze kerncentrales langer openhouden. Ik verafschuw het woord, maar klimaat is echt een en-en-verhaal. En laten we realistisch blijven. Ik hoor nu: het plastic in de zee is een enorm probleem! Sorry, niet in West-Europa. Het is in Azië en Afrika dat er niet gesorteerd wordt. Ontslaat dit ons van onze verantwoordelijkheid? Nee, maar ik ga niet noodzakelijk het boete­kleed aantrekken. Ik geloof niet dat één plastic zakje in de Delhaize echt het verschil maakt.

“En nee, voor mij zijn de internationale klimaatdoelen inderdaad niet bindend. Ik vind dat het spel niet eerlijk gespeeld wordt. Azië en Afrika mogen volop blijven uitstoten terwijl wij in het Westen onze welvaart moeten kapotmaken. Het is heel fijn om alleen biologische kippen te eten, maar als je op het eind van de maand geen cent over hebt, dan kan die biologische kip ontploffen. Dat is de realiteit die politici zoals Kristof Calvo (Groen) en Bart Somers (Open Vld) niet snappen.”

Zou het Vlaams Belang een Vlaamse exit uit Europa ondersteunen? (Kurt Van Eeckhoutte, 51, Kortrijk)

“Op dit moment niet. Wel als Europa nog meer macht en soevereiniteit naar zich toetrekt. Dan gaan we in Vlaanderen stilaan voor niks naar het stemhokje. Wat ik leer uit de brexitsaga? Dat de eurofielen slechte verliezers zijn. Ze willen een brexit in chaos en dat is spijtig genoeg aan het lukken. Al moet ik toegeven dat de huidige problemen ook deels aan het Britse politieke geknoei liggen.”

Zou u openstaan voor vrijwilligerswerk met vluchtelingen? (Wannes Depoortere, 20, Nieuwrode)

“Ik zou eerst onze eigen mensen helpen. Maar als die allemaal geholpen zijn, sluit ik het niet uit. Ik heb trouwens overwogen om mezelf op te geven om een vluchteling op te vangen bij mij thuis, ik was wel benieuwd of ik de toets zou doorstaan. Helaas was ik aan het verbouwen en had ik niet eens een slaapkamer voor mezelf. Maar dat zou wel de snelst geïntegreerde vluchteling geweest zijn.” (lacht)

Is het niet vermoeiend om altijd overal tegen te zijn? (Hicham Vanborm, 38, Etterbeek)

“De grootste illusie is dat nationalisme tegen iets is. (neemt een flyer en leest voor) “Bescherm onze mensen, niet uit haat voor de mensen buiten onze grenzen, maar uit liefde voor de mensen binnen onze grenzen.” Dat is de essentie van nationalisme. Het is toch niet omdat een moeder haar kinderen het liefste ziet, dat ze andere kinderen haat? Ik heb ook niet het gevoel dat ik me constant moet verdedigen. Het verschil tussen de bubbel van de Wetstraat en de realiteit van de gewone mensen wordt geweldig onderschat. Op 10.000 huisbezoeken heeft vorig jaar één iemand de deur toegeslagen. In een cocktail­bar in Brugge heeft een blanke vijftiger ook eens ferm zijn gedacht gezegd en zijn middenvinger opgestoken. That’s it.”

Is een holebi in uw ogen evenwaardig aan een hetero? (Ronny Beutels, 59, Zaventem)

“Ja. Ik zou er ook geen probleem mee hebben, mochten mijn toekomstige kinderen holebi zijn. Als ze maar gelukkig zijn. Wat iemand doet tussen de lakens interesseert mij niet. Ik zal het homohuwelijk dan ook nooit in vraag stellen. Het klopt wel dat wij als partij het traditionele gezin verdedigen, dat is een hoeksteen van de maatschappij. Adoptie vind ik daarom problematisch. Niet omdat ik denk dat holebi’s slechtere ouders zouden zijn. Wel omdat ik het meer opportuun vind dat een kind een moeder en een vader heeft. Waarom? Ik voel dat zo aan. Maar het aanvechten van homo­adoptie staat heel laag op mijn prioriteitenlijstje, hoor.

“Zijn er echt verschillende mensen die gevraagd hebben of ik zelf homo ben? (grote ogen) Maar enfin. Als je Tom Van Grieken invult op Google, krijg je als suggestie direct ‘vrouw’ of ‘vriendin’. Ik dacht altijd dat dat werd ingegeven door vrijgezelle vrouwen, maar blijkbaar zijn het mannen. Mijn illusie doorgeprikt.” (lacht)

Waarvoor bent u bang? (Jolien Vangassen, 20, Dilbeek)

“Sinds mijn moeder vorig jaar gestorven is, ben ik bang dat ik kinderloos zou sterven. Welke zin heeft het leven als je niets hebt kunnen doorgeven aan je kinderen? Ik zou vooral engagement doorgeven. Als je iets doet, doe het dan tot het uiterste. En verdomme, heb een mening. Een kind van mij zou alles mogen worden, behalve CD&V’er.”

null Beeld Tim Coppens
Beeld Tim Coppens

Volgende week: Peter Mertens. U hebt een vraag voor de PVDA-voorzitter? Stel ze hier.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234