Woensdag 19/01/2022

Interview

Tom Meeuws (sp.a): “Ik wil met een open lijst naar de kiezer”

Tom Meeuws (sp.a) wil met een open lijst naar de kiezer. Beeld Photo News
Tom Meeuws (sp.a) wil met een open lijst naar de kiezer.Beeld Photo News

Zijn wallen zijn naar eigen zeggen het resultaat van het labeur dat hij afgelopen jaar in het linkse kartel Samen stak. Dat partner Groen die inspanningen nu van tafel veegt, kan Tom Meeuws (sp.a) ergens wel begrijpen, maar toch doet het pijn. “Onze droom is niet weg.”

Ann De Boeck

“Ik kan me moeilijk inbeelden dat een excellent ondernemer als Marc Descheemaecker (N-VA) zoiets zou doen.” De kenmerkende ironie van Tom Meeuws (sp.a) is nog intact als hij woensdagmiddag de pers ontvangt in het hoofdkwartier van sp.a, dat uitkijkt over de Zoo. Meeuws is niet het type dat makkelijk neergaat. Ook al maakten enkele gerichte perslekken over zijn verleden bij De Lijn zopas een einde aan Samen.

Begrijpt u waarom Groen er de stekker uittrekt?

Tom Meeuws: “Begrijpen is veel gezegd, maar ik neem het hen niet kwalijk. Ik ben triest, maar begripvol. Groen is bezweken onder de druk nadat onze tegenstanders een nooit geziene lastercampagne tegen mij hebben opgestart."

Wouter Van Besien (Groen) zei dinsdag dat u ontslag had genomen. Klopt dat?

“Ik heb hem gezegd: ik wil overwegen ontslag te nemen als mijn partij en Samen daar beter van worden. Dat is iets anders.”

Nu zegt Van Besien dat sp.a geen betrouwbare partner was.

“Ik denk dat dat vooral emoties zijn. En nogmaals: ik neem niemand iets kwalijk.”

Voelt u zich verantwoordelijk voor het uiteenspatten van Samen?

“Neen, want alle zaken waar nu mee uitgepakt wordt, waren al geweten. Binnen Samen hadden we afspraken. Ze kenden mijn dadendrang en voluntarisme. En we wisten op voorhand wie de gebeten hond zou zijn. Alleen wisten we niet hoe hard er gebeten zou worden. De afgelopen dagen werden uiterst vertrouwelijke documenten gelekt.”

NIEUW Krijg al het nieuws uit Antwerpen via Whatsapp. Schrijf je nu snel en eenvoudig in.

Als je modder gooit, kan je meestal ook enkele spatjes terugverwachten.

“Ik heb nooit met modder gegooid. Ik heb een opiniestuk geschreven waarin ik aanklaagde dat bouwondernemers hun vergunning in Antwerpen kunnen afkopen via de 'paaitaks'. Ik heb dat in alle sereniteit aangeklaagd. En ik stel vast dat de provincie ons in een van de twee dossiers al gelijk heeft gegeven (de bouwvergunning van een woontoren aan muziekcentrum Trix werd vernietigd, adb). Het stadsbestuur geeft dat trouwens toe, want het gaat de paaitaks bijsturen. Dat is de essentie. En al de rest dat er nu wordt bijgesleurd, doet er niet toe.”

Voelt u zich nog gesteund door uw voorzitter John Crombez?

“Absoluut. Ik denk dat hij dinsdag op het partijbureau aangenaam verrast was door de grote eensgezindheid in de Antwerpse ploeg."

Iedereen dacht dat u daar ontslag zou nemen. Wat is er gebeurd?

“Het partijbestuur heeft er anders over beslist. We hebben een lijn getrokken en gezegd dat we als een fiere partij achter onze mensen en democratische waarden blijven staan. Als neofieten in de politiek zo makkelijk afgeserveerd worden, dan is er iets fout. Wij geven daar niet aan toe. Ik ben blij te zien dat we in Antwerpen een hecht team zijn.”

Hoe moet het nu het verder met sp.a?

“Als het van mij afhangt, gaan we met een open lijst naar de verkiezingen. Met heel veel fris volk. In Antwerpen hebben we de traditie om andere kandidaten aan te trekken in een open lijst. Daar zijn we al anderhalf jaar mee bezig.”

En Jinnih Beels?

“Dat weten we nog niet.

Hoe kijkt u voortaan naar Groen?

“Ik ben ervan overtuigd dat we nog altijd voor hetzelfde doel strijden: een warm en sociaal Antwerpen. We gaan nu apart, maar onze horizon is dezelfde. En vorig jaar hebben we samen een droom gelanceerd. Die droom is niet weg.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234