Maandag 14/10/2019

Interview

Theo Francken: "'Wir schaffen das' is 'Wir stoppen das' geworden"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Beeld Photo News

Hij was dan wel in New York, toch slaagde Theo Francken er de hele week in om het nieuws rond hem te doen draaien. Eerst was er de kritiek op zijn 'opkuisen-tweet', daarna over een controversiële deal met het dictatoriale regime in Sudan en ten slotte werd Francken zelf in Wehrmacht-kostuum afgebeeld door de Ecolo-jongeren.

"Ik was écht gechoqueerd. Ik ben al vaker afgebeeld als nazi, maar nog nooit door politieke collega's. Toen ik het zag, kon ik het nauwelijks geloven." 

Het heeft de kritiek over Sudan wel doen verstommen. Je zou bijna geloven dat in zo'n wansmakelijke spotprent figureren goede reclame is? 
"Tja, dat wordt dan altijd gezegd. Ik vind dat eerlijk gezegd heel cynisch. Komt mij dit goed uit? Natuurlijk niet. Maar als je iemand zo rechtuit aanvalt, dan gaat het debat uiteraard nog enkel daarover en niet meer over de kritiek op de Sudan-deal. Veel tegenstanders heeft die deal nooit gehad. De meeste mensen staan achter die beslissing. Men wil hier geen tweede Calais. Mensen begrijpen dat dit misschien niet leuk is, maar wel nodig."

Kunt u garanderen dat geen enkele teruggestuurde Sudanees daar door het regime gefolterd zal worden?
"Het zal een rechter zijn die beslist of artikel 3 van de Europese Rechten van de Mens geschonden worden of niet bij het terugsturen. Dat moeten we dus zeer goed motiveren. Mijn diensten zullen hypervoorzichtig zijn, dat beloof ik u. Maar goed, als de rechter ons niet volgt, dan moet ik die mensen vrijlaten. Ik heb geen andere keuze."

Is dit dan niet vooral spierballengerol? Volgens Nahima Lanjri (CD&V) is de kans klein dat er effectief veel Sudanezen teruggestuurd zullen worden.
"Hoe weet Lanjri dat? Onlangs is er zelfs een terugkeermissie geweest van Frontex (Europees grens- en kustwachtagentschap, JM) op hoofdstad Khartoem. Andere landen doen het dus blijkbaar wel. Waarom zou het hier dan niet lukken?"

In april wilde u nog niets te maken hebben met het Sudanese regime. Nu sluit u er een deal mee. Waarom bent u plots van gedacht veranderd? 
"Ik doe dat niet met plezier, hoor. In april hadden we het over twintig Sudanezen. Nu over een paar honderd. Er moest dus dringend een oplossing gevonden worden. Wat moest ik anders doen? Hier een nieuw kamp laten bouwen zoals in Calais?" 

Ondertussen krijgt u zelfs van uw coalitiepartners kritiek wegens uw harde woordgebruik. Waarom is het zo moeilijk om sereen te blijven? 
"Ik doe dat voor een reden. Dat fors taalgebruik is gericht aan de mensensmokkelaars. Die lezen álles. Mijn boodschap is dus vooral voor hen bedoeld. Maar goed, ‘opkuisen’ had ik beter niet gezegd. Ik zag daar toen geen kwaad in. Al blijft het wel vreemd dat de verontwaardiging zo lang op zich bleef wachten."

Toen De Morgen u vorig jaar vergeleek met de Hongaarse premier Viktor Orbán was u boos. Ondertussen zijn de meeste Europese regeringsleiders wel opgeschoven naar een harder migratiebeleid. 

"Ik vind de vergelijking met Orbán nog steeds potsierlijk. Dat je je grenzen bewaakt, daar heb ik niets op tegen, het is de manier waarop.
Maar ja, ik heb de laatste tijd veel gelijk gekregen. Heeft u de verkiezingscampagne van Merkel onlangs gezien? ‘Wir schaffen das’ is ondertussen ‘Wir stoppen das’ geworden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234