Vrijdag 18/10/2019

Migratie

Theo Francken reageert positief op plan voor Libische 'beschermingswal'

Theo Francken: 'de verdrinkingen in de Middellandse Zee zijn een schandvlek voor Europa. We moeten urgent herhaling voorkomen'. Beeld photo_news

Een voorstel van EU-president Donald Tusk, Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker en tijdelijk EU-voor­zitter Joseph Muscat om binnen enkele maanden de migrantenstroom vanuit Libië 'in te dammen' wordt door Belgisch staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken positief onthaald. "Het belangrijkste is dat we de Libische kustwacht in staat gaan stellen om zelf op te treden."

"We staan positief tegenover elk plan om de massale verdrinkingen te stoppen en onze buitengrenzen te beschermen. We willen daar aan meewerken", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over het Europese voorstel om 'een beschermingswal' op te trekken, 'zo dicht mogelijk bij de havens vanwaar migranten vertrekken' (DM 25/01). Praktisch gezien komt dat erop neer dat de Libische kustwacht – wat daar nog van over is – met veel meer EU-steun dan nu het geval is actiever bootjes met vluchtelingen en migranten moet onderscheppen en terughalen.

Francken trekt later vandaag mee met minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken (N-VA) naar Malta, waar ze met EU-collega's het voorstel verder zullen bespreken op een informele EU-ministerraad.

"Meer dan 4.500 mensen stierven vorig jaar op de Middellandse Zee, een echte schandvlek voor Europa. Om een herhaling te voorkomen is het urgent dat we een antiverdrinkingsplan goedkeuren", zegt hij in een gesprek met De Morgen. "Wij pleiten daar al langer voor."

Francken erkent dat samenwerken met de Libische overheid complex is omwille van de verwoestende burgeroorlog maar vindt dat Europa zich daar niet achter mag verbergen om uitdagingen uit de weg te gaan. "Het bestaan van drie verschillende regeringen in Libië (waarvan er slechts één door de VN is erkend, nvdr) mag geen excuus zijn om toe te blijven zien."

Het  plan van de EU-kopstukken voorziet om de opleiding en uitrusting van de Libische kustwacht drastisch op te schroeven. Of dat dan betekent dat elementen van de EU-zeemacht-operatie Sophia (EuNavForMed), die nu actief is op de open Middellandse Zee in de strijd tegen mensensmokkel en ook reddingsoperaties coördineert, de training van de kustwacht mee zal begeleiden in de Libische territoriale wateren is nog niet duidelijk. Francken: "Het belangrijkste is dat we de Libische kustwacht in staat gaan stellen om zelf op te treden. Wat dan de grens is tussen Europese opleiding en actief worden in hun wateren moeten we bekijken. Alles wat te maken heeft met het internationaal recht moeten we natuurlijk heel voorzichtig aanpakken."

Bij Buitenlandse Zaken benadrukt een woordvoerder dat het officiële Belgische regeringsstandpunt over het voorstel pas begin volgende week wordt vastgelegd, in aanloop naar de informele EU-raad van staats- en regeringsleiders in Valetta op 3 februari, maar "Europese solidariteit en bescherming van de buitengrenzen staan in elk geval bovenaan op onze agenda", klinkt het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234